Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: verse sneeuw voor noordkant Oostenrijkse bergen

54057 - Alpenweer: verse sneeuw voor noordkant Oostenrijkse bergen (3)

Zoals eerder deze week al aangekondigd was, geniet Oostenrijk sinds gisteren van verse sneeuwbuien . En er is meer op komst dit weekend, vooral aan de noordkant van de Oostenrijkse bergen. In Italië, Zwitserland en Frankrijk moeten ze in de wintersportgebieden nog even wachten op een verse sneeuwlaag.

Lokaal tot bijna 50 cm verse sneeuw

Door een noordelijke wind stroomt koude lucht over zowel Duitsland als Oostenrijk. Om maar een beeld te geven: op ongeveer 5 kilometer hoogte in de atmosfeer bedraagt de temperatuur -28 graden celsius. Vooral Oostenrijk kan flinke kou verwachten, de koudste lucht wordt op zaterdag verwacht. Er waait voornamelijk een noordenwind waardoor de meeste sneeuw dit weekend aan de noordzijde van de Oostenrijkse bergen valt. Aan de andere zijde van de bergen blijft het vrijwel droog. Hoeveel sneeuw we kunnen verwachten? De hoeveelheid sneeuw die op de planning staat varieert van 5 tot 45 cm. In Vorarlberg wordt bijvoorbeeld zo'n 10 cm verse sneeuw verwacht. Voor de skigebieden in de omgeving van Salzburg en Tirol heeft Koning Winter meer in petto: hier is een sneeuwlaag van 20 tot 45 cm mogelijk. Ook het Duitse middelgebergte van Beieren en het Zwarte Woud wordt bedekt met een laagje sneeuw van 5 tot 10 cm.

Milde lucht op komst

De afgelopen tijd was het vrij koud in de wintersportgebieden. Dit weekend is de vorstgrens eerst nog vrij laag tot in de dalen, maar op zondag zal het vriespunt op verschillende plekken, zoals in de Franse Alpen, stijgen naar 1600 tot 1800 meter. In het Zwarte Woud smelt de sneeuw waarschijnlijk in de laatste week van januari weg, want ook daar stroomt vanaf zondag geleidelijk minder koude lucht over de omgeving.

Volgende week eerst droog

In de laatste week van januari blijft het door een hogedrukgebied een aantal dagen droog in de Alpen. In Oostenrijk is de lucht het koudst, met in Vorarlberg de vorstgrens overdag rond 800 meter. In Zwitserland, Frankrijk en Italië is het in de wintersportoorden vrij zacht met overdag lichte dooi rond 2000 meter. Doordat de lucht behoorlijk droog is, blijft de kwaliteit van de sneeuw echter wel goed. Houd er wel rekening mee dat als je in deze landen op wintersport bent, de pistes 's ochtends wellicht hard kunnen zijn. Volgende week donderdag, later op de dag, trekt een storing over de Franse en Zwitserse Alpen. Vanaf dan kan er ook daar weer boven de 1200 meter een dun laagje verse sneeuw in de meeste wintersportgebieden vallen.

Eerste beelden van de sneeuwval: in de Alpen én Winterberg
54057 -  (3)
Het sneeuwt momenteel al lekker in Oostenrijk, zoals hier in Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn
Het sneeuwt momenteel al lekker in Oostenrijk, zoals hier in Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn
123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.