9 november 2020 door Thijs in Nieuws

Van plan om tijdens wintersportseizoen 2020/2021 naar Duitsland te gaan? Dan dien je rekening te houden met de coronamaatregelen die in het land van kracht zijn. Zo gelden er ook bij onze oosterburen afstandsregels en moet er een mondkapje worden gedragen op plekken waar afstand houden niet lukt. Bovendien kunnen de coronamaatregelen per deelstaat verschillen, dus ga dit nog even na voor vertrek. Ook kunnen er reisbeperkingen van kracht zijn wanneer je op wintersport wil naar Duitsland.

Reisadvies Duitsland

Het reisadvies voor Duitsland is sinds 3 november 'oranje', wat inhoudt dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Toeristen zijn op dit moment niet welkom in Duitsland en accommodaties mogen ook geen toeristische overnachtingen aanbieden. Momenteel is de grens tussen Nederland en Duitsland wel geopend, maar er kunnen controles plaatsvinden. Voor wie op doorreis is gelden deze reisbeperkingen niet, echter dien je binnen 24 uur het land weer te verlaten. Met het huidige reisadvies is het dus voorlopig niet mogelijk om op wintersportvakantie te gaan in Duitsland in het seizoen 2020/2021.

Aanbiedingen voor een wintersport in Duitsland 2020/2021 >

Duitse auto's wintersport

Algemene regels in Duitsland

 • Afstand houden: houd 1,5 meter afstand tot personen die niet tot jouw huishouden behoren.
 • Mondkapje: draag een mondkapje waar aangegeven staat dat dit verplicht is. Deze maatregel is onder andere van kracht in het openbaar vervoer, in winkels, in de horeca en in tankstations. In skigebieden dien je veelal een mondkapje te dragen in skiliften en liftstations. Het dragen van een mondkapje geldt niet voor kinderen jonger dan 6 jaar.
 • Regels per deelstaat: indien de besmettingscijfers in een deelstaat oplopen, kan worden besloten om alleen hier de maatregelen aan te scherpen. Bekijk voor vertrek de maatregelen die van kracht zijn in de deelstaat waar jij op wintersport gaat.
 • Groepsgrootte: in november mag men maximaal met tien personen bij elkaar kopen en met niet meer dan 2 huishoudens.

Reizen naar, in en door Duitsland

 • Reisadvies: code oranje, ‘alleen noodzakelijke reizen’ is voor heel Duitsland van kracht. Dit betekent dat je voorlopig niet naar Duitsland kunt voor een vakantie. Wanneer je wel naar Duitsland gaat, dan dien je bij terugkomst in Nederland minimaal 10 dagen in quarantaine te gaan. Ook Duitsland stelt dat je 10 dagen in quarantaine moet wanneer je het land bezoekt vanuit Nederland (eventueel kun je dit verkorten wanneer je op dag 5 een negatieve test kunt laten zien) en daarnaast dien je je digitaal aan te melden via deze link >
 • Doorreis: iedereen kan vrij door Duitsland reizen. Het is toegestaan om in Duitsland te tanken en door te rijden naar je eindbestemming buiten Duitsland.
 • Grenscontroles: vinden steekproefsgewijs plaats. Zorg dat je aan kunt tonen uit waar je naartoe onderweg bent.

Accommodaties in Duitsland

 • Hotels: sinds 2 november zijn toeristische overnachtingen in Duitse hotels niet meer toegestaan
 • Afstand: houd 1,5 meter afstand tot personen die niet tot jouw huishouden behoren.
 • Mondkapje: in algemene ruimtes, zoals bij de receptie, is het dragen van een mondkapje bijna altijd verplicht.
 • Buffets: ontbijt- en dinerbuffets zijn toegestaan met strenge hygiënemaatregelen en inachtneming van de afstandsregels.

Wintersport gratis annuleren: bij deze reisorganisaties kan het >

Plicht mondkapje Duitsland


Skigebieden in Duitsland

 • Mondkapje: waar geen afstand kan worden gehouden dient een mondkapje te worden gedragen. Dit geldt onder andere voor skiliften, liftstations, kassa’s, skiverhuur en bergrestaurants.
 • Bergrestaurant: indien je je niet aan tafel bevindt dien je een mondkapje te dragen. Mogelijk wordt er bij iemand van het gezelschap om contactgegevens gevraagd. Het aantal zitplaatsen is gereduceerd.
 • Terrassen: hier worden geen zitplaatsen aangewezen door personeel. Houd je aan de afstandsregels.
 • Capaciteit: er geldt geen maximum aantal mensen voor skigebieden of skiliften. Indien mogelijk wordt volledige capaciteit van skiliften niet benut. Bergrestaurants kunnen wel werken met reserveringssystemen om drukte te kunnen monitoren.
 • Skipas: bestel indien mogelijk je skipas online.

Après-ski in Duitsland

 • Horeca (restaurants en cafés): is tot minimaal 20 december gesloten. Eten bezorgen en afhalen mag wel.
 • Après-ski: anders dan alle andere jaren. Geen luide muziek, zitplaats verplicht en uitsluitend bediening aan tafel.
 • Mondkapje: verplicht wanneer je je niet aan tafel bevindt.
 • Openingstijden: geen aanvullende eisen.

Skischolen in Duitsland

 • Reserveren: boek de skiles, ruim van tevoren, online.
 • Mondkapje: bij uitleg of op momenten waarop geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden, dient zowel cursist als de skileraar een mondkapje te dragen.
 • Lesmateriaal: wordt goed gedesinfecteerd.
 • Maximum aantal: lesgroepen zijn kleiner dan andere jaren.
Skiën Winterberg


Coronamaatregelen per skigebied in Duitsland

Diverse skigebieden hebben aanvullende coronamaatregelen opgesteld. Hieronder vind je een overzicht van deze skigebieden.

Officiële kanalen Duitse en Nederlandse overheid

Op deze pagina proberen we je ze goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele coronamaatregelen en het reisadvies voor een wintersport in Duitsland in 2020. Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. Snowplaza.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Het officiële reisadvies voor Duitsland vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Via het ministerie van Gezondheid van Duitsland vind je aanvullende informatie omtrent corona. Raadpleeg voor vertrek ook de website van de betreffende deelstaat, voor de specifieke maatregelen per regio. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar info@snowplaza.nl.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.