25 maart 2014 door Miranda in 'Live vanuit de sneeuw''

Stranda Noorwegen

Wie rond deze tijd van het jaar op wintersport gaat naar Noorwegen is verzekerd van een flink pak sneeuw. Toch is ook de winter in Noorwegen – net als op veel plaatsen in de Alpen - dit seizoen anders dan anders. Toch blijkt als ik uit het vliegtuigraampje kijk dat de we de opmerking van de Noren: “We hebben dit jaar weinig sneeuw” met een korrel zout moeten nemen. Het is hier écht wel wit!

Fjorden en besneeuwde bergen

We maken deze week een rondreis door Fjord Noorwegen. Op vrijdagmiddag landen we in Ålesund. Het waait flink, waardoor de toch al indrukwekkende landing op het eiland Vigra helemaal spannend wordt. De eerste nacht brengen we door in de mooie Jugendstil stad Ålesund. Nadat we de volgende ochtend de stad hebben verkend (prachtig!) rijden we door naar onze eerste skibestemming: Stranda. De rit naar Stranda is met één woord geweldig. Als we de overtocht met de ferry over het eerste fjord maken, staan we met open monden op het dek. De Noren zelf kijken niet meer op van de stoere besneeuwde bergen in combinatie met de zee, zij blijven lekker warm in hun auto zitten, terwijl wij bijna van het dek wapperen.

Fjord oversteken

Met de veerboot het fjord over richting Stranda

Pak verse sneeuw

Als we op zondagochtend vanuit het dorpje Stranda naar het skigebied rijden sneeuwt het dikke watten. Onze huurauto klimt dapper de bijna 10% stijgende en besneeuwde weg omhoog naar het skigebied. We vragen ons af of we hier vanmiddag wel weer naar beneden komen zonder sneeuwkettingen (die waren niet meer op voorraad…) als het in dit tempo door sneeuwt. Als we de eerste piste nemen vliegt de lichte poedersneeuw ons om de oren. Het zicht is erg slecht, veel mist, maar de Engelsen die we op dezelfde afdaling tegenkomen weten het goed te verwoorden: “I don’t see anything, but this is fucking brilliant!”

2 liften is genoeg

In de loop van de dag wordt het langzaam droog en klaart het op. Naast de meer dan perfecte sneeuw kunnen we nu ook genieten van de eerste uitzichten – tussen de wolken door - tot diep in de fjorden. Ach, het klinkt zo afgezaagd, maar het uitzicht valt eigenlijk niet te omschrijven. Het allerbeste is er zelf een kijkje te nemen als je de mogelijkheid hebt. Er zijn op dit moment maar 2 liften en een beperkt aantal pistes open, maar dat blijkt voldoende om een heerlijke dag te hebben. Overal kun je ook met gemak stukjes naast de piste meepakken en dat doen de Noren dan ook volop. Overigens bijna allemaal netjes uitgerust met rugzakken en piepers. Beneden op de oefenweide bij het dalstation leren de kleinste Noren hun eerste bochten op gewone én langlaufski’s. Dit leren gebeurt vaak gewoon door papa of mama en na het skiën wordt er een hotdog gegeten die zelf is meegebracht en zo van de BBQ komt.

Uitzicht vanaf de bergen bij Stranda

In de loop van de dag wordt steeds duidelijker dat we in een unieke omgeving skiën

Kinderweide Stranda

Gezelligheid met BBQ bij de kinderweide

Op pad met locals

Ook vandaag (maandag) skiën we in Stranda. En hoewel het op zondag al niet echt druk was in het skigebied, is het nu helemaal rustig. Tot onze verrassing is er weer een laagje verse sneeuw gevallen, alles is weer krakend wit. We gaan op pad met twee locals die ons de mooiste plekjes van het skigebied laten zien. Ook vandaag breekt de zon in de loop van de dag door, waardoor het toch al mooie plaatje helemaal waanzinnig wordt. Morgen reizen we af naar onze volgende bestemming, Voss, dat op zo’n 6 uur rijden van Stranda ligt. De rit er naartoe moet prachtig zijn. Een dagje niet skiën in Noorwegen is bepaald geen straf.

Skiën bij de fjorden

Genieten in de krakend verse sneeuw

In de loop van deze week kun je lezen hoe het momenteel in het Noorse Voss is. Volgend winterseizoen publiceren we het volledige reisverslag met meer details over de bezochte skigebieden in Noorwegen.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.