Skip to navigation Skip to main content
Tsjechie (1)
© Pixabay
Tsjechië

Wintersport Tsjechië

Belangrijkste reden om op wintersport naar Tsjechië te gaan is vanwege de lage prijzen. Een wintersport in Tsjechië hoeft allerminst de hoofdprijs te kosten. Het geringe aantal pistekilometers en de lage ligging nemen veel mensen voor lief. Met name beginners en families kiezen voor een wintersport in Tsjechië.

Wintersporten in Tsjechië is de afgelopen jaren steeds meer gaan lijken op wat je gewend bent in de Alpen. Er is flink geïnvesteerd in moderne liftinstallaties en door de komst van nieuwe sneeuwkanonnen worden de pistes in goede conditie gehouden. Wie op wintersport naar Tsjechië gaat, zal ook zien dat het niveau van de accommodaties en voorzieningen aanzienlijk is verbeterd.

De skigebieden van Tsjechië

De skigebieden van Tsjechië zijn iets anders van karakter dan je gewend bent in de Alpen. Hoewel de naam Reuzengebergte anders doet vermoeden zijn de bergen in Tsjechië niet al te hoog. De skigebieden reiken amper tot boven de 1000 meter waardoor het pisteaanbod vrij eenvoudig is. Er wordt immers slechts weinig hoogteverschil overbrugt. Beginners hebben hier geen boodschap aan, die vinden in de skigebieden van Tsjechië goede voorwaarden om de skitechniek onder de knie te krijgen. Het grootste en bekendste skigebied van Tsjechië is Spindleruv Mlyn. Hier heb je de beschikking over meer dan 25 kilometer aan pistes die aan weerszijden van het dorp liggen. Andere skigebieden die in deze omgeving liggen zijn Harrachov - Certova horaBenecko en Bilá Tremesna. In het zuidwesten van Tsjechië, in het Boheemse Woud, ligt het skigebied Lipno-Kramolin.

Populaire skidorpen in Tsjechië

De Tsjechische wintersportdorpen hebben zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld. Wintersporten in Tsjechië is steeds populairder geworden en skidorpen beschikken tegenwoordig over moderne voorzieningen. Je hebt een ruime keus aan accommodaties en meestal bevinden de pistes zich binnen handbereik. De rustige sfeer van skidorpen als BiláLipno nad Vltavou en Pec pod Snezkou spreekt ook veel gezinnen aan. Dit betekent echter niet dat ze in de skidorpen van Tsjechië niet weten wat gezelligheid is. Na het skiën hangt er in Benecko en Spindleruv Mlyn een gezellige sfeer. Groot voordeel van een wintersport in een Tsjechisch skidorp is dat het prijsniveau hier nog een stukje lager ligt. Hier kun je nog voor een prima prijs met het hele gezin op wintersport.

Tsjechië wordt steeds sneeuwzekerder

Aangezien de bergen in Tsjechië niet zo hoog reiken als in de Alpen zijn de skiseizoenen hier doorgaans ook iets korter. Toch zijn de wintersportgebieden van Tsjechië de afgelopen jaren steeds sneeuwzekerder geworden. De sneeuwhoogtes worden kunstmatig in balans gehouden door geavanceerde sneeuwkanonnen. Zo loop je niet het risico op groene pistes wanneer je voor een wintersport afreist naar Tsjechië. Tsjechië beschikt niet over een sneeuwzekere gletsjer waar het hele jaar geskied kan worden.

De après-ski is in Tsjechië in opkomst

Dat wintersporters tijdens hun skivakantie willen genieten van après-ski hebben ze in Tsjechië goed begrepen. In bestemmingen als BeneckoSpindleruv Mlyn en Harrachov zijn onderaan de liften tal van barretjes waar de wintersportdag op een gezellige manier wordt afgesloten. Wanneer de avond definitief valt verplaatst het feest zich naar de overige bars en discotheken in het centrum. Liefhebbers van après-ski komen in Tsjechië niets tekort. Niet onbelangrijk, de alcohol is hier stukken goedkoper!

Wintersport accommodaties in Tsjechië

Over het vinden van een geschikte accommodatie hoef je je in Tsjechië geen zorgen te maken. In de Tsjechische wintersportgebieden heb je een ruime keus aan accommodaties. Van exclusieve hotels tot eenvoudige vakantiehuizen voor groepen. De skidorpen in Tsjechië zijn vaak zeer compact van karakter waardoor je nooit ver hoeft te lopen naar de pistes. Ook zijn er enkele bestemmingen die beschikken over vakantieparken met onder meer kinderopvang, zwembaden en andere voorzieningen.

Reizen naar je Tsjechische bestemming

Wintersporters die kiezen voor een wintersport in Tsjechië kiezen doorgaans voor de auto als vervoersmiddel. De bus, de trein en het vliegtuig zijn minder gebruikte vormen van vervoer om de wintersportbestemming in Tsjechië te bereiken. De Tsjechische skigebieden liggen op minder dan 1000 kilometer rijden van Utrecht. Gezien het karakter van de bergen en de hoogte van de skidorpen hoef je in Tsjechië niet snel gebruik te maken van sneeuwkettingen. Er zijn slechts een paar touroperators die complete reizen aanbiedingen naar Tsjechië.

Voordelig wintersporten in Tsjechië

Wie het geen probleem vindt dat de skigebieden maar over een beperkt aantal pistes beschikken kan met een gerust hart naar Tsjechië afreizen. Hoewel de wintersportmogelijkheden hier minder uitgebreid zijn als in de Alpen kun je in gebieden als Lipno-KramolinSnezkaSpicak - Zelezna Ruda en Rokytnice nad Jizerou een heerlijke wintersport beleven. Groot voordeel van een wintersport in Tsjechie is dat het prijsniveau hier nog altijd zeer vriendelijk is. Bovendien vind je hier een ruime keus aan (betaalbare) accommodaties en wordt de Tsjechische après-ski steeds gezelliger.

Klik hier om naar de skidorpen van Tsjechië te gaan >
Klik hier om naar de skigebieden van Tsjechië te gaan >

Dorpen in Tsjechië

meer dorpen