Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: nieuwe novemberdump in aantocht met veel sneeuw voor zuidelijke Alpen

53774 - Alpenweer: nieuwe novemberdump in aantocht met veel sneeuw voor zuidelijke Alpen (3)

Na een week vol verse sneeuw , konden de Alpen afgelopen dagen even tot rust komen. Zoals je in het weerbericht op dinsdag kon lezen, stond er een zonnige week op het programma. Daar komt aankomend weekend verandering in. Een lagedrukgebied gaat voor veel sneeuw zorgen en dan met name aan de zuidkant van de Alpen. Boven de 1600 meter kan lokaal meer dan een meter verse sneeuw vallen. Benieuwd wat het weer in de Alpen de aankomende dagen gaat doen? Je leest het in dit weerbericht.

Veel neerslag

Het hogedrukgebied dat de laatste dagen de overhand had, moet plaatsmaken voor een lagedrukgebied dat zich de komende dagen nabij Genua en boven Noord-Italië ontwikkelt. Dit lagedrukgebied kan vooral aan de zuidkant van de Alpen op zaterdag- en maandagmiddag voor enorme neerslaghoeveelheden gaan zorgen. Plaatselijk kan er op die dagen tot wel 200 millimeter neerslag vallen. Omdat de sneeuwgrens dit keer wat hoger ligt, rond de 1600 meter, valt die neerslag in de dalen als regen en boven op de berg als sneeuw. In de dalen is de lucht te warm voor sneeuw. Eenmaal boven die grens gaat het hard en kan er flink wat verse sneeuw vallen. Het zwaartepunt van de neerslag wordt op zaterdagavond verwacht boven de zuidwestelijke delen van Oostenrijk, het noorden van Italië en het zuiden van Zwitserland.

Dump verwacht in de Italiaanse Alpen

Op zondag en maandag verplaatst het zwaartepunt van de neerslag geleidelijk richting het westen. Op die dagen kan met name rond de grens tussen Italië en Frankrijk heel veel sneeuw gaan vallen. De sneeuwgrens blijft wel hoog, tussen de 1700 en 1900 meter, maar er kan lokaal wel een vers sneeuwdek van meer dan een meter ontstaan. In deze gebieden wordt dan een mooie basis gelegd voor het aankomende skiseizoen. Ideaal voor de skigebieden die de seizoensopening op de planning hebben staan.

De rust keert terug

Het winterweer is niet van lange duur. Na maandag stijgt de vorstgrens naar 2000 meter hoogte en wordt het weerbeeld een stuk rustiger. Er is weer ruimte voor de zon en in de dalen moet men ook in die week rekening houden met hardnekkige mist.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.