Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: zonnige dagen in de skigebieden

54068 - Alpenweer: zonnige dagen in de skigebieden (3)

Hogedrukinvloeden maken op dit moment de dienst uit. Niet alleen in eigen land, maar ook in Centraal-Europa. Dit levert de komende dagen een rustig weertype op. Wind speelt daarbij geen grote rol van betekenis: in de dalen is de wind zwak tot matig en op de bergtoppen wordt er niet meer dan windkracht 4 gemeten. Pas op donderdag komt er verandering in het weerbeeld. Dan wordt er opnieuw sneeuw verwacht. Alles over het weer in de skigebieden de komende dagen lees je in dit weerbericht.

Kaiserwetter

Na de vele sneeuwval van de afgelopen dagen, is de rust weer teruggekeerd. Door dalende luchtbewegingen is het op de meeste plaatsen flink zonnig en ook wordt er in ieder geval tot donderdag geen neerslag van betekenis verwacht. Een paar kleine uitzonderingen vinden we in de dalen. Vanwege gebrek aan wind blijft laaghangende bewolking hangen en is het grijs en kil. Neem dus snel de lift omhoog, eenmaal boven de wolken is het genieten van een strakblauwe lucht en stralende zon.

Aangename temperaturen en ideale skicondities

De temperatuur is de komende dagen aangenaam. In de Dolomieten wordt het maximaal 4 graden boven nul. In Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland is het iets kouder met temperaturen die overdag rond het vriespunt schommelen. Omdat er weinig wind staat, is het goed vertoeven in de zon. De pistes liggen er op dit moment fantastisch bij en omdat het koud blijft, komt daar weinig verandering in.

Meer bewolking in het Sauerland en de Harz

Dichter bij huis, in het Sauerland en de Harz, blijft het ook zeker tot en met woensdag droog. Wel komt de zon hier maar moeilijk door de dikke wolkenvelden heen. In het Duitse heuvellandschap ligt de temperatuur overdag iets boven het vriespunt en ’s nachts iets daaronder. Ook in het Sauerland is de afgelopen dagen wat verse sneeuw gevallen. Op de pistes in Winterberg ligt gemiddeld zo'n 50 cm sneeuw en daar zijn alle afdalingen geopend. Ook in het nabijgelegen Willingen kun je nu heerlijk skiën.

Vanaf donderdag sneeuw

Echt lang blijft het niet rustig. Vanaf donderdag wordt de stroming noordwestelijk en weten enkele storingen het Alpengebied te bereiken. In de nacht van donderdag op vrijdag zorgt deze ‘Nordstau’ voor 10 tot 20 centimeter verse sneeuw. De sneeuwvalgrens komt dan tussen de 500 en 1000 meter te liggen. In veel dorpen is het dan wakker worden met een heerlijk vers laagje.

Het weekend en de periode daarna lijken wisselvallig te verlopen met van tijd tot tijd storingen die over de regio trekken. De sneeuwvalgrens klimt iets omhoog, waardoor het in enkele dalen ook kan regenen. Rustig blijft het in de Pyreneeën. Pas volgende week neemt hier de kans op winterse neerslag toe. Hier zijn vrijwel alle pistes geopend en op veel plaatsen ligt een dik pak sneeuw. Bijvoorbeeld in Baqueira Beret, waar boven 2500 meter ruim 200 centimeter ligt.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.