Skip to navigation Skip to main content

Voor je wintersport op doorreis in Duitsland en overnachten? Dit zijn de coronaregels!

54153 - Voor je wintersport op doorreis in Duitsland en overnachten? Dit zijn de coronaregels! (3)

Ga je binnenkort op wintersport en ga je tijdens je doorreis in Duitsland ergens overnachten onderweg? Dan gelden er wellicht andere regels dan in de bestemming waar de uiteindelijke reis naartoe gaat. Hoewel je 'gewoon' het land binnen kunt rijden, gelden er bepaalde regels wanneer je ook stopt voor een overnachting. Ga je bijvoorbeeld op wintersport met kinderen naar Oostenrijk, Italië of Zwitserland, en wil je overnachten tijdens je doorreis in Duitsland? Houd er dan rekening mee dat in alle deelstaten 2G of zelfs de 2G+ van kracht is. Hoe het precies zit en wat de coronaregels in Duitsland zijn voor een doorreis, lees je hier.

Op doorreis in Duitsland met overnachten

Ga je op wintersport naar Oostenrijk, Zwitserland of bijvoorbeeld Italië en ben je met kinderen? Grote kans dat je op doorreis in Duitsland ook wilt overnachten. Aangezien je niet enkel het land passeert, maar er ook even blijft, moet je rekening houden met bepaalde regels. In sommige gevallen moet je je bijvoorbeeld vooraf registeren. Op dit moment is het reisadvies voor Duitsland code geel. In alle deelstaten geldt de 2-G-regel (genezen of gevaccineerd) en op sommige plekken is zelfs 2G+ van kracht (gevaccinneerd of genezen, inclusief een negatieve test of booster). Welke regels gelden er als je op doorreis bent in Duitsland en wilt overnachten? Kort samengevat:

  • Iedereen vanaf 6 jaar dient zijn of haar coronastatus te kunnen tonen bij binnenkomst. Er geldt 2-G, wat wil zeggen, of volledig gevaccineerd (minstens twee inentingen) of hersteld (max. 90 dagen geleden).
  • Niet gevaccineerd en ook niet hersteld? Dan moet je vooraf getest zijn (antigeen of PCR, beiden max. 48 uur geldig) en ga je bij aankomst 10 dagen in quarantaine. Dit kan voor reizigers vanaf 6 jaar op dag vijf beeïndigd worden middels een negatieve PCR-test of antigeentest. Kinderen tot zes jaar mogen zonder test na vijf dagen uit quarantaine. Je hebt geen toegang tot hotels, restaurants en andere gelegenheden.
  • Blijf je langer dan 24 uur in Duitsland? Dan dien je je vooraf hier te registeren. Blijf je korter dan 24 uur, dan is registratie niet nodig. Dus stel je komt 's middags om 16.00 uur aan en je vertrekt de dag erna na het ontbijt rond 10.00 uur, dan is een registratie niet nodig. Reis je na 16.00 uur de volgende dag door naar je eindbestemming, dan moet je je wel registreren.
  • Voor een verblijf in een hotel geldt op veel plekken 2G+. Dit houdt in dat je naast je vaccinatie- of herstelbewijs, ook een booster moet hebben gehad of negatieve test moet kunnen laten zien. Houd daar dus rekening mee en check dit vooraf bij het hotel waar je wilt gaan overnachten tijdens je doorreis in Duitsland, zodat je niet in de problemen komt.

 

Alle coronaregels 2021/2022 voor Duitsland

2-G of 2G+ voor een overnachting in Duitsland

In alle deelstaten in Duitsland is de 2-G-regel van kracht. Dit betekent dat je gevaccineerd moet zijn (twee inentingen, ook als je Janssen hebt gehad), óf een herstelbewijs hebt (niet langer dan 90 dagen geleden genezen). Echter, gelden er voor toegang tot hotels, restaurants, winkels en veel andere gelegenheden extra regels. Vaak is hier 2G+ van kracht. Dit houdt in dat je boven op je twee vaccinaties ook een boosterprik moet hebben gehad, of een negatief testbewijs moet kunnen tonen. Dit is dus vooral belangrijk als je gaat overnachten terwijl je op doorreis door Duitsland bent. Wil je je vooraf laten testen omdat je het negatieve bewijs nodig hebt voor 2G+? Bijvoorbeeld om toegang te krijgen tot het hotel waar je gaat overnachten tijdens je doorreis? En wil je weten welke andere maatregelen gelden, bijvoorbeeld of je een FFP2-mondkapje op moet? Bekijk dan dit handige overzicht van de regels per deelstaat. Let op: zowel de PCR- als de antigeentest zijn maximaal 48 uur geldig.

In heel Duitsland geldt minstens de 2-G-regel. Ben je niet gevaccineerd en ook niet genezen van het virus? Dan moet je je vooraf laten testen (PCR of antigeen, beiden max. 48 uur geldig). Deze regel geldt voor iedereen vanaf zes jaar oud. Ook moet je bij aankomst in tien dagen in quarantaine. Dit kan verkort worden tot vijf dagen, middels het afnemen van een antigeen sneltest of PCR-test. Je bent uitgezonderd van de quarantaine als je op doorreis bent en maximaal 24 uur in het land verblijft. Ben je langer dan 24 uur in Duitsland? Dan gelden deze regels wel.

 

Registratieplicht als je langer dan 24 uur blijft

Reis je naar Duitsland, dan dien je je vooraf te registeren. Voor wintersporters die op doorreis in Duitsland zijn en daar gaan overnachten, gelden er andere regels. Blijf je korter dan 24 uur en reis je door naar een ander land, dan is een registratie vooraf niet noodzakelijk. Wie langer dan 24 uur in het land is, moet wel een registratieformulier invullen vooraf. Hiervan krijg je een bevestiging. Belangrijk is dat je je coronabewijs uploadt, doe je dit niet, dan moet je bij aankomst onmiddellijk in quarantaine. Ook laat je op dit formulier je verblijfsgegevens achter, bijvoorbeeld het adres van het hotel of pension waar je overnacht. Registreren kan online, maar je kunt ook een papieren versie invullen, deze uitprinten en opsturen in Duitsland.

Verschillende regels in verschillende deelstaten

Om het allemaal nog iets ingewikkelder te maken, gelden er in de deelstaten in Duitsland verschillende regels. Deelstaten zijn namelijk bevoegd om de landelijk geldende regels aan te scherpen. Check vooraf welke regels voor jou gelden, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan en je goed voorbereid op vakantie kunt gaan. Een overzicht van alle regels per deelstaat bekijk je hier.

Coronaregels wisselen regelmatig. Wil je er zeker van zijn welke regels voor jouw situatie van toepassing zijn, dan raden we je aan altijd vooraf de officiële kanalen te checken. Bekijk vooraf de regels en het reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl of lees meer informatie op de website van de Duitse Ministerie van Volksgezondheid. Snowplaza.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden.

Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.