Skip to navigation Skip to main content
53900 - Leukerbad: de perfecte combinatie van wintersport en wellness (3)
© My Leukerbad AG

Voor wie naast skiën ook gek is op wellness, delen we vandaag de ultieme tip: Leukerbad. Een Zwitserse wintersportbestemming die gesierd wordt door een ruig berglandschap en met een wellnesscultuur waar je ú tegen zegt. Er zijn maar weinig skidorpen in de Alpen waar wintersport en wellness zo goed samenkomen. Overdag kun je je uitleven op de ruim 55 km aan pistes en daarna is het op en top ontspannen in een van de vele thermale baden. Lijkt het je wel wat? In dit blog kom je meer te weten over een wintersport in Leukerbad.

Leukerbad: een eeuwenoude wellnessbestemming

Leukerbad, ook wel Loèche-les-Bains en Leiggerbad genoemd, ligt op ruim 1400 meter hoogte in een unieke bergwereld in het Zwitserse kanton Wallis. De puntige, steile rotsen zijn uniek en zorgen keer op keer voor de mooiste plaatjes. Zeker met een laag verse sneeuw op de toppen! Al eeuwenlang weet men de weg naar dit hooggelegen dorpje te vinden en dat heeft alles te maken met het thermale water en de natuurlijke warmwaterbronnen. Er zijn er maar liefst 64 en in 8 daarvan is de temperatuur altijd rond de 51 °C. Al meer dan 500 jaar komen toeristen naar Leukerbad voor ontspanning en nog verder daarvoor was deze plek om die reden ook erg geliefd bij de Romeinen. Deze eeuwenoude historie is nog goed terug te zien in het dorp en wordt goed gecombineerd met de moderne invloeden.

Inmiddels draait het in Leukerbad niet meer alleen om ontspanning, maar ook om inspanning. Zowel 's winters als 's zomers komen toeristen naar het dorp voor de vele activiteiten die hier mogelijk zijn. Van skiën tot langlaufen en winterwandelen: Leukerbad heeft genoeg in huis voor een heerlijke vakantie in de sneeuw.

Alles over een wintersport in Leukerbad
53900 -  (12)
© Walliser Alpentherme SPA
© Walliser Alpentherme & SPA

Skiën op ruim 55 pistekilometers

Wintersporters kunnen zich in Leukerbad uitleven op de ruim 55 km aan pistes van het skigebied Torrent. Die bevinden zich allemaal op de flanken van de 2997 meter hoge Torrenthorn en zijn vooral geliefd bij de meer gevorderde wintersporter. Het merendeel van de afdalingen is rood en zwart gekleurd, daartussen vind je slechts een paar blauwe pistes. Toch biedt Leukerbad ook voldoende mogelijkheden voor kinderen en beginners. Aan de andere kant van het dorp, in Erli, ligt Snowpark Sportarena. Een ideale plek voor kinderen om hun eerste bochtjes te leren draaien en waar beginners hun skitechniek kunnen optimaliseren. Dit gebiedje is een paradijs voor de kleintjes en beschikt over vijf liften en een aantal mooie blauwe oefenhellingen. Extra fijn: voor wie beschikt over de Leukerbad Guest Card, is toegang tot de liften van Snowpark Sportarena helemaal gratis! En, wie geen genoeg van het skiën in Leukerbad krijgt, kan hier ook elke donderdagavond op de latten staan. Tot slot ligt hier vlakbij ook nog het dalstation van de Gemmibahn. Deze gondel kun je omhoog nemen naar het zonnige hoogplateau boven de Gemmi, waar je op ruim 2300 meter hoogte kunt langlaufen en winterwandelen.

53900 -  (13)
© My Leukerbad AG

Ontspannen in de wellness van Leukerbad

Een wintersport is ook vakantie en daar hoort natuurlijk de nodige ontspanning bij. Inmiddels is het wel duidelijk dat je hiervoor helemaal aan het juiste adres bent in Leukerbad. Door de aderen van deze plaats stroomt thermaal water en de wellnessfaciliteiten zijn hier dan ook ontzettend uitgebreid. Maar hoe kan dit dan precies? Bijzonder om te weten is dat het maar liefst 40 jaar duurt voordat bergwater hier is verrijkt met waardevolle mineralen, tot de juiste temperatuur van maximaal 51° Celsius is opgewarmd en is ontwikkeld tot thermaal water. Vanaf dat moment borrelt het op natuurlijke wijze op uit de grond en stroomt het in de baden van Leukerbad. Thermale baden en wellnesscentra die je echt niet mag overslaan zijn:

  • Leukerbad Therme: met 10 verschillende baden, glijbanen voor gezinnen, een moderne sauna en allerlei andere wellness- en gezondheidsfaciliteiten is dit het grootste thermale bad van de Alpen. Binnen en buiten kun je hier op en top ontspannen en de uitzichten op de besneeuwde bergwereld zijn ontzettend spectaculair.
  • Walliser Alpentherme & SPA: midden tussen de indrukwekkende bergwereld van Leukerbad en direct aan het historische dorpsplein ligt dit prachtige wellnesscomplex. Uniek zijn de rustieke Walliser sauna's, de Romeins/Ierse thermen en het spectaculaire uitzicht.
  • Therme 51 °: klein, maar gemoedelijk. Dat is dit familiebedrijf in Leukerbad. Een unieke locatie met verschillende baden, wellness en culinaire hoogstandjes.
53900 -  (14)
© My Leukerbad AG

Fantastische bestemming voor winterwandelaars

Maar niet alleen voor skiën en wellness ben je in Leukerbad aan het juiste adres. De Zwitserse bestemming is namelijk ook fantastisch voor winterwandelaars. Met ruim 40 km aan goed gemarkeerde en geprepareerde winterwandelpaden valt er hier ook te voet genoeg te ontdekken. Routes die je meenemen door het idyllische landschap, naar het hoogplateau boven de Gemmi en waar je onderweg van de mooiste panoramische uitzichten kunt genieten. Een wandeling die je niet mag overslaan is de route vanaf bergstation Sunnbüel (Kandersteg) via Daubensee naar de Gemmi pass. Dit is een eeuwenoud muilezelpad dat vroeger al door de Romeinen werd gebruikt. Stop onderweg zeker bij Berghotel Schwarenbach, dit is een van de oudste berghutten van Alpenwallis.

Bekijk alle winterwandelroutes in Leukerbad
53900 -  (15)
© My Leukerbad AG

Wintersport in Wallis

Leukerbad is een van de wintersportbestemmingen in Wallis. Dit schitterende kanton in het zuidwesten van Zwitserland grenst aan zowel Italië als Frankrijk. Men spreekt hier niet alleen Oberwalliser Deutsch, maar ook Frans en de regio wordt door de Franstaligen Valais genoemd. In Wallis kun je een aantal van de hoogste bergen van het land bewonderen en daartussen liggen tal van sfeervolle dorpjes om in te overnachten. Met bijna 2000 km aan pistes kan ieder type skiër hier uit de voeten. Of je nu voor het eerst op de latten staat of al jaren skiet en of je op wintersport gaat met je partner, vriendengroep of met het gezin, niemand hoeft zich hier te vervelen! Op de pistes en ook daarbuiten valt meer dan genoeg te beleven.

Ontdek Wallis

Dit blog is geschreven in samenwerking met Zwitserland Toerisme en Leukerbad.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.