Skip to navigation Skip to main content

12 leuke weetjes over je wintersport in Val Thorens

53865 - 12 leuke weetjes over je wintersport in Val Thorens (3)
© S. Berthon - OT Val Thorens

Ken je Val Thorens al? Dan weet je vast dat dit Franse skidorp door veel wintersporters ook wel 'ValTho' wordt genoemd. Het is een populaire skibestemming en dat is absoluut niet zonder reden. Zo profiteer je hier van een lang en sneeuwzeker skiseizoen, heb je ontzettend veel pistekilometers tot je beschikking, is er altijd wel een leuke berghut te vinden voor een pauze of lunch en hoef je je ook buiten de pistes niet te vervelen. Ga jij deze winter naar Val Thorens of maak je op dit moment plannen om er naartoe te gaan? Leer deze weetjes uit je hoofd en je maakt gegarandeerd indruk op je skigezelschap!

1. Hoogste wintersportdorp van Europa

Val Thorens ligt aan het eind van de Belleville vallei, op een hoogte van 2300 meter. Daarmee is dit het hoogstgelegen wintersportdorp van Europa en die titel brengt allerlei voordelen met zich mee. Zo profiteer je hier van een lang en sneeuwzeker skiseizoen, met skimogelijkheden van eind november tot begin mei. Ideaal voor wie ook graag vroeg en laat in het seizoen nog een paar dagen gaat skiën!

Ontdek Val Thorens

2. Perfect voor kilometervreters: 600 km aan pistes

Rondom Val Thorens vind je zo'n 150 km aan pistes, maar daarmee houdt het in dit skiresort niet op. Het dorp is namelijk onderdeel van een van de grootste skigebieden ter wereld: Les Trois Vallées. Met ruim 600 km aan pistes hoeft niemand zich hier te vervelen. Of je nu net leert skiën of al jaren ervaring hebt! Kilometervreters kunnen elke dag mooie tochten skiën en daarmee ook de andere dorpen in het gebied ontdekken. Voor beginners zijn er genoeg groene en blauwe afdalingen om op te oefenen en ook voor families zijn er allerlei faciliteiten.

53865 -  (15)
© C. Ducruet OT Val Thorens

3. Ouders kunnen chatten met de skileraar van de kinderen

Een van die faciliteiten voor families is de ESI Ski Family-app. Deze applicatie maakt de afstand tussen ouders en skileraren nog kleiner, iets wat ten goede komt aan de organisatie en de kwaliteit van de skilessen. Zo kun je als ouder vooraf alles te weten komen over de skileraar via een biografie in de app, kun je met de skileraar chatten over de voortgang van je kind en kun je de foto's van je spruit bekijken die tijdens de lessen worden gemaakt.

4. Twee nieuwe liften in gebruik genomen

Niet een, maar twee nieuwe liften in Val Thorens! Vanuit het naburige Orelle vertrekt er sinds dit skiseizoen een nieuwe lift en die biedt veel voordelen. De oude 3 Vallées Express is vervangen door de nieuwe Orelle gondel, welke je nu in korte tijd naar Plan Bouchet op 2350 meter brengt. Hier is nog een verbinding gebouwd en dat is een primeur voor ValTho. De gloednieuwe Orelle-Caron gondel zorgt namelijk voor een directe verbinding met de drieduizender Cime Caron. Vanuit Orelle sta je nu in 20 minuten op 3200 meter hoogte. De verbinding tussen beide skidorpen bestond al, maar door de nieuwe variant is het er alleen maar beter op geworden. Voor skiërs, maar ook voor wandelaars en reizigers. Dankzij deze verbinding kan de N90 in de vallei La Tarentaise ook vermeden worden, de weg die je normaal gesproken neemt om naar Val Thorens te rijden. In Orelle kun je de auto gratis parkeren en vanaf hier reis je per skilift in 45 minuten naar Val Thorens. Mét bagage!

5. Een innovatieve skibestemming: het Val Tho Lab

Innoveren zit in het DNA van Val Thorens. Achter de schermen werken er allerlei teams aan de ontwikkeling van nieuwe processen en technologieën, met als doel het verbeteren van de veiligheid, het comfort en het welzijn van de bezoekers. Zo beschikken een aantal pistenbully's hier bijvoorbeeld over een speciaal GPS systeem, dat informatie geeft over de sneeuwhoogtes en waar de sneeuwreserves zijn voor efficiënter gebruik. Inmiddels zijn 12 pistenbully's hiermee uitgerust en dat heeft al geresulteerd in 8% minder brandstof en 15% minder kunstsneeuw (productie ervan).

