4 november 2016 door Thijs in 'Skigebieden onder de loep''

Best of the Alps: 12 legendarische skidorpen

‘Best of the Alps’ – het beste van het beste in de Alpen! Dat beweert het prestigieuze Alpengemeenschap bestaande uit 12 gerenommeerde wintersportdorpen. De bestemmingen in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Italië zetten de standaard voor wintersporters en bergliefhebbers. De 12 ‘beste van de Alpen’ hechten er bovendien veel waarde aan dat hun gastronomie, tradities, ambachten en natuur behouden blijft voor volgende generaties. Snowplaza stelt deze 12 legendarische skigebieden in de Alpen aan je voor.

Overzicht van de ‘Best of the Alps’

Het Europese verbond van ‘Best of the Alps’ bestaat uit 12 wintersportbestemmingen die over de hele wereld bekend zijn: Chamonix-Mont-Blanc, Cortina d’Ampezzo, Davos, Garmisch-Partenkirchen, Grindelwald, Kitzbühel, Lech Zürs am Arlberg, Megève, Seefeld, St. Anton am Arlberg, St. Moritz en Zermatt. Al meer dan 25 jaar bieden deze bestemmingen optimale wintersportmogelijkheden, met daarbij altijd oog voor tradities en de toekomst. ‘Best of the Alps’ belooft het beste van het beste op wintersportgebied in de Alpen.

#1. St. Moritz – Waar het wintertoerisme is ontstaan

St. Moritz in het Zwitserse Engadin geldt als een begrip in de wintersportwereld. Jetset, luxe en exclusiviteit, zo kun je het vermaarde skidorp met 330 pistekilometers het beste omschrijven. Daarnaast overtuigt de omringende bergwereld met tal van drieduizenders en imposante gletsjers iedere wintersporter. Ook het FIS wereldkampioenschap skiën 2017 wordt in St. Moritz gehouden.

St. Moritz

#2. Garmisch-Partenkirchen – Beierse tradities én modern

Het Duitse Garmisch-Partenkirchen ligt aan de voet van de 2962 meter hoge Zugspitze en is al een gevestigde naam sinds de Olympische Winterspelen hier in 1936 werden georganiseerd. Tegenwoordig vinden er in deze traditionele Beierse bestemming en in het aangrenzende skigebied regelmatig ski wereldbekerwedstrijden plaats en het bekende Nieuwjaarsspringen.

Garmisch-Partenkirchen

#3. Chamonix-Mont Blanc – Skiën op het dak van de Alpen

Een wintersport aan de voet van de hoogste berg van Europa kunnen wintersporters alleen in Chamonix beleven. Het Franse skidorp in skigebied Mont-Blanc Chamonix beschikt over 120 kilometer aan pistes. Zowel freeriders, ervaren skiërs als minder veeleisende skiërs kunnen uit de voeten in dit moderne skigebied.

Chamonix-Mont Blanc

#4. Davos – Zwitsers skidorp met high society uitstraling

Het hooggelegen Zwitserse Davos heeft zich ontwikkeld tot een bestemming die wereldwijd bekend is. Jaarlijks worden hier vele congressen georganiseerd, waaronder het World Economic Forum. Voor een exclusieve wintersport zit je ook goed in het skigebied Davos Klosters. De unieke ligging tussen de Davoser See en de huisbergen Jakobshorn en Weissfluhgipfel zorgen voor een wonderschoon plaatje.

Davos

#5. Seefeld – Topbestemming voor langlaufers

Hoewel de Olympiaregion Seefeld sinds de Olympische Winterspelen in 1964 en 1976 vooral bekend staat als langlaufparadijs, voelen skiërs zich hier dankzij de 40 km aan pistes ook thuis. De exclusiviteit van Seefeld wordt onder meer onderstreept door de aanwezigheid van een casino. In 2019 vindt in Seefeld voor de tweede keer het FIS Wereldkampioenschap Nordische disciplines plaats.

Seefeld

#6. Zermatt – Luxe en traditie aan de voet van de Matterhorn

Zermatt en de Matterhorn zijn al tientallen jaren een perfect paar. In het autovrije centrum is de oorspronkelijke uitstraling van het Zwitserse dorp in de loop der jaren bewaard gebleven. Het wintersportaanbod is steeds verder uitgebreid, inmiddels ligt er 360 kilometer aan pistes. Met 300 zonuren per jaar, 38 vierduizenders en de Matterhorn staat vast dat je in Zermatt gaat genieten van een onvergetelijke wintersport.

#7. Lech Zürs am Arlberg – Mekka voor liefhebbers van tiefsneeuw

De skidorpen Lech am Arlberg en Zürs am Arlberg zijn bijzonder door een combinatie van traditie, glamour en exclusiviteit. Dankzij de nieuwe St. Anton am Arlberg, hierdoor is het grootste skigebied van Oostenrijk ontstaan. Lech is al jaren geliefd bij beroemdheden, VIP’s en onze Koninklijke familie.

Lech Zürs am Arlberg

#8. Cortina d’Ampezzo – De koningen van de Dolomieten

‘De koningin van de Dolomieten’, zo wordt Cortina d'Ampezzo ook wel omschreven. Regelmatig worden hier filmsterren en beroemdheden vanuit de hele wereld gesignaleerd. Bontjassen sieren hier het straatbeeld en het nachtleven van Cortina is tot ver buiten de dorpsgrenzen bekend.

#9. Grindelwald – Trouw aan tradities

Zwitserse tradities worden in Grindelwald aan de voet van de Eigernordwand groot geschreven. Het dorpje heeft een authentieke uitstraling, waar men maar wat trots op is. Over het wintersportgebied heeft niemand hier iets te klagen, de sneeuwzekere Jungfrau Region beschikt over meer dan 200 km aan pistes.

Grindelwald

#10. St. Anton am Arlberg – Bestemming der superlatieven

St. Anton am Arlberg is een van de bekendste skidorpen van Oostenrijk en combineert tradities met een internationale flair. Sinds dit jaar is St. Anton door een lift verbonden met Lech en Zürs. Ski Arlberg is een wintersportparadijs met moderne liften, meer dan 300 km piste en gezellige skihutten. Ook voor

#11. Kitzbühel – Legendarische wintersportstad

Bij vrijwel iedere wintersporter zal er een lichtje gaan branden bij de naam Kitzbühel. De levendige stad, jetset-flair en uitstekende wintersportomstandigheden voor beginners, gevorderden en experts onderscheiden het bruisende Kitzbühel. Hoogtepunt van het wintersportseizoen zijn de jaarlijkse

#12. Megève – Franse luxe en exclusiviteit

In het authentieke Megève is aan luxe geen gebrek. Er zijn tal van exclusieve hotels en dure auto’s rijden af en aan. Skiën doe je op de pistes van Evasion Mont-Blanc, een gigantisch skigebied met meer dan 400 kilometer aan pistes. Van brede piste tot snowpark, ieder type skiër kan hier uit de voeten.

Megève

‘Best of the Alps Award’ als hoogste onderscheiding

Een keer per jaar worden bijzondere prestaties van personen, bedrijven en instanties in de Alpen onderscheiden met de Best of the Alps Award. Doel van de award is om de verdiensten van de prijswinnaars op het gebied van economie, cultuur, politiek en maatschappij bekender én daarmee invloedrijker te maken. In 2016 werd David Ravanel uit Chamonix-Mont Blanc voor zijn jarenlange carrière als berggids onderscheiden.

Hoeveel van deze 12 bestemmingen heb jij al bezocht? Laat een reactie achter!

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen