14 december 2015 door Miranda in 'Nieuws''

De kerstvakantie begint bijna: hoe is het nu in de skigebieden?

De kerstvakantie staat voor de deur en vrouw Holle vertikt het om haar dekens eens flink op te schudden. Kerstvakantiegangers zitten al weken met samengeknepen billen te wachten op de weersomslag: wanneer komt de sneeuw nou eindelijk? De eerste kerstweek vorig jaar verliep op veel plaatsen dramatisch met soms slechts één of twee witte banen in een groen landschap. Hoe ziet het er dit jaar uit? Net zo droevig? Nee, volgens mij is de situatie veel beter dan vorig jaar. We maken een rondje langs enkele skigebieden: wat is er open en hoeveel sneeuw ligt er?

Oostenrijk: ondanks weinig natuursneeuw meer pistes geopend dan in 2014

Oostenrijk heeft niet vooraan gestaan dit jaar bij het uitdelen van de natuursneeuw. Toch is er meer geopend dan vorig jaar rond deze tijd. Hierbij een overzicht van de populairste skigebieden:

Al met al is de situatie in Oostenrijk natuurlijk nog verre van ideaal, maar zoveel beter dan vorig jaar rond deze tijd!


Klik hier voor alle sneeuwhoogtes van Oostenrijk >

Obertauern

Obertauern in het Salzburgerland ligt hoog en hier is het behoorlijk wit

Saalbach

Het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn ligt een stuk lager, dus is veel groener

Zwitserland: hoge bergen, meer sneeuw

Zwitserland heeft in november een flink pak sneeuw gehad en doordat de bergen hier over het algemeen hoger zijn, blijft de sneeuw wat beter liggen. Maar ook hier hebben sneeuwkanonnen de afgelopen weken overuren gedraaid.

 • Saas-Fee: door de hoge ligging en de gletsjer zit je hier eigenlijk altijd goed, 1.20 meter sneeuw bovenop de berg en 40 km aan geopende pistes.
 • Zermatt: ook deze hoge bestemming heeft over de sneeuw minder te klagen. Ze hebben hier 135 cm wit goud bovenop de berg en 123 km afdalingen geopend.
 • Arosa Lenzerheide: heeft met 30 cm sneeuw op de berg inmiddels 33 km pistes geopend.
 • Davos Klosters: 36 cm sneeuw op de berg en er is 32 km aan pistes open op dit moment.
 • Engelberg: ook Engelberg heeft geen klagen: 155 cm sneeuw op de berg en er is 46 km pistes geopend.

Klik hier voor alle sneeuwhoogtes van Zwitserland >

Engelberg

Een winters beeld uit het Zwitserse Engelberg

Davos

In Davos is het dal ook nog een beetje wit

Duitsland: het Sauerland heeft nog geen sneeuw

In het Sauerland was het half november wit, maar de milde temperaturen hebben de bergen weer groen gekleurd. In de Zuid-Duitse Alpen is de situatie beter.

 • Skiliftkarussell Winterberg: helaas maken de hoge temperaturen het nog niet mogelijk om kunstsneeuw te produceren. Op dit moment is niet duidelijk wanneer de liften hier gaan draaien.
 • Willingen: hier is het net als in Winterberg nog te warm en het is onbekend wanneer de pistes wit zullen zijn.
 • Feldberg: heeft al wel natuursneeuw gehad, maar hiervan is slechts 4 cm blijven liggen. Helaas niet genoeg om pistes te openen.
 • Kleinwalsertal & Oberstdorf: op dit moment zijn er 9 km pistes geopend in het skigebied Fellhorn/Kanzelwand en 1 km op de Nebelhorn.

Klik hier voor alle sneeuwhoogtes van Duitsland >

Winterberg

Geen vrolijk beeld vanuit Winterberg...

Frankrijk: heeft ook behoorlijk wat natuursneeuw gehad

De Franse Alpen (behalve het zuiden) hebben samen met Zwitserland de meeste sneeuw gehad. Vooral in de hogere gebieden is de sneeuw, ondanks de milde temperaturen, behoorlijk goed blijven liggen.

 • Les Trois Vallées: hier zijn inmiddels 101 pistes geopend en ligt 90 cm sneeuw op de berg.
 • Les Portes du Soleil: er ligt 40 cm sneeuw op de toppen. Het skigebied bij Avoriaz is sinds vrijdag geopend met 25 pistes.
 • Paradiski: 80 cm sneeuw is hier gemeten en de eerste pistes zijn dit weekend geopend.
 • Tignes-Val d'Isère: ook hier ligt 80 cm sneeuw en er is 126 km aan pistes open.

Klik hier voor alle sneeuwhoogtes van Frankrijk >

Val Thorens

Prima beelden vanuit Val Thorens in Frankrijk

Italië: meesters in kunstsneeuw

Aan de zuidkant van de Alpen is eigenlijk geen noemenswaardige sneeuw gevallen deze winter. Gelukkig zijn de Italianen wel meesters in het maken van kunstsneeuw en prepareren, waardoor er toch veel pistes geopend zijn. Het is weliswaar een beetje een droevig gezicht die witte strepen door het groene landschap, maar er kan geskied worden.

 • Val Gardena: met 30 cm kunstsneeuw is 66 km pistes geopend. Sinds vandaag is ook de bekende skitour Sella Ronda open in beide richtingen.
 • Livigno: er ligt 20 cm op de bergtoppen en er is 40 km aan afdalingen open.
 • Kronplatz: slechts 10 cm sneeuw, maar toch er is toch 45 km aan prachtige kunstsneeuwpistes geprepareerd.

Klik hier voor alle sneeuwhoogtes van Italië >

Kronplatz

Kronplatz: het bewijs hoe dat Italianen heel goed sneeuw kunnen maken

Niet optimaal, maar we kunnen skiën!

Eigenlijk is de kerstvakantie altijd spannend qua sneeuw, maar toch hopen we elk jaar op een mooie witte kerst. Dat is toch het mooiste dat er is? Houd ons Alpenweer goed in de gaten en ondertussen blijven we duimen en sneeuwdansjes maken...

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.