Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: een wisselvallige week in de skigebieden

54383 - Alpenweer: een wisselvallige week in de skigebieden (11)

De late inval van Koning Winter is de komende dagen niet meer terug te zien in de weerkaarten. Het wordt de komende dagen weer een stuk zachter en vooral het einde van de week verloopt wisselvallig. Na de lentedump van het afgelopen weekend, stroomt er met een noordwestelijke windrichting mildere lucht richting de Alpenlanden en Duitse middelgebergtes. De sneeuwgrens ligt vandaag nog rond de 1000 meter hoogte, maar stijgt op dinsdag al richting 1500 meter hoogte. Op die dag trekken er nog een aantal buien over, die in de hoger gelegen wintersportgebieden enkele centimeters verse sneeuw opleveren. In de dalen valt neerslag in de vorm van regen.

Enkele buien en stijgende temperaturen

Op woensdag is het, op een enkele bui na, grotendeels droog. De zachtere lucht is dan ook duidelijk terug te zien in de maximumtemperaturen. In Chamonix-Mont-Blanc is het ’s middags een graad of 13 en in Kaprun stijgt het kwik zelfs richting de 16 graden. In Wenen is het zelfs lenteachtig met maxima rond 20 graden. Wat hogerop in de bergen schommelen de maxima rond 10 graden. In Adelboden is het bijvoorbeeld een graad of 8. Tijdens de nachten komt de temperaturen amper nog onder het vriespunt en de verse sneeuwlaag heeft te lijden onder de dooi.

TIP: bekijk hier prachtige webcambeelden van de lentedump

Wisselvallig weer met een stevige zuidwester

Later deze week ligt de sneeuwgrens tussen 1200 en 1400 meter. Met een westcirculatie zetten lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan koers richting het Europese vasteland. De laatste loodjes van de week zien er dan ook ronduit wisselvallig uit. Vooral op donderdag, maar ook nog op vrijdag, valt langdurig neerslag. Met name in de Franse en Zwitserse Alpen valt dan volgens verschillende weermodellen een laag verse sneeuw van tussen de 20 en 50 cm. Hoe verder naar het oosten, hoe minder sneeuw er wordt verwacht. In het westen van Tirol is nog 20 centimeter mogelijk, maar in de omgeving van Salzburg blijft het bij een centimeter of 10.

Kletsnat in de middelgebergten

De gure zuidwestenwind maakt het voor het gevoel zeer onprettig. In Willingen is het overdag een graad of 8, maar ligt de gevoelstemperatuur eerder rond het vriespunt. In de Eiffel en in het Zwarte Woud wordt tijdens de tweede helft van de week dagelijks rond de 25 millimeter neerslag verwacht en zijn de omstandigheden kletsnat. De neerslag valt in de heuvels als een mengelmoes van regen en natte sneeuw en dat maakt het waterkoud.

Ontdek waarom voorjaarsskiën met kinderen in het Zillertal zo fijn is

Voorlopig geen nieuwe sneeuwdump

Tijdens het aankomende weekend draait de wind weer richting het noordwesten tot het noorden en de temperatuur valt weer enkele graden lager uit. Er is kans op enkele buien die nog een paar centimeter verse sneeuw met zich meebrengen. Op de lange termijn ziet het weerbeeld er overwegend droog uit met stijgende temperaturen. Een noemenswaardige sneeuwdump staat voorlopig dus niet op het programma.

 

  • Sneeuwhoogte

  • Webcams

  • Snowalert

  • Jaaroverzicht

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.