Skip to navigation Skip to main content

Wintersport Duitsland 2021/2022: regels en reisadvies corona

Ammergauer Alpen

LET OP: Dit artikel wordt niet meer ge-update. Voor meer informatie over de coronaregels waar je tijdens een wintersport in Duitsland rekening mee moet houden, verwijzen we je door naar Nederlandwereldwijd.nl en de website van de Duitse overheid .

Wil jij op wintersport naar Duitsland en ben je benieuwd hoe het zit met corona, de huidige regels en het reisadvies? In dit artikel houden we alle ontwikkelingen met betrekking tot COVID-19 in Duitsland voor je bij. Het reisadvies voor Duitsland staat nu op groen, maar wel gelden er bepaalde basisregels. Alles over een wintersport in Duitsland en corona lees je op deze pagina.

Reisadvies Duitsland: code groen

Duitsland heeft op dit moment een groen reisadvies, wat betekent dat een vakantie in het land is toegestaan. Sinds 20 maart zijn de meeste coronamaatrelegen afgeschaft. Wel dien je rekening te houden met enkele basisregels. Voor toegang tot Duitsland geldt 3G, oftewel een bewijs van herstel, vaccinatie of negatieve test.

Duitsland versoepelt coronaregels

De afgelopen weken zijn de coronaregels in Duitsland in drie fases versoepeld. De laatste fase, waarbij bijna alle coronaregels zijn afgeschaft, is 20 maart ingegaan.

 • Fase 1 (direct ingegaan): privé bijeenkomsten zonder beperking mogelijk voor mensen met een herstel- of vaccinatiebewijs. Beschikt één persoon van het gezelschap daar niet over? Dan blijft tot 19 maart de bijeenkomst beperkt tot het eigen huishouden van de betrokkene en maximaal twee personen uit een ander huishouden. In het hele land zijn niet-noodzakelijke winkels weer voor iedereen toegankelijk. Het dragen van een FFP2-mondkapje wordt aanbevolen en kan op sommige plekken verplicht zijn.
 • Fase 2 (sinds 4 maart): horeca en accommodaties weer toegankelijk voor wie voldoet aan de 3-G-regel. Alleen voor clubs, discotheken en events blijft 2G+ gelden (genezen, gevaccineerd + booster of test). Voor events gelden er capaciteitsregels.
 • Fase 3 (sinds 20 maart): bijna alle coronamaatregelen worden afgeschaft. Alleen wat basisregels om de kwetsbare doelgroep te beschermen, zoals het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer en in openbare binnenruimtes.

Lees hier meer over de versoepelingen ›

52762 - (30)
Je kunt op wintersport naar Duitsland, maar je moet wel rekening houden met bepaalde regels.

Dekking reisverzekering wintersport Duitsland

Controleer voordat je op wintersport gaat naar Duitsland hoe het zit met de voorwaarden van je reisverzekering. Kijk hoe jouw reisverzekering omgaat met de kleurcodes van de reisadviezen en het coronavirus. De meeste verzekeringen dekken bij code oranje geen schade als gevolg van het coronavirus. Wel zijn er een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld als het reisadvies tijdens de reis verandert naar code oranje of rood. Volgens het verbond van verzekeringen dekken alle reisverzekeringen bij code geel, maar controleer goed of die voorwaarden ook voor jou van toepassing zijn.

Belangrijk: sluit ondanks corona ook apart een wintersportdekking af als je op skivakantie naar Duitsland gaat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan bij een eventueel ongeval op de pistes.

Op wintersport met de CoronaCheck-app naar Duitsland

De CoronaCheck-app van de Nederlandse overheid werkt sinds ook internationaal. Met behulp van deze app kun je eenvoudig jouw persoonlijke QR-code aanmaken. Deze code bevat gegevens over je persoonlijke coronastatus (gevaccineerd, genezen getest). Zet de code op internationaal en laat deze scannen als daar in Duitsland om gevraagd wordt. Heb je geen smartphone of vind je dit te veel gedoe? De code kun je ook online aanmaken en vervolgens uitprinten.

Coronabewijs Duitsland: deze regels gelden voor 3- of 2-G

Voor toegang tot bepaalde faciliteiten ben je in Duitsland verplicht je coronastatus te tonen. Dit kun je onder andere doen door de hierboven genoemde QR-code van de CoronaCheck-app te laten zien. Net als in Oostenrijk zijn ook de Duitse deelstaten bevoegd extra maatregelen in te voeren boven op de landelijk geldende maatregelen. Check dit altijd even voordat je op reis gaat. In de meeste Duitse deelstaten geldt op dit moment 3-G voor toegang.

