Skip to navigation Skip to main content

Nieuwe lift Flims: 10-persoons gondel Flem Xpress

54460 - Nieuwe lift Flims: 10-persoons gondel Flem Xpress (11)
© LAAX/Philip Ruggli

Na jarenlang plannen wordt er komende zomer gestart met de bouw van een nieuwe lift in Flims : de Flem Xpress. Een uniek en innovatief project dat helemaal past bij het duurzaamheidsconcept ' Greenstyle '. De nieuwe 10-persoons Flem Xpress gaat functioneren als 'ropetaxi', oftewel een taxi in de lucht, en verbindt straks vijf verschillende locaties, waaronder UNESCO Werelderfgoed Tektonikarena Sardona, met het dorp. Alles over de nieuwe Flem Xpress lees je in dit artikel.

Nieuwe lift in Flims: Flem Xpress

Al jaren is men er achter de schermen mee bezig en halverwege 2021 werden de eerste plannen voor de Flem Xpress in Flims bekendgemaakt. De komende jaren staan in het teken van de bouw van een nieuwe 10-persoons gondel die bezoekers het hele jaar door naar verschillende punten in het gebied kan vervoeren. Niet alleen in het winterseizoen, maar ook in het zomerseizoen. De Flem Xpress in Flims wordt een ropetaxi, oftewel een taxi in de lucht, gerealiseerd door het Zwitserse bedrijf Bartholet Maschinenbau AG. Zij hebben destijds zelf een technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt om gondels van de kabel te koppelen en over te plaatsen op andere kabels. Dankzij speciale wissels is het mogelijk om met één lift verschillende trajecten af te leggen. Dit concept wordt toegepast op de Flem Xpress. De nieuwe lift in Flims krijgt straks zes verschillende stations, inclusief het begin- en eindstation.

Zes verschillende stations: bouw in etappes

Voor de Weisse Arena Gruppe, gemeente Flims en de Raad van Bestuur van Cassons AG is het belangrijk om UNESCO Werelderfgoed Tektonikarena Sardona voor iedereen toegankelijk te maken. Dit op een zo duurzaam mogelijke manier, het hele jaar door. Vanuit die gedachte is de Flem Xpress in Flims ontstaan. De nieuwe lift, die als ropetaxi gaat functioneren, krijgt zes verschillende stations. Het beginstation ligt in Flims, daarna volgen Foppa, Startgels en Segnes en vanaf daar kun je of naar Nagens Sura of naar Ils Cugns. Uniek aan de lift is dat je zelf je eindbestemming kunt bepalen middels een simpele druk op de knop. De reis is rechtstreeks, zonder tussenstops en er komt alleen een gondel als er eentje nodig is. Bij aankomst blijft de gondel stil hangen, wat instappen voor mindervaliden of met bagage een stuk makkelijker maakt. De bouw van dit gigantische project gaat in verschillende fases. Komende zomer wordt er volgens plan gestart en het doel is dat alles voor aanvang van winterseizoen 2023/2024 klaar is.

Flem Xpress krijgt moderne gondels met uitzicht

In totaal krijgt de Flem Xpress 120 gondels die allemaal beschikken over een ventilatiesysteem en twee oplaadpunten voor mobiele telefoons. De zitvlakken zijn comfortabel en er is voldoende ruimte om ook een kinderwagen, fietsen of rolstoel in te vervoeren. Omdat de lift ook 's nachts gaat draaien, wordt elke gondel voorzien van verlichting. Dankzij de grote ramen kun je onderweg van een schitterend uitzicht op de bergen genieten. Alle stations worden zo veel mogelijk in het landschap geïntegreerd, om het uitzicht op de bergen vanuit Flims zo min mogelijk aan te tasten. Bij de bouw herbruikt men bestaande bouwmiddelen en lokale bouwmaterialen afkomstig uit de regio.

54460 -  (10)
© LAAX/Philip Ruggli

Duurzaamheid erg belangrijk

Duurzaamheid is ontzettend belangrijk voor Flims, Laax & Falera. Om die reden ontwikkelde de Weisse Arena Gruppe in 2010 het concept 'Greenstyle'. Onder het motto 'reduce, reuse en recycle' zijn zij pioniers op het gebied van duurzaam toerisme. Met een speciaal ontwikkeld 7-stappenplan moet de bestemming in de toekomst getransformeerd worden van energie verbruikend naar energie producerend. De nieuwe Flem Xpress in Flims past helemaal bij de visie van de bestemming. Veel gewone liften zijn namelijk het grootste gedeelte van de tijd voor 90% leeg en bij de Flem Xpress komt er alleen een gondel als er ook daadwerkelijk passagiers zijn. Er moet altijd minimaal één persoon instappen, voordat de lift daadwerkelijk vertrekt. Hiermee gaat de lift 50% minder energie verbruiken dan een gewone lift en ook bespaart men hierdoor zo'n 80% op onderhoudskosten. De Flem Xpress heeft geen CO2-uitstoot.

Meer over project Flemm Xpress

Einde tijdperk liften Flims-Foppa-Naraus en Startgels-Grauberg

Met de komst van de Flem Xpress in Flims komt er een eind aan het tijdperk van de 3-persoons stoeltjeslift van Flims naar Foppa, de 4-persoons stoeltjeslift van Foppa naar Naraus en de 26-persoons gondel van Startgels naar Grauberg. Het traject van Foppa naar Naraus wordt ontmanteld, omdat dit gebied een rode zone is geworden vanwege vallend gesteente en de andere liften worden overbodig als gevolg van het nieuwe project. Voorlopig blijven de liften wel nog in gebruik en in 2023 worden ze allemaal ontmanteld.

Wintersport in Flims

Flims vormt samen met de dorpen Laax en Falera een van de grootste skigebieden in het Zwitserse Graubünden. Met ruim 224 km aan pistes valt hier voor ieder type wintersporter meer dan genoeg te beleven. De dorpen hebben allemaal hun eigen doelgroep. Zo trekt Flims vooral sportieve skiërs, is Laax de bestemming waar snowboarders graag logeren en komen wintersporters die op zoek zijn naar een idyllisch bergdorp graag naar Falera. Het skigebied is modern en een ritje in de lift is hier vaak echt een belevenis. Wat dacht je van instappen in een stoeltjeslift ontworpen door Porsche Design Studios of een ritje in de 10-persoons gondel van Ferrari design? De nieuwe Flem Xpress past hier straks uitstekend tussen. Ook over de sneeuw hoef je je hier geen zorgen te maken. De pistes reiken tot wel 3018 meter hoogte. Het skigebied van Flims, Laax en Falera staat verder bekend om de uitstekende freestyle mogelijkheden. Met maar liefst vijf snowparks én de grootste halfpipe ter wereld, valt er hier genoeg te stunten. En kom je met kinderen? Ook dan zijn er genoeg mogelijkheden! Kortom, een fijne en veelzijdige skibestemming.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.