27 juli 2022 door Florien in Nieuws

Er vindt deze zomer een grote renovatie plaats op de Jakobshorn in Davos Klosters. De 80-persoons gondel, die wintersporters van Jschalp naar de top van de berg op 2590 meter brengt, is al sinds 1958 in gebruik en wel toe aan een upgrade. Niet alleen de gondel, maar ook het bergstation, de toegankelijkheid en delen van het pisterestaurant- en hotel worden aangepakt. Daarnaast moeten fotovoltaïsche systemen de Jakobshornbahn 2 een stuk duurzamer maken. Alles over de renovatie op de Jakobshorn in Davos Klosters lees je in dit artikel.

Renovatie Jakobshornbahn 2 in Davos Klosters

De tweede sectie van de Jakobshornbahn in Davos Klosters is al sinds 1958 in gebruik. In 1983 is de gondel voor het laatst uitgebreid onder handen genomen. In twee fases heeft men toen onder andere een aantal steunpalen versterkt of vervangen. Nu, bijna veertig jaar later, is het tijd voor een nieuwe renovatie. Na afloop van skiseizoen 2021/2022 is er direct gestart met de bouwwerkzaamheden, zodat de lift voor aanvang van skiseizoen 2022/2023 klaar is voor gebruik. Davos Klosters gaat verschillende onderdelen van de lift aanpakken. De huidige 'Nova-cabine' wordt vervangen door een ‘Kronos’-type cabine van ‘CWA’. Het ontwerp van de nieuwe lift sluit perfect aan bij de eerste sectie van de Jakobshornbahn, welke sinds 2014 in gebruik is. De nieuwe cabine biedt straks plaats aan 53 personen. 

Bergstation, hotel en restaurant ook aangepakt

Naast een nieuwe cabine krijgt ook het bergstation een upgrade, evenals het hotel en restaurant. Deze drie faciliteiten bevinden zich allemaal in hetzelfde gebouw op de Jakobshorn op 2590 meter hoogte. Hoewel het gebouw de huidige uitstraling blijft behouden, worden er wel wat aanpassingen aan het ontwerp gemaakt. Het huidige gebouw is namelijk ooit ontwikkeld door scheepsingenieurs en die historie mag niet verloren gaan. Gezien de hoogte is de renovatie op logistiek gebied een behoorlijke uitdaging. Op een rij worden de volgende punten aangepakt:

  • Bereikbaarheid voor mensen met een lichamelijke beperking wordt aangepast
  • Zonnepanelen op het dal- en bergstation voor duurzame energie
  • Hoofdmotor en het besturingssysteem in het bergstation worden vervangen
  • Revisie werkzaamheden aan de aandrijving van de lift
  • Renovatie van de gevel die in de loop der jaren flink is aangetast door de verschillende weersinvloeden
  • Aanpassingen aan de constructie conform de bestaande richtlijnen voor brandbeveiliging
  • Ramen in het panoramarestaurant worden vervangen
  • Badkamers in het hotel krijgen een upgrade
  • Gevel met vluchtladder, meldkamer en tijdelijke goederenopslag voor het gebouw aan de westzijde
  • Bewegwijzering in het gebouw

Davos Klosters investeert in totaal 6 miljoen CHF in de Jakobshornbahn 2.

Renovatie Jakobshorn Davos Klosters
© Davos Klosters Mountains

Wintersport in Davos Klosters

Davos Klosters ligt op iets meer dan 900 km rijden vanaf Utrecht. Dankzij de vignetvrijstellingen in Oostenrijk heb je alleen het vignet Zwitserland nodig om er te komen. Davos ligt op een hoogte van 1560 meter en is daarmee de hoogstgelegen stad van Europa. Samen met het naastgelegen Klosters, dat op 1124 meter hoogte ligt, vormt de plaats een skigebied met ruim 300 km aan pistes. Die zijn niet allemaal onderling verbonden, maar verdeeld over zes verschillende skigebieden. Omdat meer dan 80% van de pistes boven de 2000 meter ligt, ben je in Davos Klosters verzekerd van een sneeuwzekere wintersport. Het skigebied heeft voor ieder type wintersporter genoeg te bieden, er zijn genoeg leuke berghutten voor een pauze, de après-ski is feestelijk en aan leuke activiteiten is geen gebrek. Neem een kijkje bij de vele exclusieve winkels, woon een ijshockeywedstrijd bij of trotseer de steilste rodelbaan van Zwitserland op de Rinerhorn. Bekijk onderstaande video voor nog meer tips.

Kom meer te weten over een wintersport in Davos Klosters

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen