17 januari 2022 door Michiel in Alpenweer

Wie deze week in de Alpen is, kan voornamelijk genieten van heerlijk zonnig weer. Na enkele onstuimige dagen met wat stuifsneeuw en wind aan de noordkant van het Alpengebied, wordt het weerbeeld weer wat rustiger. Onder invloed van een krachtig hogedrukgebied boven Frankrijk, staat er weinig wind. Op dinsdag kan in Oostenrijk nog enige tijd sneeuw vallen, veroorzaakt door een front dat met zeer koude lucht over Oost-Europa trekt. In de andere Alpenlanden blijft het overwegend droog. Alles over het weer in skigebieden deze week lees je in dit weerbericht.

Vooral zon

Het weerbeeld is voornamelijk zonnig, maar in de dalen moet je soms wel rekening houden met dichte mist door een koude luchtlaag. Daar kan het dan ook enkele graden vriezen, omdat de zon er niet doorheen kan komen. Boven het mistdek ligt de temperatuur enkele graden boven nul. Omdat de lucht behoorlijk droog van oorsprong is (lage dauwpunt temperatuur), zal er van dooi echter nauwelijks sprake zijn. De pistes blijven van goede kwaliteit, wat fijn skiën betekent. De vorstgrens schommelt in het noorden van Oostenrijk en Zwitserland rond de 1200 meter hoogte en in de zuidelijke Alpen tussen de 1500 en 1700 meter hoogte.Vanaf donderdag veel sneeuw, met name in Oostenrijk

Op donderdag dient zich een duidelijke weersverandering aan. Een hogedrukgebied dat boven Frankrijk hangt, verplaatst zich dan richting de Britse Eilanden. Hierdoor steekt er boven West- en Centraal-Europa een stevige noordelijke stroming op. Dit levert in de middelgebergtes boven de 600 meter al snel 10 cm op. Ook het Sauerland kan deze week weer rekenen op een vers laagje (lees hier hoe skiën daar afgelopen zaterdag was). Langs de noordkant van de Alpen vindt er in de loop van donderdag en vrijdag een heuse ‘Nordstau’ plaats en die zorgt lokaal voor een dik pak sneeuw. In Oostenrijk is dan boven de 1000 meter hoogte lokaal zelfs tussen de 30 en 50 centimeter verse sneeuw mogelijk. In Frankrijk en langs de hele zuidzijde van de Alpen blijft het overwegend droog met veel ruimte voor de zon.

Tijdens het weekend bouwt zich opnieuw een hogedrukgebied op richting Centraal-Europa en keert de rust weer terug. Onder een heldere hemel, in combinatie met versgevallen sneeuw, kan dat dan wel lage temperaturen geven. Soms zelfs tot strenge vorst aan toe.

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen