26 november 2021 door Florien in Nieuws

Wil jij tijdens skiseizoen 2021/2022 op wintersport naar een van de Duitse skigebieden en ben je benieuwd hoe het zit met corona in Duitsland, de huidige regels en het reisadvies? In dit artikel houden we alle ontwikkelingen met betrekking tot COVID-19 in Duitsland voor je bij. Zo kun je hier lezen welke regels er op dit moment gelden en of een skivakantie in het land wel of niet mogelijk is. Het reisadvies voor Duitsland staat nu op code geel. Een vakantie is toegestaan, maar je dient wel rekening te houden met veiligheids- en gezondheidsrisico’s door het coronavirus. Alle overige regels en informatie over een wintersport in Duitsland en corona lees je op deze pagina.

Dit artikel is met zorg samengesteld en wordt ge-update als er iets verandert in de coronasituatie in Duitsland. Aan de datum bovenaan kun je zien wanneer de laatste wijzigingen zijn doorgevoerd. We hopen jou op deze manier op de hoogte te houden van de coronasituatie in Duitsland, zodat jij goed voorbereid op wintersport kunt gaan. Controleer voor vertrek wel altijd de officiële kanalen van de Nederlandse- en Duitse overheid. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Reisadvies Duitsland: code geel

Duitsland heeft op dit moment een geel reisadvies, wat betekent dat een vakantie in het land is toegestaan. Wel dien je rekening te houden met eventuele veiligheids- en gezondheidsrisico’s door het coronavirus. Nederland wordt sinds 22 november gezien als hoog coronarisicogebied voor Duitsland. Wanneer je de afgelopen tien dagen in Nederland bent geweest, moet je je voor vertrek online registreren en geldt er een quarantaineplicht wanneer je geen herstel- of vaccinatiebewijs kunt tonen. Deze quarantaine duurt 10 dagen, maar kan verkort worden door een negatieve test op dag 5. Je dient je sowieso voor vertrek te laten testen (antigeen maximaal 48 oud of PCR-test maximaal 72 uur oud). Wanneer je een coronabewijs kunt overleggen waarin staat dat je minimaal 14 dagen volledig gevaccineerd bent of een herstelbewijs hebt dat minimaal 28 dagen en maximaal 6 maanden oud, hoef je niet in quarantaine. Deze regel geldt voor iedereen vanaf 12 jaar. Blijft je korter dan 24 uur in Duitsland of ben je op doorreis? Dan geldt de registratie- en quarantaineplicht niet.

Coronaregels wintersport Duitsland 2021/2022
Je kunt op wintersport naar Duitsland, maar je moet wel rekening houden met bepaalde regels.

Reizen van Duitsland terug naar Nederland: deze regels gelden

Voor Nederlanders die vanuit een geel land terug naar huis reizen, gelden er bepaalde regels. Wie vanuit Duitsland naar Nederland reist, moet zijn of haar coronabewijs kunnen tonen (gevaccineerd, genezen of getest). Deze regel geldt voor iedereen vanaf 12 jaar. Reis je met het vliegtuig, dan is het ook verplicht om vooraf een gezondheidsverklaring in te vullen en deze bij je te houden. Er wordt aangeraden om bij thuiskomst sowieso een sneltest te doen. Voor meer informatie over de terugreis en wat voor jou geldt, kun je de corona checklist van de Nederlandse overheid gebruiken.

Dekking reisverzekering wintersport Duitsland

Controleer voordat je op wintersport gaat naar Duitsland hoe het zit met de voorwaarden van je reisverzekering. Kijk hoe jouw reisverzekering omgaat met de kleurcodes van de reisadviezen en het coronavirus. De meeste verzekeringen dekken bij code oranje geen schade als gevolg van het coronavirus. Wel zijn er een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld als het reisadvies tijdens de reis verandert naar code oranje of rood. Volgens het verbond van verzekeringen dekken alle reisverzekeringen bij code geel, maar controleer goed of die voorwaarden ook voor jou van toepassing zijn.

Belangrijk: sluit ondanks corona ook apart een wintersportdekking af als je op skivakantie naar Duitsland gaat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan bij een eventueel ongeval op de pistes. 

Op wintersport met de CoronaCheck-app naar Duitsland

De CoronaCheck-app van de Nederlandse overheid werkt sinds ook internationaal. Met behulp van deze app kun je eenvoudig jouw persoonlijke QR-code aanmaken. Deze code bevat gegevens over je persoonlijke coronastatus (gevaccineerd, genezen getest). Zet de code op internationaal en laat deze scannen als daar in Duitsland om gevraagd wordt. Heb je geen smartphone of vind je dit te veel gedoe? De code kun je ook online aanmaken en vervolgens uitprinten.

