21 oktober 2016 door Joanne in 'Skigebieden onder de loep''

10 redenen om een keer naar Zermatt te gaan

Velen gaan al jaren met veel plezier naar Oostenrijk. En dat snap ik wel; de gezelligheid en de ruime keuze. Maar zelf ben ik erg verknocht aan Zwitserland. Nadeel: het is duurder. Dat zal ik ook niet ontkennen. Toch is er een reden dat ik er graag naar toe ga. Zwitserland heeft mooie gebieden, spectaculaire berglandschappen en leuke dorpen. Eén van die dorpen is Zermatt! In mijn ogen een geweldige plek, waar je één keer in je leven moet zijn geweest. Heb jij meer overtuiging nodig? Hier 10 redenen om naar Zermatt te gaan.

#1. De berg der bergen

Denk je aan Zermatt, dan denk je aan de Matterhorn. Dit icoon is niet voor niets de berg der bergen. De eerste keer ging ik naar Zermatt om die piramide te zien. Dit heeft één groot nadeel. Die berg valt op. Ik ben meerdere keren domweg omgevallen tijdens het skiën, omdat ik werd afgeleid.

Skiën voor de Matterhorn in Zermatt

Skiën voor de Matterhorn in Zermatt

#2. Skiën voor avontuurlijke zielen

Zou de Matterhorn morgen instorten, dan staat er nog steeds een waanzinnig berglandschap. Het is een avontuur om de pistes door dit hooggebergte te doorkruizen. Het terrein is enorm gevarieerd, met een afwisseling van gletsjers, bossen, bergwanden, kammen en dalen. Leuk als je net kan skiën en nog leuker als je een beetje gevorderd ben.

#3. Nostalgie en jetset

Zermatt zelf is mondain en bestaat uit grote chalets, wellness en oude chique hotels vol grandeur. Het bruist op zijn Zwitsers. In het hart van het dorp, de winkelstraat, kijk je je ogen uit. Je ziet Aziaten, Russen en Amerikanen, klimmers en miljonairs. Maar net achter de hoofdstraat hoor je de koeien nog loeien in hun oude stallen.

Poseren voor de Matterhorn

Even poseren voor de Matterhorn

#4. Gornergrat

Met een boemeltreintje de berg op naar de piste. Hoe leuk is dat? De Gornergratbahn is een oud rood bergtreintje, dat omhoog waggelt. Menig toerist komt hiervoor in de zomer speciaal voor naar Zermatt. In de winter zit deze attractie gewoon in je skipas. Eenmaal boven heb je een van de mooiste uitzichten van Zermatt, met zicht op de Monte Rosa en de Matterhorn. Daarna klik je in je ski’s zoef je naar beneden.

#5. Kleine Matterhorn

De hoogste kabelbaan van Europa gaat naar de Kleine Matterhorn. Het is zo’n grote gondel waar je met 150 man wordt ingesardient. Al schommelend glijdt die gondel naar 3883m. Het uitzicht is adembenemend en het skiën ook. De hoogte doet je hier naar adem happen. Een absolute aanrader, zet je over je hoogtevrees heen.

#6. Autovrij dorp

Zermatt ligt op 1620 meter hoogte verstopt in de bergen. Om er te komen moet je al een smal, spectaculair dal door. De auto blijft achter in Täsch. Van daar kun je alleen nog met de trein verder. Zermatt is bewust autovrij. Er rijden wel elektrische karren af en aan, maar zonder dampende motoren is de sfeer in het dorp heel relaxed.

Koude dag in Zermatt

En net als overal in de Alpen, is het soms in Zermatt ook erg koud

7. Kinderen gratis

Kinderen krijgen in Zermatt tot en met hun achtste een gratis skipas. Als je kinderen hebt en je wilt ooit naar Zermatt, doe dat dus als ze jong zijn.

#8. Sneeuw, sneeuw, sneeuw

Zermatt is extreem sneeuwzeker. Het skigebied ligt hoog, daardoor kan het ook koud zijn. Zeker als over de gletsjer een windje gaat waaien. Zelf ben ik met witbevroren neus de gletsjer afgekomen. Neem dus absoluut sjaals, buffjes of een gezichtsmasker mee om jezelf goed in te pakken.

#9. Skiënd de grens over

Je kan al skiënd naar Italië voor een goede kop espresso. Het skiën is daar overzichtelijker omdat veel pistes naast elkaar liggen op één helling. Let wel goed op, door de wind kunnen de hoger gelegen liften nog wel eens worden gesloten. Je zal niet de eerste zijn die een nacht strandt in Italië.

#10. Leuke hutjes

Het aanbod aan leuke hutten op de piste is zo gevarieerd als de pistes zelf. En dat is best verrassend in zo’n mondain skigebied. Van hippe koffiebarretjes en sterrenrestaurants tot een boerenhut waar de boer zelf nog serveert. Je krijgt er warme choco in plastic koppen en soep met worst. Graag of niet.

Pauze in een boerenhut

Even pauze in een boerenhut

Kortom, Zermatt is een absolute aanrader. En helaas zul je hiervoor wel dieper in de buidel moeten tasten. Maar kan je dat vergeten als je er eenmaal bent dan zul je hier een unieke wintersportvakantie beleven.

Joanne gaat het liefst zo vaak mogelijk naar buiten, de natuur in en het liefst naar de bergen. Qua skiën is ze een laatbloeier, maar ze heeft de 'schade' ruimschoots ingehaald. Inmiddels geeft ze skiles, zodat ze in de winter nog meer in de bergen kan zijn.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen