Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: rustig weer op komst

De komende dagen zorgt een hogedrukgebied voor rustig weer in de Alpen. Vandaag valt er nog sneeuw in de Zwitserse Alpen, maar daarna blijft het tot en met woensdag vrijwel overal droog. Donderdag trekt een lagedrukgebied vanuit Noord-Scandinavië naar Polen, mogelijk dat er dan vooral in de Oostenrijkse Alpen sneeuw gaat vallen. In het weekend krijgt hogedruk opnieuw de overhand. Op hochnebel na, is het vaak zonnig weer in het Alpengebied.

Zaterdag voorlopig de laatste sneeuw

Een lagedrukgebied boven het zuidwesten van Europa gaat het afleggen tegen een opbouwend hogedrukgebied boven West-Europa. Hierdoor wordt het de komende dagen droog en is het op hochnebel na, vaak zonnig in het hele Alpengebied. Vandaag valt er in Zwitserland soms eerst nog wat sneeuw uit het dikke wolkendek, maar later op de dag wordt het vrijwel overal droog met soms zon. Ook zondag is het droog met zo nu en dan wat zon, de temperatuur op 2000 meter stijgt dan naar ongeveer 1 graad.

Zwakke storing op maandag

Maandag trekt een zwakke storing over met name de oostelijke helft van het Alpengebied. Mogelijk dat er aan de noordzijde van de Oostenrijkse Alpen wat sneeuw valt. In deze storing is de temperatuur ook een stuk lager, de sneeuwvalgrens kan plaatselijk dalen tot onder de kilometer. De hoeveelheden die vallen zijn echter klein. Op de plaatsen waar het meeste valt, valt misschien 15 centimeter. In de Zwitserse, Franse en Italiaanse Alpen blijft het waarschijnlijk droog.

Verse sneeuw op donderdag

Een lagedrukgebied dat vanaf woensdag vanuit het noorden van Scandinavië richting het oosten van Europa trekt, heeft een uitloper waarmee vooral Oostenrijk te maken gaat krijgen. De vorstgrens daalt tot onder de 1000 meter en bij intensievere neerslag kan de sneeuw (tijdelijk) tot in het dal gaan vallen. Vooral aan de noordkant van de Oostenrijkse Alpen kan er flink wat sneeuw vallen. Als alles gunstig uitpakt zijn hoeveelheden van meer dan een halve meter niet uitgesloten.

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.