Skip to navigation Skip to main content
53614 - Laax: greenstyle, freestyle & lifestyle (4)

Het Zwitserse skigebied Laax is alles behalve een alledaagse wintersportbestemming. Het gebied is al jarenlang het freestyle mekka van de Alpen en trendsetter in de wintersport(beleving). Lang voordat het woord 'duurzaam' dagelijks veelvuldig geschreven werd, had men in Laax al het 'greenstyle' concept ontwikkeld en ook trends op het gebied van bergliften, interieurdesign en eten werden in de Zwitserse bestemming geboren of zeer snel overgenomen. Maar naast een hippe en trendy uitstraling, biedt het skigebied 224 afwisselende pistekilometers, moderne liften en fijne berghutten. Het is een plek waar niet alleen jonge stoere freestylers zich thuisvoelen, maar ook families een fijne wintersport beleven.

Wintersport in Laax: een belevenis

In tegenstelling tot veel skigebieden in de Alpen vallen de liften, diverse (berg)restaurants, accommodaties en skishops in Laax onder dezelfde eigenaar, de Weisse Arena Gruppe. Directeur, trendwatcher en wintersport visionair Reto Gurtner heeft al jaren als visie geen massatoerisme te creëren, maar een wintersport unieker en aantrekkelijker te maken. Zo vindt hij het bijvoorbeeld belangrijk dat het ritje in de lift naar boven al een belevenis is. Dit zie je terug in liftontwerpen van Porsche Design Studios en Ferrari, maar ook in het feit dat er hier een stoeltjeslift is die 45 graden draait, zodat je mooier uitzicht hebt en dat over elke uitstap uit de lift goed is nagedacht. Overal kun je zonder stress en in alle rust in en uit de lift stappen. De 224 km aan pistes is redelijk gelijk verdeeld over de kleuren blauw, rood en zwart. Hierdoor kan zowel de vakantieganger die heerlijk wil cruisen over brede glooiende pistes, als ook de expert die op zoek is naar steile uitdagingen, zijn ideale afdaling vinden.

53614 -  (16)
Met de hele familie cruisen over brede afdalingen (Foto: © Laax, Philipp Ruggli)

Greenstyle: groen en duurzaam

Al in 2010 ontwikkelde Laax diverse duurzame projecten, waaruit het concept 'Greenstyle' ontstond. Onder het motto ‘reduce, reuse, recycle’ waren zij een pionier in het duurzame toerisme. Het scheiden en reduceren van afval, het gebruik van zonne-energie voor de skiliften en een compleet geautomatiseerd systeem voor het beperken van voedselverspilling, werden hier al jaren geleden ingevoerd. Het doel is om efficiënt om te gaan met natuurlijke hulpbronnen, zodat het ook voor toekomstige generaties mogelijk is fijne wintervakanties in de sneeuw door te brengen. Meerdere organisaties en toegewijde mensen uit de regio spannen zich gezamenlijk in voor duurzaamheid in allerlei vormen. Hiermee is Laax een voorloper en voorbeeld voor veel andere skigebieden in de Alpen.

Meer informatie over een wintersport in Laax
53614 -  (17)
De liften draaien zoveel mogelijk op zonne-energie (Foto: © Laax, Philipp Ruggli)

Freestyle: 's werelds beste spot voor freestylers

Laax is al jaren een grote naam in de freestylewereld, wordt gezien als de nummer één bestemming voor freestylers in Europa en won meermaals de titel ‘World’s Best Freestyle Resort’. De faciliteiten zijn hier dan ook groots: in vier snowparks liggen zo'n 90 obstakels en zijn er lines gebouwd voor beginners tot pro’s. Ook vind je  ’s werelds grootste halfpipe en een ‘kicker pro-Line’ van Olympisch formaat in het skigebied. Er worden dan ook regelmatig grote nationale en internationale evenementen en wedstrijden georganiseerd in Laax. Daarnaast ligt in het dorp de indoor Freestyle Academy. Hier kunnen freestylers vanaf 6 jaar op diverse trampolines en schansen trainen om hun eerste of nieuwe tricks onder de knie te krijgen, waarbij de landing altijd zacht is. Bovendien is er de mogelijkheid om in de hal te boulderen en skaten.

53614 -  (18)
Freestylers kunnen zich uitleven in Laax (Foto: © Laax, Philipp Ruggli)

Lifestyle: urban alpine design

Hoewel de sfeer in veel bergdorpen nog wel eens wat 'stoffig' en 'grijs' kan zijn, is dat in Laax absoluut niet het geval. Trends uit grote wereldsteden als New York en Berlijn, worden overgenomen in Laax. Weliswaar met een 'bergenjasje' en uiteraard met oog op de natuur. In veel accommodaties, bars en restaurants zie je de hippe en urban stijl terug in de inrichting. Er wordt in de moderne en strakke interieurs veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen als steen en hout. En ook qua muziek en op de menukaarten zie je de invloeden uit de hele wereld terug. Zo biedt het Riders Hotel een compleet vegetarisch restaurant en staan er in Laax bij de restaurants naast typisch Zwitserse authentieke gerechten hier ook burgers, pasta en Aziatische wokgerechten op het menu.

53614 -  (19)
Strakke moderne kamers in een minimalistisch design in het rocksresort Laax (Foto: © Laax, Danuser)

Meer informatie over een wintersport in Laax

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Zwitserland Toerisme & Laax.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.