 • Gevaccineerd: minimaal 14 dagen volledig gevaccineerd met de hoeveelheid dosissen die voor jouw vaccin staan. Of met één vaccindosis als je genezen bent van corona. In dit geval moet je dat kunnen bewijzen met een positief testresultaat.
 • Genezen: minimaal 28 dagen en maximaal 90 dagen geleden met bewijs van een positieve PCR-test.
 • Getest: met een PCR-test (maximaal 48 uur oud na afname) of een antigeentest (maximaal 24 uur oud na afname)

Naast de 2-G-regel en 3-G-regel geldt er voor sommige faciliteiten ook 2G+, oftewel genezen of gevaccineerd plus test of booster.. Deze regel kan per deelstaat verschillen. Bekijk hier een overzicht per deelstaat >

Algemene coronaregels Duitsland

Om het aantal besmettingen in Duitsland zo laag mogelijk te houden, heeft de Duitse overheid bepaalde regels opgesteld. Houd er wel rekening mee dat deelstaten bevoegd zijn de basisregels aan te scherpen (Bundes noodrem). Controleer dus altijd voor vertrek of je met extra maatregelen rekening moet houden.

 • Afstand houden: 1,5 meter afstand houden van personen die niet tot jouw huishouden behoren.
 • Klachten: heb je griep- en/of verkoudheidsverschijnselen? Blijf thuis en laat je testen.
 • Persoonlijk contact: vermijd persoonlijk contact met mensen die niet tot jouw huishouden behoren. Schud geen handen en knuffel niet.
 • Hygiëne: was regelmatig je handen met zeep of gebruik een alcoholhoudend desinfectiemiddel. Hoes/nies in je elleboog of in een papieren zakdoekje dat je daarna weggooit in de vuilnisbak.
 • Mondkapjes: het dragen van een mondkapje is verplicht in alle openbare binnenruimtes en het openbaar vervoer. In sommige deelstaten moet dit een FFP2-mondkapje zijn.
 • 3-G- of 2-G-regel: iedereen vanaf 6 jaar dient voor toegang tot verschillende faciliteiten zijn of haar coronastatus te tonen.

Coronaregels per deelstaat

Zoals hierboven benoemd, hebben de Duitse deelstaten rechten om bepaalde regels te versoepelen of verscherpen. Klik op de links hieronder voor de coronaregels in deelstaten waar je of doorheen reist voor je wintersport of waar je verblijft tijdens je skivakantie.

Een overzicht van alle regels per deelstaat bekijk je hier ›

De beste aanbiedingen voor een wintersport naar Duitsland

Op wintersport: reizen naar, in en door Duitsland

 • Reisadvies: het reisadvies voor Duitsland staat op groen.
 • Grenscontroles: kunnen plaatsvinden.
 • Openbaar vervoer: rijdt, maar alleen toegankelijk met 3G en het dragen van een mondkapje is verplicht. In een aantal deelstaten dient dit een FFP2-mondkapje te zijn.
 • Doorreis: je kunt vrij door Duitsland reizen, maar alleen als je beschikt over een geldig herstelbewijs, vaccinatiebewijs of bewijs van negatieve test.

Horeca en après-ski in Duitsland

Voor toegang tot de horeca en après-ski geldt of 2G, 2G+ of 3G. Ook deze regels verschillen per deelstaat. Iedereen vanaf 6 jaar moet voor toegang een geldig coronabewijs kunnen tonen.

Wat er per deelstaat mogelijk is op het gebied van horeca, toerisme en overige regels kun je hier bekijken ›

52762 - (31)
De horeca is open in Duitsland.

Accommodaties in Duitsland

Hotels, appartementen, vakantiehuizen en pensions in Duitsland mogen toeristen ontvangen. Per deelstaat kunnen de regels die gelden verschillen. Er geldt voor toegang of 2G+, 2G of 3G.

Bekijk het aanbod in Duitsland

Coronaregels skigebieden en skiliften in Duitsland

Skigebieden zijn open in Duitsland, maar zoals voor alle bovengenoemde faciliteiten geldt er wisselend 2G+, 2G of 3G voor toegang tot de skiliften.

52762 - (32)
Skigebieden mogen open in Duitsland.

Coronaregels voor winkels en overige faciliteiten

 • Winkels in Duitsland zijn open, maar in een aantal deelstaten gelden er beperkingen.
 • Wellness en zwembaden zijn open voor publiek, maar in bijna alle deelstaten gelden er beperkingen.
 • Dierentuinen open voor publiek, maar in de meeste deelstaten gelden er beperkingen.

Officiële kanalen Duitse en Nederlandse overheid

Op deze pagina proberen we je ze goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele coronamaatregelen en het reisadvies voor een wintersport in Duitsland tijdens skiseizoen 2021/2022. Snowplaza.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar onze redactie. Het officiële reisadvies voor Duitsland vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Via het Ministerie van Gezondheid van Duitsland vind je aanvullende informatie over corona en de algemene coronaregels. Raadpleeg voor vertrek bovendien ook de website van de betreffende deelstaat waar je naartoe gaat.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.