Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: storingen brengen neerslag en zachtere lucht naar de Alpen

54170 - Alpenweer: storingen brengen neerslag en zachtere lucht naar de Alpen (3)

Niet alleen in Nederland, maar ook in de Alpen wordt het de komende dagen onstuimig. De nieuwe week begint met sneeuw aan de zuidkant, waar het tot en met morgen flink kan dumpen. Ook aan de noordkant valt wat sneeuw, maar beduidend minder dan in het zuiden. In de loop van de week verplaatst het neerslaggebied zich naar het noorden, maar door zachtere lucht zal de sneeuwgrens snel stijgen en valt er regen in de dalen. Het kan dan bovendien flink waaien, met windstoten tot wel 90 km per uur. Alles over het weer in de skigebieden de komende dagen lees je in dit Alpenweer.

Eerst een sneeuwdump voor de zuidkant

Na weken is het tij eindelijk gekeerd en is de zuidkant van de Alpen aan de beurt voor een verse laag. Een lagedrukgebied trekt vandaag, vannacht en morgen over Noord-Italië en brengt een flink pak sneeuw met zich mee. In de Zuid-Franse Alpen en Italiaanse regio's kan boven de 1200 meter meer dan 50 cm verse sneeuw vallen. In het noorden valt ook wel wat, maar met 10 tot 20 cm beduidend minder.

Oceaanstoringen brengen neerslag en zachte lucht

Tussen een lagedrukgebied boven de Britse eilanden en een hogedrukgebied boven de Middellandse Zee worden er de komende tijd in sneltreinvaart storingen van west naar oost door Europa gestuurd. Deze 'oceaanstoringen' zorgen deze week bij ons thuis voor zeer veel wind en ook de Alpenlanden pakken daar iets van mee. In de loop van woensdag en donderdag neemt de windkracht aan de noordkant van de Alpen toe en in de bergen zijn dan windstoten tot zo'n 90 km per uur mogelijk.

De kans op neerslag neemt daar dan ook weer toe. Vooral in de noordelijke Franse Alpen, de Duitse Alpen en in het noorden van Oostenrijk valt dan veel, maar de zuidelijke regio's ontspringen de dans grotendeels. Op woensdagochtend valt de neerslag in de dalen nog als sneeuw, maar door zachtere lucht stijgt de sneeuwgrens snel richting de 1500 meter hoogte. In de dalen gaat de neerslag dan over in regen. Hetzelfde weerbeeld kunnen we ook op donderdag verwachten.

Droog op vrijdag

Op vrijdag is het op de meeste plaatsen droog, maar daarna neemt in de noordelijke regio's snel de wisselvalligheid weer toe. Het blijft zacht voor de tijd van het jaar, met in hooggelegen skioorden als Val Thorens, Zermatt en Gurgl maxima van net boven het vriespunt en in populaire Oostenrijkse wintersportplaatsen als Saalbach en Kitzbühel maxima tussen 6 en 10 graden.

 

Eerste voorspellingen weerbericht voorjaarsvakantie

Dooi in Winterberg

In het Sauerland is het deze week zacht en ronduit onstuimig met veel wind en regen. Er ligt nog sneeuw op veel pistes rondom Winterberg, maar de kwaliteit zal komende dagen snel achteruitgaan. In het weekend wordt het wel kouder met overdag enkele graden dooi en in de nachten soms lichte vorst. Neerslag zal dan ook weer regelmatig in winterse vorm vallen. Of dit voldoende is voor goede pistes volgende week is nog even afwachten. Bovendien is de kans groot dat het ook volgende week onaangenaam wintersportweer wordt met veel wind en regelmatig neerslag.

 

  • Sneeuwhoogte

  • Webcams

  • Snowalert

  • Jaaroverzicht

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.