Skip to navigation Skip to main content

10 klusjes waar Alpenbewoners niet aan ontkomen

Er zijn van die klusjes waar je als Alpenbewoner niet aan ontkomt. Wie in de bergen leeft moet regelmatig sneeuw ruimen, lokale specialiteiten bereiden en zorgen dat er genoeg hout aanwezig is om de kachel brandende te houden. Om ons een zorgeloze wintersport te laten beleven moeten er tal van klusjes gedaan worden. De ski’s moeten vaker gewaxt worden en om de zoveel tijd is er wel weer een wintersporter die zonder sneeuwkettingen op pad is gegaan en de doorgaande weg niet kan bereiken. In dit weblog 10 klusjes waar Alpenbewoners niet aan ontkomen.

#1. Sneeuw ruimen

En weer is er een meter verse sneeuw gevallen! Voor ons goede berichten wanneer we binnenkort op wintersport gaan, voor Alpenbewoners de zoveelste keer om weer sneeuw te gaan ruimen. De wegen, het huis en de pistes moeten immers begaanbaar blijven. Gewapend met schep, sneeuwschuiver of pistebully wordt de sneeuw weer netjes opgeruimd.

#2. Houthakken

Tijdens koude, lange winters zijn de mensen in de Alpen maar wat blij met hun houtvoorraad. De blokken liggen keurig gestapeld en soms al jaren te drogen. Wanneer wij de stube binnenkomen walsen op onze skischoenen zoeken we vaak eerste de warmte van de haard op. Uren na uren wordt er gehakt om de houtvoorraad voor de winter op peil te brengen.

#3. Ski’s waxen

Wie de lusten heeft, moet ook de lasten dragen. De ski’s van locals hebben het zwaar te verduren en moeten goed worden onderhouden. Terwijl wij onze ski’s één keer per seizoen waxen, moeten de ski’s van de Alpenbewoners veel vaker een verse laag wax krijgen en een servicebeurtje ondergaan.

#4. Toeristen de weg wijzen

Wanneer het wintersportseizoen weer op gang komt is het voor de lokale bevolking ook altijd weer even omschakelen. De gele nummerborden komen weer massaal de dorpen binnenrijden en hebben tal van vragen. “Waar is de dichtstbijzijnde supermarkt?”, “Hoe laat gaat de lift open?”. Uiterst vriendelijk krijgen we de gewenste antwoorden die ons gelukkig niet in dialect verteld worden.

#5. Lokale specialiteiten maken

Het zou aan het eind van de winter zomaar kunnen dat de Alpenbewoners hun eigen gerechten niet meer kunnen uitstaan. Alweer Kaiserschmarrn, Tiroler Gröstl of Tartiflette! Wij komen echter niet alleen voor de heerlijke pistes, maar ook om van de lokale keuken te genieten. En voor de zoveelste keer wordt er maar weer een nieuwe Apfelstrudel gebakken.

#6. Onderhoud en nog eens onderhoud

Auto’s hebben het in de Alpen zwaar te verduren, het is fijn als er warm water uit de kraan blijft komen en het dak mag niet bezwijken onder de sneeuwmassa. Onderhoud aan alles op en rond het huis en in de skigebieden is essentieel! Als wintersporters accepteren wij het niet als de gondel opeens niet draait door achterstallig onderhoud.

#7. Tradities herhalen en uitleggen

Omdat wij zo graag bediend willen worden door obers in dirndl en lederhosen blijven ze zich in Oostenrijk trouw in deze klederdracht hijsen. Ook de vraag of er een stukje gejodeld kan worden, krijgen ze vast talloze keren te horen. Om nog maar te zwijgen over het uitleggen van tradities en gebruiken tijdens kerst, carnaval en andere festiviteiten.

#8. Gestrande wintersporters helpen

In de Alpen weten ze inmiddels wel hoe ze zich voor moeten bereiden op de winter, wintersporters soms wat minder. Het komt maar al te vaak voor dat een auto zonder sneeuwkettingen van de weg is geraakt of een heuvel niet opkomt. Bij deze akkefietjes zijn we maar al te blij als een plaatselijke 4x4 ons weer op weg helpt.

#9. Wintervoorraad inslaan

In Nederland zijn de supermarkten niet alleen op zondag open, maar zelfs tijdens de feestdagen. Alpenbewoners moeten iets creatiever zijn tijdens strenge winters. Niet voor niks worden er in de bergen veel producten gebruikt die lang houdbaar zijn of zelf geproduceerd worden: gedroogd vlees, kaas en chocolade.

#10. Nog meer sneeuw ruimen

En als alle klusjes zijn gedaan gaat het wederom sneeuwen en begint alles weer van vooraf aan. Er mag niet te veel sneeuw op het dak liggen, er moet op het lawinegevaar gelet worden en de winterdienst gaat maar weer eens de weg op.

Wat vind jij het vervelendste klusje tijdens dagen met sneeuw? Laat een reactie achter!

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.