6. Drones houden het skigebied in de gaten

Sinds kort zet Val Thorens drones in om het skigebied in de gaten te houden. Onder andere bij reddingsacties en het opsporen van lawineslachtoffers. De drones beschikken over twee ingebouwde camera's. Eentje met thermal imaging, oftewel hittedetectie, en de andere met een hele krachtige zoom (tot wel 180x). Hiermee is het mogelijk om het gebied vanaf een grote afstand te bekijken en kunnen eventuele gevaren snel in kaart worden gebracht. Bovendien beschikken de drones over een speaker, waarmee de bergreddingsdienst eventuele veiligheidsinstructies kan geven.

53865 -  (16)
© T. Loubere OT Val Thorens

7. Het is een ideale bestemming voor toerskiërs

Toerskiën is de laatste jaren flink in opkomst. Steeds meer wintersporters zie je met speciale vellen onder hun ski's omhoog lopen. Via de piste of door de diepe sneeuw en eenmaal boven met een mooie afdaling als beloning. Wist je dat Val Thorens daar een perfecte bestemming voor is? Als je geen ervaring hebt is dit dé locatie om eens kennis te maken met deze wintersport. Ga samen met een skileraar op pad en leer alle ins en outs. Heb je wel ervaring? Dan kun je je opgeven voor de 'White Evasion' weekenden. Tijdens deze tours van twee dagen ga je samen met een gids op pad en ontdek je de mooiste routes buiten de gebaande paden.

8. Snowparks voor kinderen en volwassenen

Freestylers zijn aan het juiste adres in Val Thorens. Jong of oud: iedereen kan hier zijn of haar kunsten laten zien. Er is er een professioneel snowpark voor ervaren freestylers op 2600 meter hoogte bij de Plateau sleeplift, maar ook eentje speciaal voor kinderen. Het Family Snow Park ligt hier dicht bij en biedt naast leuke obstakels ook een funslope. Zelfs de jongste skiërs kunnen zich hier uitleven!

53865 -  (17)
© P. Tournaire OT Val Thorens

9. Er zijn fotopoints voor de beste wintersportfoto

Hoeveel foto's maak jij gemiddeld tijdens je skivakantie? Het zijn er vast minimaal 1000! Van het uitzicht op de besneeuwde bergwereld tot groepsfoto's, selfies, blunders en foto's van al het eten dat je tijdens de vakantie naar binnen werkt. Wie de perfecte foto wil maken in Val Thorens, moet op zoek gaan naar de zes verschillende photo frames in het skigebied. Hier ben je gegarandeerd van een schitterend uitzicht (onder andere op de Mont Blanc), en heb je meteen een leuke lijst rond je foto. Een win-winsituatie dus.

10. Iglo te huur!

Deze winter is Le Village Iglo weer terug in Val Thorens. Op een hoogte van 2400 meter kun je een gigantische iglo bewonderen, gemaakt van wel 3500 m3 aan sneeuw! In de iglo vind je meerdere ruimtes: slaapkamers, een bar en ruimtes die je kunt huren om samen te komen voor een vergadering of wat gezelligheid met je vrienden of familie. Er zijn twee ruimtes voor 15 tot 20 personen beschikbaar. Maar dit is niet de enige iglo. Ook op het terras van Chalets de Thorens is er een te bewonderen.

53865 -  (18)
© T. Loubere OT Val Thorens

11. Je kunt er goed après-skiën

Après-ski is niet voor niets een Frans woord en dat bewijst Val Thorens. Wie na het skiën nog graag gezellig ergens een drankje wil drinken, zit goed in dit dorp. Heerlijke beats hoor je tijdens het skiën als je in de buurt van Chalet 360 (360 Bar) komt. Het terras heeft een upgrade gekregen en is nu voor alle weertypen perfect. Andere leuke plekken zijn La Folie Douce, Tango en de F7’s Zinc bar (Tip: Fahrenheit). Uiteraard worden de huidige gezondheids- en veiligheidsregels in acht genomen. En wil je het minder swingend? Ontdek dan eens de Finse chalets op het terras van Le Caribou. In deze 'Kota' kun je een drankje drinken en genieten van een heerlijke maaltijd.

12. Veel leuke en unieke activiteiten

In Val Thorens draait een wintersport om veel meer dan alleen skiën of snowboarden. Je kunt er dan ook allerlei leuke en unieke activiteiten ondernemen. Wat dacht je van lasergamen in de ondergrondse parkeergarage P1? Of schaatsen op de natuurlijke ijsbaan op ruim 2300 meter hoogte? In dit wintersportdorp hoeft niemand zich te vervelen! Nog meer activiteiten voor op je lijstje:

  • Paramotoring of parapente: ontdek Val Thorens vanuit de lucht
  • Ziplinen: probeer de ziplines 'La Bee' en 'Bouchet' en hang ruim 65 of ruim 250 meter boven de pistes
  • Fatbiken: met een mountainbike met dikke banden met extra profiel fietsen door de sneeuw
  • Outdoor Escape: een escaperoom, maar dan buiten

Meer leuke activiteiten in Val Thorens
53865 -  (19)
© T. Loubere OT Val Thorens

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Val Thorens.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.