Skip to navigation Skip to main content

Hoe was jouw wintersportseizoen?

5655 - Hoe was jouw wintersportseizoen? (1)

Het was een bijzondere winter. In delen van Oostenrijk zijn enkele dalen nauwelijks wit geweest. En dat, terwijl het aan de zuidkant van de Alpen maar blééf sneeuwen. Ook in mijn woonplaats in Noord-Holland heb ik geen vlokje sneeuw gezien. Laat staan dat we de schaatsen uit het vet konden halen. Toch heb ik weer een heerlijke winter achter de rug. Hoe was die van jou?

Goed begin

Het leek allemaal zo goed te beginnen dit wintersportseizoen. Begin september publiceerden we de eerste witte webcams van het seizoen. En in oktober ging het ook even goed los in de Alpen. Diverse meteorologen voorspelden een strenge winter. Volgens de Duitse meteoroloog Dominik Jung zou het nog wel eens de koudste winter in honderd jaar worden. Nou dat werd het dus niet;-)

Winter in de Zuidalpen

Terwijl ik in de kerstvakantie nog nooit zo weinig sneeuw had gezien in Tauplitz en Schladming in Oostenrijk, kregen ze aan de zuidkant van de Alpen de ene sneeuwdump na de andere. Collega Coen was in Wolkenstein (Val Gardena) en wist niet wat hem overkwam. Pistebordjes kwamen in Italië en in de Zuid-Franse Alpen soms nog maar net boven de sneeuw uit. En het beeld bleef eigenlijk grotendeels hetzelfde deze winter. De Noordalpen, waaronder Oostenrijk, hadden te maken met milde temperaturen en kregen maar mondjesmaat een laagje sneeuw. En in de Zuidalpen zorgde de enorme hoeveelheden sneeuw soms voor problemen op de weg, dorpen raakten ingesneeuwd en het lawinegevaar was enorm.

Weinig sneeuw in Schladming tijdens de kerstvakantie

Een heel ander beeld rond dezelfde tijd in Italië (Foto: Peppe Caridi, meteoweb.eu)

Zonnetje op de verse sneeuw

Maar gelukkig was het niet allemaal kommer en kwel deze winter. Sneeuwkanonnen en pistebullychauffeurs die hun vak verstaan, zorgden ervoor dat eigenlijk overal goed geskied kon worden. Half januari was ik in Les Portes du Soleil en viel er niets te klagen over de sneeuw. Hoogstens over de zon, die zich nauwelijks liet zien. Hetzelfde beeld had ik in februari in Les Deux Alpes, waar we behalve op sneeuw ook op storm werden getrakteerd. Met als gevolg dat alle liften een hele dag gesloten waren (en we waren er maar 3 dagen…). Mijn afsluiting van het winterseizoen was in Noorwegen, en dat was – in alle opzichten – de kers op de taart. Of beter gezegd, het zonnetje op de verse sneeuw.

Stiekem dromen

Al met al heb ik een prachtig wintersportseizoen gehad. Het was weer genieten van bergen, sneeuw, mooie afdalingen en heerlijk Alpen-eten. En of er nou 5 meter of 50 cm sneeuw ligt, dat verschil voel je toch niet. Maar toch droom ik al stiekem van het volgende wintersportseizoen: koud, zonnig en heel veel sneeuw!

En bij jou? Hoe was jouw winter?

Heb jij al een recensie achtergelaten van jouw wintersportbestemming van afgelopen seizoen(en)?
Doe het nu en maak kans op een Ski Atlas 2014 >>

Onvergetelijke afsluiter van deze winter: verse sneeuw en zon in Noorwegen

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.