Skip to navigation Skip to main content

Rodelen op de langste rodelbaan van de Alpen

5392 - Rodelen op de langste rodelbaan van de Alpen (1)

In het Berner Oberland, Zwitserland, bevindt zich de Jungfrau Region. Met haar 4158 meter is de Jungfrau de hoogste top van de Jungfrau regio. Om deze prachtige top van dichtbij te kunnen bekijken kan je vanuit Klein Scheidegg een tandradspoorbaan omhoog nemen. De route is 7 kilometer lang, klimt 1400 meter en rijdt door een ijstunnel om te eindigen op station Jungfraujoch (het hoogste bergstation van Europa). De Jungfrau regio bestaat uit de drie regio’s Grindelwald-First, Kleine Scheidegg-Männlichen en Mürren-Schilthorn. Kleine Scheidegg is een bergpas die de dorpen Grindelwald, Wengen en Lauterbrunnen verbindt door middel van een trein. In totaal beslaan de drie gebieden 213 kilometer aan pistes.

Wengen & Grindelwald

Wengen is hét autovrije dorp in de Jungfrau regio aan de voet van de Jungfrau. Vanuit Lauterbrunnen is het mogelijk om een trein te nemen naar het vakantieoord. Dankzij z’n typische houten huizen, chalets en hotels lijkt het prachtige dorp zo van een ansichtkaart te komen. Nog een pluspunt aan Wengen is dat er langdurige zonneschijn is. Vanuit Wengen kan men met de trein of de gondel naar Kleine Scheidegg-Männlichen. Anders dan Wengen ligt Grindelwald meer verscholen in een dal, omgeven door de Eiger-noordwand en Wetterhorn. Grindelwald wordt ook wel een gletsjerdorp genoemd omdat de gletsjers de Untere en de Obere Grindelwaldgletscher vroeger tot in het dorp reikten. Dankzij de talloze uitzichtpunten en activiteiten is Grindelwald een populaire vakantiebestemming. Vanuit Grindelwald kan je de gebieden Grindelwald-First en Kleine Scheidegg-Männlichen bereiken.

Evenementen en activiteiten in de Jungfrau regio

De Jungfrau Region staat niet alleen bekend om de prachtige pistes maar ook om de verschillende evenementen die er plaatsvinden: Ski World Cup, World Snow Festival, Skicross World Cup en Jungfrau Marathon zijn er een paar van. Naast het bezoeken van deze wedstrijden is het ook mogelijk om zelf andere activiteiten dan skiën en snowboarden te ondernemen. Wandelen lijkt haast oneindige mogelijkheden te hebben dankzij de 100km aan wandelpaden. Voor degenen die wandelen iets te langzaam vinden gaan is er ook de mogelijkheid om te rodelen.

Rodelen in de Jungfrau regio

Gezien de vele rodelbanen zijn er meerdere opties om hier gebruik van te maken:

  • Wandelen en rodelen? Koop een 2 tot 7-daagse wandel- én rodelpas en wissel af! De pas is CHF 108.- (volwassenen) voor 2 dagen en beschikbaar op meerdere routes.
  • Dag of middag rodelkaart. Voor CHF 33.- (volwassenen) kan je de hele middag zo vaak heen en weer als je zelf wil, langs meerdere routes.
  • Aan het eind van de dag nog niet genoeg gehad? ’s Avonds rijdt elk half uur een trein tussen Alpiglen en Brandegg. Het rodelpad dat zich tussen de stations bevindt is ’s avonds verlicht. (CHF 26.- voor volwassenen) Ook is het mogelijk om tussen het rodelen door op te warmen met fondue in Berghaus Alpiglen.
  • Om het af te leren: de langste rodelroute van de wereld ligt ook in de Jungfrau regio. Je neemt de gondel van Grindelwald naar First. Vanaf hier loop je in 2,5 uur naar Faulhorn, waar een 15 km lange rodelroute op je ligt te wachten. Vergeet niet om tussendoor van de prachtige uitzichten en restaurantjes te genieten!

Klik hier voor meer rodel mogelijkheden in de Jungfrau regio >>

Winter Yvonne

Over Yvonne

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.