Skip to navigation Skip to main content

Toerskiën: hoe werken stijgvellen?

7384 - Toerskiën: hoe werken stijgvellen? (1)

Stijgvellen bestaan uit miljoenen minuscule haartjes die in de sneeuwkristallen blijven haken. Op deze manier zorgen ze ervoor dat je tijdens het toerskiën niet naar achter glijdt. Wanneer deze haartjes samenwerken fungeren ze als klittenband tussen de ski’s en de sneeuw. Naar voren stappen gaat vlekkeloos, maar de haartjes in de vellen zorgen er keurig voor dat je niet van de berg afglijdt. Zelfs op de meest steile bergflanken houden de stijgvellen je tegen. In dit weblog lees je meer over dit onmisbare materiaal voor toerskiërs.

Haartjes en sneeuwkristallen

De haartjes zijn schuin opgenomen in het weefsel van het stijgvel en maken contact met het sneeuwoppervlak dat bestaat uit talloze puntige kristallen. Wanneer je met het stijgvel onder de ski naar voren glijdt, blijven de haren glad, zodat ze over de sneeuw schuiven. Zodra de ski tot stilstand komt en er druk wordt opgebouwd, verhaken de haartjes zich in de sneeuwkristallen. Verplaats je de ski weer naar voren, dan buigen de haartjes weer de andere kant op. Op deze manier wordt er genoeg weerstand opgewekt om het gewicht van een toerskiër te kunnen dragen.

7384 -  (2)


Materiaal van stijgvellen

Stijgvellen worden vervaardigd uit synthetisch of natuurlijk materiaal. Voor natuurlijke stijgvellen wordt gebruik gemaakt van mohair, afkomstig van de angorageit. Dit type haar is ontzettend stijf, sterk en licht. Natuurlijk haar verandert in tegenstelling tot synthetische stoffen niet van eigenschappen, wanneer de temperatuur wijzigt. Een andere belangrijke eigenschap is dat mohair ook flexibel blijft onder grote kou. Ook zijn er synthetische vellen verkrijgbaar en een mix tussen geitenhaar en kunststof.

Synthetische stijgvellen
Synthetische vellen bestaan doorgaans uit nylon, zijn slijtvast en inzetbaar in uiteenlopende condities. Nylon is waterafstotend, waardoor sneeuw minder snel blijft plakken. Nadeel is het lagere glijvermogen.

Mohair stijgvellen
Mohair stijgvellen worden gemaakt van geitenhaar afkomstig van de angorageit. Door de holle structuur van de haren blijven ze altijd soepel en bovendien zijn ze lichter wat ze makkelijker laat glijden. Nadeel is dat ze snel slijten en dat sneeuw eerder vastplakt.

Combi stijgvellen
Er zijn ook stijgvellen verkrijgbaar die bestaan uit een mix van mohair en nylon. Een combinatie biedt het beste van twee werelden, hoewel er tussen combi stijgvellen ook nog verschillen bestaan.

7384 -  (3)

Complex onderdeel van de toerski-uitrusting

Het stijgvel fungeert als een autoband, en is de verbinding tussen de ondergrond en de wintersporter. Net als bij een autoband moet de verbinding onder alle omstandigheden perfect functioneren. Het stijgvel moet goed aan de ski hechten en optimaal glijden. De stof mag geen water opnemen, en de lijm moet blijven plakken. Wanneer je bovenaan de berg staat moet het stijgvel echter zonder al te veel inspanning te verwijderen zijn. Stijgvellen zijn een complex onderdeel van de toerski-uitrusting.

Tips voor stijgvellen

  • Laat de vellen altijd goed drogen na gebruik, maar doe dit nooit direct op de verwarming.
  • Zorg voor de juiste maat vellen: niet te lang en niet te kort.
  • De breedte van de stijgvellen dient net binnen de rand van je skikant te vallen. Smallere vellen zorgen voor minder grip, dus zijn niet aan te raden.
  • Pas op dat je de vellen nooit laat vallen op de lijmkant, hierdoor kan vuil blijven plakken.
  • Wanneer vellen niet meer goed plakken, kun je opnieuw lijm (laten) aanbrengen.


112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.