26 september 2020 door Thijs in Nieuws

Van plan om tijdens wintersportseizoen 2020/2021 naar Duitsland te gaan? Dan dien je rekening te houden met de coronamaatregelen die in het land van kracht zijn. Zo gelden er ook bij onze oosterburen afstandsregels en moet er een mondkapje worden gedragen op plekken waar afstand houden niet lukt. Bovendien kunnen de coronamaatregelen per deelstaat verschillen, dus ga dit nog even na voor vertrek. Ook kunnen er reisbeperkingen van kracht zijn wanneer je op wintersport wil naar Duitsland.

Reisadvies Duitsland

Het reisadvies voor Duitsland staat momenteel op ‘geel’, wat betekent dat ‘vrij reizen’ mogelijk is, maar dat er wel veiligheidsrisico’s gelden. Je kunt vooralsnog dus gewoon op skivakantie naar Duitsland tijdens wintersportseizoen 2020/2021. Wie uit de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland of Noord-Brabant komt, dient momenteel wel een negatieve COVID-19 test te kunnen tonen die niet ouder is dan 48 uur. Indien je dit niet kunt, moet je je bij aankomst in Duitsland preventief laten testen en ook moet je 14 dagen in zelfquarantaine gaan. Deze quarantaine wordt opgegeven bij een negatieve test. Voor wie op doorreis is gelden deze reisbeperkingen niet.

Aanbiedingen voor een wintersport in Duitsland 2020/2021 >

Duitse auto's wintersport

Algemene regels in Duitsland

 • Afstand houden: houd 1,5 meter afstand tot personen die niet tot jouw huishouden behoren.
 • Mondkapje: draag een mondkapje waar aangegeven staat dat dit verplicht is. Deze maatregel is onder andere van kracht in het openbaar vervoer, in winkels, in de horeca en in tankstations. In skigebieden dien je veelal een mondkapje te dragen in skiliften en liftstations. Het dragen van een mondkapje geldt niet voor kinderen jonger dan 6 jaar.
 • Regels per deelstaat: indien de besmettingscijfers in een deelstaat oplopen, kan worden besloten om alleen hier de maatregelen aan te scherpen. Bekijk voor vertrek de maatregelen die van kracht zijn in de deelstaat waar jij op wintersport gaat.

Reizen naar, in en door Duitsland

 • Reisadvies: code geel, ‘let op, veiligheidsrisico’s’ is voor heel Duitsland van kracht. Dit betekent dat van en naar Duitsland reizen momenteel mogelijk is. Voor wie uit Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland of Noord-Brabant komt gelden aanvullende eisen. Je bent verplicht een negatieve COVID-19 test te tonen die niet ouder is dan 48 uur. Indien je dit niet kunt, moet je je preventief laten testen en 14 dagen in zelfquarantaine gaan. Bij een negatieve uitslag vervallen de quarantainemaatregelen.
 • Doorreis: iedereen kan vrij door Duitsland reizen. Het is toegestaan om in Duitsland te tanken en door te rijden naar je eindbestemming buiten Duitsland.
 • Grenscontroles: vinden steekproefsgewijs plaats. Zorg dat je aan kunt tonen uit welke provincie je komt en waar je naartoe onderweg bent.

Accommodaties in Duitsland

 • Afstand: houd 1,5 meter afstand tot personen die niet tot jouw huishouden behoren.
 • Mondkapje: in algemene ruimtes, zoals bij de receptie, is het dragen van een mondkapje bijna altijd verplicht.
 • Buffets: ontbijt- en dinerbuffets zijn toegestaan met strenge hygiënemaatregelen en inachtneming van de afstandsregels.

Wintersport gratis annuleren: bij deze reisorganisaties kan het >

Plicht mondkapje Duitsland

Skigebieden in Duitsland

 • Mondkapje: waar geen afstand kan worden gehouden dient een mondkapje te worden gedragen. Dit geldt onder andere voor skiliften, liftstations, kassa’s, skiverhuur en bergrestaurants.
 • Bergrestaurant: indien je je niet aan tafel bevindt dien je een mondkapje te dragen. Mogelijk wordt er bij iemand van het gezelschap om contactgegevens gevraagd. Het aantal zitplaatsen is gereduceerd.
 • Terrassen: hier worden geen zitplaatsen aangewezen door personeel. Houd je aan de afstandsregels.
 • Capaciteit: er geldt geen maximum aantal mensen voor skigebieden of skiliften. Indien mogelijk wordt volledige capaciteit van skiliften niet benut. Bergrestaurants kunnen wel werken met reserveringssystemen om drukte te kunnen monitoren.
 • Skipas: bestel indien mogelijk je skipas online.

Après-ski in Duitsland

 • Après-ski: anders dan alle andere jaren. Geen luide muziek, zitplaats verplicht en uitsluitend bediening aan tafel.
 • Mondkapje: verplicht wanneer je je niet aan tafel bevindt.
 • Openingstijden: geen aanvullende eisen.

Skischolen in Duitsland

 • Reserveren: boek de skiles, ruim van tevoren, online.
 • Mondkapje: bij uitleg of op momenten waarop geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden, dient zowel cursist als de skileraar een mondkapje te dragen.
 • Lesmateriaal: wordt goed gedesinfecteerd.
 • Maximum aantal: lesgroepen zijn kleiner dan andere jaren.
Skiën Winterberg

Coronamaatregelen per skigebied in Duitsland

Diverse skigebieden hebben aanvullende coronamaatregelen opgesteld. Hieronder vind je een overzicht van deze skigebieden.

Officiële kanalen Duitse en Nederlandse overheid

Op deze pagina proberen we je ze goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele coronamaatregelen en het reisadvies voor een wintersport in Duitsland in 2020. Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. Snowplaza.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Het officiële reisadvies voor Duitsland vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Via het ministerie van Gezondheid van Duitsland vind je aanvullende informatie omtrent corona. Raadpleeg voor vertrek ook de website van de betreffende deelstaat, voor de specifieke maatregelen per regio. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar info@snowplaza.nl.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.