Wintersport met CoronaCheck-app naar Duitsland
Met de CoronaCheck-app kun je jouw coronastatus tonen in Duitsland.

Coronabewijs Duitsland: deze regels gelden voor 3- of 2-G

In Duitsland is het op veel plaatsen verplicht om je coronastatus te tonen. Dit kun je onder andere doen door de hierboven genoemde QR-code van de CoronaCheck-app te laten zien. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan de horeca of als je incheckt in je accommodatie. Let op: deze regels zijn iets anders dan de regels voor het coronabewijs om het land in te komen. Het gaat het om een coronabewijs voor toegang tot overige faciliteiten, zoals de horeca en accommodaties. Kinderen tot 6 jaar zijn uitgesloten op deze regel. De leeftijd ligt hier lager dan de leeftijd om het land in te komen (12 jaar). Je kunt een boete krijgen als je niet de juiste documenten kunt laten zien.

 • Gevaccineerd: minimaal 14 dagen volledig gevaccineerd met de hoeveelheid dosissen die voor jouw vaccin staan. Of met één vaccindosis als je genezen bent van corona. In dit geval moet je dat kunnen bewijzen met een positief testresultaat.
 • Genezen: minimaal 28 dagen en maximaal 6 maanden met bewijs van een positieve PCR-test.
 • Getest: met een PCR-test (maximaal 48 uur oud na afname) of een antigeentest (maximaal 24 uur oud na afname)

Per deelstaat kan het verschillen waar de 2- of 3-G regel van kracht is. Check dit altijd even voor je op reis gaat. Zo heeft Beieren een 2-G-plus-regel ingesteld voor de vrijetijds- en cultuursector. Dit wil zeggen dat alleen mensen met een herstel- of vaccinatiebewijs in combinatie met een negatieve PCR- (48 uur) of antigeentest (24 uur) toegang krijgen tot deze faciliteiten. Dit geldt voor onder andere musea, theaters, zwembaden en skiliften. De regel geldt voor iedereen vanaf 12 jaar en 3 maanden. 

Algemene coronaregels Duitsland

Om het aantal besmettingen in Duitsland zo laag mogelijk te houden, heeft de Duitse overheid bepaalde regels opgesteld. Echter, kunnen deze regels per deelstaat verschillen. Het land heeft namelijk een speciale wet aangenomen, de zogenaamde 'Bundes noodrem', waarbij deelstaten aan de hand van de 7-daagse incidentie mogen beslissen of ze bepaalde regels versoepelen of juist aanscherpen. Een aantal regels hebben we op een rijtje gezet, maar controleer voor vertrek altijd goed of deze regels ook voor de deelstaat van jouw vakantiebestemming gelden.

 • Afstand houden: 1,5 meter afstand houden van personen die niet tot jouw huishouden behoren.
 • Klachten: heb je griep- en/of verkoudheidsverschijnselen? Blijf thuis en laat je testen.
 • Persoonlijk contact: vermijd persoonlijk contact met mensen die niet tot jouw huishouden behoren. Schud geen handen en knuffel niet.
 • Hygiëne: was regelmatig je handen met zeep of gebruik een alcoholhoudend desinfectiemiddel. Hoes/nies in je elleboog of in een papieren zakdoekje dat je daarna weggooit in de vuilnisbak.
 • Mondkapjes: het dragen van een mondkapje is verplicht in openbare binnenruimtes. 
 • 3-G- of 2-G-regel: iedereen vanaf 6 jaar dient sinds 23 augustus voor verschillende faciliteiten de coronastatus te tonen (getest, gevaccineerd of genezen). Onder andere voor toegang tot ziekenhuizen, de horeca, bij evenementen en feesten binnenshuis. Per deelstaat kan deze regel strenger zijn en kan er 2-G of zelfs 2-G-plus gelden.
Wintersport Duitsland corona

Coronaregels per deelstaat

Zoals hierboven al benoemd, hebben de verschillende Duitse deelstaten rechten om bepaalde regels te versoepelen of verscherpen. Klik op de links hieronder voor de coronaregels in deelstaten waar je of doorheen reist voor je wintersport of waar je verblijft tijdens je skivakantie. Een overzicht van alle regels per deelstaat bekijk je hier.

