Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: zacht lenteweer met opnieuw Saharastof

54414 - Alpenweer: zacht lenteweer met opnieuw Saharastof (9)

Na weer flink wat sneeuw afgelopen weekend, keert de lente deze week weer terug naar de Alpen. De komende tijd is het veelal droog en behoorlijk zonnig en zacht. Op donderdag en vrijdag is er ten noorden van de hoofdkammen kans op een paar buien en ook trekt er weer een wolk Afrikaans Saharastof over Europa. Eerst krijgen vooral de Franse Alpen daarmee te maken, maar later ook de andere Alpenlanden. Alles over het weer in de skigebieden komende week lees je in dit weerbericht.

 

  • Sneeuwhoogte

  • Webcams

  • Snowalert

  • Jaaroverzicht

Temperatuur flink omhoog

De stroming is de komende dagen zuidelijk en dat veroorzaakt zacht weer. De temperatuur stijgt flink en gemiddeld wordt het in de dorpen tussen de 15 en 20 graden. Enkele uitschieters van ver boven de 20 graden zijn daarbij niet uitzonderlijk, in Innsbruck kan het op woensdag en donderdag wel 25 graden worden. Echt lente! Vannacht vriest het nog licht, maar vanaf woensdag lukt ook dat niet meer.

Enkele buien later in de week

Vanaf donderdagmiddag is er kans op enkele buien ten noorden van de hoofdkammen in Zwitserland en Frankrijk. Vanwege de hoge sneeuwgrens, die veelal boven de 3000 meter hoogte ligt, valt de neerslag voornamelijk in de vorm van regen. Het wordt behoorlijk nat in de skigebieden! Op vrijdag verschuiven de buien richting Oostenrijk. De sneeuwgrens ligt hier tussen de 2000 en 2500 meter hoogte. Iets lager, maar nog altijd veel te hoog.

Zonnig en droog weekend

Gelukkig is de regen niet van lange duur. Komend weekend belooft het vooral zonnig en droog te worden, met temperaturen van rond de 10 graden. Vanaf zondag wordt het nog iets kouder en dan is ook nachtvorst weer mogelijk in hogergelegen dorpen als Sölden en Lech. In Val Thorens is het op zondag overdag een graad of drie.

Saharastof

Helaas wordt de witte deken wederom aangetast door Saharastof. Ook deze week trekt er weer een wolk stof over Europa. Wel is de hoeveelheid beduidend minder, maar met de neerslag van donderdag en vrijdag bestaat de kans dat enkele pistes weer bruin/oranje kleuren. In de Franse Alpen zorgt Saharastof begin deze week al voor een prachtig kleurenspel in de lucht, met name tijdens zonsopgang en -ondergang. Compleet oranje luchten zoals laatst hoef je overigens niet te verwachten.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.