Skip to navigation Skip to main content
Skiles In Gerlos Skiklasje

Jankend van ellende of giechelend van plezier: niet iedereen leerde skiën met hetzelfde enthousiasme. Maar wie al vroeg is begonnen met de eerste meters op de latten, herkent zonder twijfel deze momenten van de tijd in een skiklas. Of je nu in Oostenrijk, Frankrijk, Italië  of Zwitserland skiles kreeg - of misschien wel heel ergens anders - deze dingen kwamen hoe dan ook voorbij. Van een geluksmomentje tussendoor met een zoet gummibeertje tot angstzweet op de laatste (wedstrijd)dag... Welke herkenbare momenten uit de tijd van je skiklas staan jou het meeste bij?

1. Voorskiën: nu moest je laten zien wat je al in huis had

De eerste dag van de wintersportvakantie en je kwaliteiten werden meteen op de proef gesteld. Wat was jouw skiniveau? Dit was het moment om niet te falen, want voor je het weet skiede je de hele week met kinderen mee die nog slechter waren dan jij. Dat kon natuurlijk echt niet.

Skiklasje in Serfaus-Fiss-Ladis

2. Het moment van de waarheid: was de leraar Nederlands of niet?

Oké, je niveau, en belangrijker nog, de kleur van je hesje waren inmiddels bepaald. Maar daarna kwam eigenlijk pas het echte moment van de waarheid: kreeg je een Nederlandse skileraar of een Duitse? Of een Franse? Wij volwassenen kennen inmiddels de charme van een anderstalige leraar, maar als kind is het echt verdomde lastig uitleggen dat je 'nu echt wel heel nodig' moet plassen, hoor.

3. Het kind dat het altijd presteerde om 30 meter achter de rest te skiën

Wat het precies is, is niet duidelijk. Maar op de een of andere manier fietste er in elk klasje een kind tussendoor die de rest helemaal niet bij hield. En dus áltijd 30 meter achterop skiede, of om de haverklap gestrekt lag. Altijd.

4. Spannende bospaadjes en avonturenpistes skiën

Het leukste van skiles was dat de skileraar het klasje meenam langs de meeste avontuurlijke passages in het skigebied. Bospaadjes met dierenfiguren, funparks met hoge hobbels en jumps of, als je geluk had, heel stiekem een klein stukje langs de piste. Buiten de paaltjes. Dat was pas cool!

Skiles in Val Cenis kinder skiklasje

5. Haribobeertjes in de skilift krijgen van de meester of juf

Ging je met de gondel, dan probeerde je altijd als laatste in de rij te staan. Dat betekende namelijk dat je bij de skileraar in de lift mocht, en als je dat voor elkaar kreeg, dan was het feest. Zodra de lift het station verlaten had, kwam het magische zakje Haribo al tevoorschijn en dan wist je: deze gummibeertjes zijn voor mij.

6. Stress in de rij van de skilift

Ritjes met de stoeltjeslift waren een ander verhaal. Dat was altijd pure paniek en chaos, want je moest met z'n allen in de kinderrij. Hardhandig werd je dan bij wildvreemden in een lift gegooid en de rest zag je boven wel weer. Als het goed is.

Klasje met kids bij bergstation skilift

7. In je broek plassen

Eerlijk zijn; dit is jou vast en zeker weleens overkomen! Of het nu kwam door een taalbarrière of omdat je simpelweg te laat meldde dat je moest, ongetwijfeld heb je een keer met natte benen en broek moeten skiën. Wat zijn we er hard van geworden, hè?

8. Mittagessen met de hele skiklas

You hate it or you love it. Lunchen met de hele skiklas. Sommige kinderen werden een beetje jaloers op anderen die opgehaald werden door hun ouders tussen de middag. Andere kids vonden het beregezellig om een curryworstje met patatjes gezamenlijk te verorberen.

9. Haantje de voorste die áltijd als eerste moest

Net als het kind dat steevast de skiklas ophield, was er op de een of andere manier ook altijd eentje bij die als eerste moest. Altijd als eerste. Achter de leraar aan, in de lift, je noemt het en hij/zij was er.

Kind met ski-juf in het Montafon

10. Tikke takke tikke takke...

HEY HEY HEY! Jep, we weten wel dat je dat het gewoon luidkeels meeriep.

11. De levensgrote mascotte die je de schrik van je leven bezorgde

Soms stond je gewoon ergens je ding te doen, zoals keihard oefenen op die pizzapunt, kwam er ineens een levensgrote mascotte tevoorschijn. Eigenlijk waren ze best wel lief en grappig, maar soms schrok je je gewoon rot van de spontane verschijning.

Mascotte van de skischool

12. Slalomwedstrijd op de laatste dag

Het spannendste moment van de tijd in een skiklas was natuurlijk op de laatste dag. Racedag! Met trillende knieën en zweethandjes stond je op je beurt te wachten, want je wilde natuurlijk wel laten zien dat je met twee vingers in je neus die slalom kon skiën. Ik werd ooit tweede tijdens de race op het einde van de skiweek. Er deden maar twee kinderen mee, dat dan weer wel. Hoe gingen jullie destijds?

Slalomwedstrijd einde skivakantie

Weet jij nog andere dingen uit de tijd dat je in een skiklasje zat? Welke dingen zijn jou het meest bijgebleven en waarom? Brand los op de socials!

Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.