Op wintersport: reizen naar, in en door Duitsland

 • Reisadvies: het reisadvies voor Duitsland staat op geel. Een vakantie is toegestaan, maar houd rekening met eventuele veiligheids- en gezondheidsrisico’s vanwege het coronavirus. Nederland wordt vanaf 22 november weer gezien als hoog coronarisicogebied door Duitsland. Dit betekent dat je je voor vertrek online moet registreren en er geldt er een quarantaine wanneer je niet gevaccineerd of genezen bent.
 • Grenscontroles: kunnen plaatsvinden
 • Openbaar vervoer: rijdt, in sommige deelstaten is het dragen van een mondkapje verplicht. Ook kan het zijn dat je in sommige deelstaten je coronabewijs moet tonen voor toegang.
 • Doorreis: wanneer je op doorreis bent, maar vanuit een hoogrisicoland/hoogrisicogebied komt, dien je vooraf een registratieformulier in te vullen wanneer je langer dan 24 uur in Duitsland blijft.

De beste aanbiedingen voor een wintersport naar Duitsland

Horeca in Duitsland

De regels voor of de horeca in Duitsland verschillen per deelstaat en hangen af van de besmettingscijfers. Op dit moment zijn de meeste horecabedrijven geopend voor gasten, maar wel met bepaalde voorwaarden. Zo geldt dat iedereen vanaf 6 jaar voor toegang zijn of haar coronabewijs moet laten zien, maar per deelstaat wisselt dit in 2- of 3-G. Check vooraf of en welk type horeca er in de deelstaat waar jij naartoe gaat geopend is.

Wat er per deelstaat mogelijk is op het gebied van horeca, toerisme en overige regels kun je hier bekijken >

Horeca Duitsland open corona
De horeca is open in Duitsland.

Accommodaties in Duitsland

Hotels, appartementen, vakantiehuizen en pensions in Duitsland mogen weer toeristen ontvangen. Per deelstaat kunnen de regels die gelden verschillen. Via de link bij het kopje ‘horeca in Duitsland’ kun je een overzicht bekijken wat er per deelstaat wel en niet is toegestaan op het gebied van toeristische accommodaties.

Bekijk het aanbod in Duitsland

Après-ski in Duitsland

De horeca in Duitsland is open, maar wel met bepaalde regels en veiligheidsmaatregelen. Zo dien je voor toegang binnen je coronastatus te tonen. Dit geldt onder andere voor restaurants, bars en discotheken. Per deelstaat kunnen de regels hiervoor verschillen. Zo mogen discotheken en clubs op dit moment niet open in Beieren. 

Coronaregels skigebieden Duitsland

Duitsland doet er alles aan om de skigebieden tijdens skiseizoen 2021/2022 wel te kunnen open. Je moet hier rekening houden met de regels die voor het hele land gelden en met de regels die de desbetreffende deelstaat waarin het skigebied ligt heeft opgesteld. Zo geldt in Beieren bijvoorbeeld de 2-G-plus-regel voor toegang tot de skiliften. Dit houdt in dat je een vaccinatie- of herstelbewijs moet kunnen tonen, in combinatie met een negatieve PCR- of antigeentest.

Regels skiliften Duitsland

De bergliften in Duitsland mogen weer open voor toeristen. Wel gelden er bepaalde regels die per deelstaat verschillend kunnen zijn. Hoe dit gaat tijdens skiseizoen 2021/2022 is nog niet bekend. Er kan nog niet gezegd worden of de liften alleen toegankelijk zijn op vertoon van je coronastatus, of een mondkapje verplicht is en of de capaciteit wordt teruggeschroefd. Wanneer er updates zijn, lees je die hier.

Skiliften Duitsland open ondanks corona
Skigebieden mogen open in Duitsland.

Coronaregels voor winkels en overige faciliteiten

 • Winkels in Duitsland zijn open, maar in een aantal deelstaten gelden er beperkingen.
 • Wellness en zwembaden zijn open voor publiek, maar in bijna alle deelstaten gelden er beperkingen.
 • Dierentuinen open voor publiek, maar in de meeste deelstaten gelden er beperkingen.

Officiële kanalen Duitse en Nederlandse overheid

Op deze pagina proberen we je ze goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele coronamaatregelen en het reisadvies voor een wintersport in Duitsland tijdens skiseizoen 2021/2022. Snowplaza.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar [email protected]. Het officiële reisadvies voor Duitsland vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Via het ministerie van Gezondheid van Duitsland vind je aanvullende informatie over corona en de algemene coronaregels. Raadpleeg voor vertrek bovendien ook de website van de betreffende deelstaat waar je naartoe gaat.

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen