25 maart 2021 door Thijs in Nieuws

Update 25 maart 2021: dit weblog wordt niet meer geactualiseerd. Voor de zomer van 2021 is een nieuw artikel online op indebergen.nl dat we up to date houden: Zomervakantie Duitsland 2021: regels en advies omtrent corona >

Van plan om tijdens wintersportseizoen 2020/2021 naar Duitsland te gaan? Op dit moment is dat helaas nog niet mogelijk. Duitsland heeft een oranje reisadvies en toeristen zijn helaas niet welkom in het land. Duitsland is in ieder geval tot en met 18 april in lockdown, waardoor een skiseizoen deze winter definitief van de baan leek. Echter de skigebieden van Willingen en Winterberg zijn toch inmiddels open, met zeer strenge maatregelen. Ga je toch naar Duitsland, dan dien je met een aantal zaken rekening te houden. Zo gelden er ook bij onze oosterburen afstandsregels en moet er een FFP-2 mondkapje worden gedragen op plekken waar afstand houden niet lukt. Bovendien verschillen de coronamaatregelen per deelstaat, dus ga dit nog even na voor vertrek. 

Reisadvies Duitsland

Het reisadvies voor Duitsland is sinds 3 november 'oranje', wat inhoudt dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Toeristen zijn op dit moment niet welkom in Duitsland en accommodaties mogen ook geen toeristische overnachtingen aanbieden. Momenteel is de grens tussen Nederland en Duitsland wel geopend, maar er kunnen controles plaatsvinden. Voor wie op doorreis is gelden deze reisbeperkingen niet, echter dien je binnen 24 uur het land weer te verlaten. Met het huidige reisadvies is het dus voorlopig niet mogelijk om op vakantie te gaan in Duitsland in het seizoen 2020/2021. Op 13 december kondigde Duitsland een strengere lockdown aan, welke in ieder geval tot en met 18 april duurt. 

LEESTIP: Wintersport in de Ammergauer Alpen

Duitse auto's wintersport

Algemene regels in Duitsland

 • Afstand houden: houd 1,5 meter afstand tot personen die niet tot jouw huishouden behoren.
 • Mondkapje: draag een mondkapje waar aangegeven staat dat dit verplicht is. Deze maatregel is onder andere van kracht in het openbaar vervoer, in winkels, in de horeca en in tankstations. In skigebieden dien je veelal een mondkapje te dragen in skiliften en liftstations. Belangrijk: sinds 25 januari dient dit een FFP-2 of KN95/N95 mondkapje te zijn. Bij het niet dragen van het juiste mondkapje riskeer je een boete van € 150,-. Het dragen van een mondkapje geldt niet voor kinderen jonger dan 6 jaar.
 • Regels per deelstaat: indien de besmettingscijfers in een deelstaat oplopen, kan worden besloten om alleen hier de maatregelen aan te scherpen. Bekijk voor vertrek de maatregelen die van kracht zijn in de deelstaat waar jij naartoe gaat.
 • Groepsgrootte: huishoudens mogen maximaal vijf bezoekers ontvangen uit twee verschillende huishoudens. In deelstaten waar de 7-daagse incidentie onder de 35 per 100.000 inwoners ligt, kunnen maximaal tien personen samenkomen uit drie huishoudens. Kinderen tot 14 jaar tellen niet mee bij deze groepsgrootte. Wanneer de 7-daagse incidentie boven de 100 ligt, geldt de oude regel van maximaal één persoon uit één huishouden.
 • Winkels: niet-essentiële winkels zijn tot en met 18 april gesloten. Kappers mogen inmiddels in veel deelstaten wel weer open.

Reizen naar, in en door Duitsland

 • Reisadvies: code oranje, ‘alleen noodzakelijke reizen’ is voor heel Duitsland van kracht. Dit betekent dat je voorlopig niet naar Duitsland kunt voor een vakantie. Wanneer je wel naar Duitsland gaat, dan dien je bij terugkomst in Nederland minimaal 10 dagen in quarantaine te gaan. Ook Duitsland stelt dat je een negatieve test moet hebben bij aankomst of binnen 48 uur na aankomst en 10 dagen in quarantaine moet wanneer je het land bezoekt vanuit Nederland (eventueel kun je dit verkorten wanneer je op dag 5 een negatieve test kunt laten zien) en daarnaast dien je je digitaal aan te melden via deze link >
 • Doorreis: iedereen kan vrij door Duitsland reizen. Het is toegestaan om in Duitsland te tanken en door te rijden naar je eindbestemming buiten Duitsland.
 • Grenscontroles: vinden steekproefsgewijs plaats. Zorg dat je aan kunt tonen uit waar je naartoe onderweg bent.

Accommodaties in Duitsland

 • Hotels: sinds 2 november zijn toeristische overnachtingen in Duitse hotels niet meer toegestaan
 • Afstand: houd 1,5 meter afstand tot personen die niet tot jouw huishouden behoren.
 • Mondkapje: in algemene ruimtes, zoals bij de receptie, is het dragen van een mondkapje bijna altijd verplicht.
 • Buffets: ontbijt- en dinerbuffets zijn toegestaan met strenge hygiënemaatregelen en inachtneming van de afstandsregels.

Wintersport gratis annuleren: bij deze reisorganisaties kan het >

Plicht mondkapje Duitsland

Skigebieden in Duitsland

 • Veelal gesloten: wegens de lockdown in Duitsland zijn de meeste skigebieden gesloten. Echter geldt er een uitzondering voor de skigebieden van Willingen en Winterberg, deze zijn op dit moment wel geopend. Echter gelden er zeer strengen regels en een maximaal aantal mensen in het skigebied. Daarnaast dien je vooraf online een skipas te kopen.

Après-ski in Duitsland

 • Horeca (restaurants en cafés): is tot minimaal eind maart gesloten. Eten bezorgen en afhalen mag wel.

Skischolen in Duitsland

 • Gesloten: wegens de lockdown zijn skischolen gesloten.
Skiën Winterberg

Officiële kanalen Duitse en Nederlandse overheid

Op deze pagina proberen we je ze goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele coronamaatregelen en het reisadvies voor een wintersport in Duitsland in 2020. Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. Snowplaza.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Het officiële reisadvies voor Duitsland vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Via het ministerie van Gezondheid van Duitsland vind je aanvullende informatie omtrent corona. Raadpleeg voor vertrek ook de website van de betreffende deelstaat, voor de specifieke maatregelen per regio. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar [email protected]

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen