Skip to navigation Skip to main content
53711 - Wintersport in het Stubaital: 4 skigebieden en talloze activiteiten naast de piste (3)
© Andre Schönherr

Familievriendelijkheid, veelzijdigheid en sneeuwzekerheid: dat zijn de kenmerken van een wintersport in het Stubaital. Met Oostenrijks grootste gletsjerskigebied kan hier al vroegtijdig genoten worden van een vakantie in de sneeuw. Maar door de aanwezigheid van nog drie skigebieden, vormt het Stubaital vooral een afwisselende wintersportbestemming. Of je nu wilt genieten van een lang skiseizoen, met kinderen op wintersport bent, kilometers wilt maken of juist de eerste bochten onder de knie wilt krijgen, er zijn talloze mogelijkheden. En heb je het op de pistes even gezien? Ook dan valt er meer dan genoeg leuke dingen te doen. Hieronder lichten we de vier skigebieden én leukste activiteiten buiten de pistes tijdens een wintersport in het Stubaital voor je uit!

Wintersport in het Stubaital

Het Stubaital is een schilderachtige vallei in het Oostenrijkse Tirol en een prachtige bestemming voor een wintersport. De dorpjes zijn stuk voor stuk knus, er hangt een vriendelijke sfeer en je kunt hier ontzettend sneeuwzeker skiën. In totaal liggen er vier verschillende skigebieden, die ook weer ieder over een eigen karakter beschikken. Daartoe behoort de Stubaier Gletscher die tot ruim 3200 meter hoogte reikt. Dat is overigens niet de enige reden waarom je hier fijn op wintersport kunt, want kenmerkend voor de regio is ook de grote kindvriendelijkheid. De BIG Family skischolen zorgen ervoor dat kinderen spelenderwijs de eerste kneepjes van het vak leren. Mascottes B.BIG en Mini B. helpen daar een handje bij, evenals de funpistes, kinderlanden en ski camps. Het Stubaital is niet voor niets al meerdere malen uitgeroepen tot meest familievriendelijke skiregio in de Alpen. Of je je nou op de pistes begeeft of geniet van winterse activiteiten daarnaast, een wintersport in het Stubaital wordt hoe dan ook leuk in deze vier skigebieden!

 

Wintersport in het Stubaital

53711 -  (12)
© Andre Schönherr

Stubaier Gletscher: Oostenrijks grootste gletsjerskigebied

De Stubaier Gletscher is een van de vier skigebieden in het Stubaital en is niet alleen de grootste van die vier, maar ook het grootste gletsjerskigebied in Oostenrijk. Hier liggen 35 gevarieerde afdalingen die worden ontsloten door een modern liftsysteem van 26 liften. Dankzij de gletsjer is een enorme sneeuwzekerheid gegarandeerd en kan hier doorgaans van oktober tot juni geskied worden. Zo kun je dus vroeg of juist laat in het seizoen van een paar pistes genieten, maar ook vormt het Stubaital daarmee een perfecte bestemming voor wie hartje winter op zoek is naar sneeuwgarantie. Welke afdaling je in ieder geval niet mag missen? De 10 km lange afdaling vanaf de Wildspitz, waar je van een hoogte van 3210 m, afdaalt naar het laagst gelegen station op 1750 m.

Wat is er te doen buiten de pistes?

  • Lunch bij restaurant Schaufelspitz! Geen betere plek voor een pauze dan bij dit prijswinnende restaurant. Schaufelspitz is het hoogstgelegen met Gault & Millau-punten bekroonde bergrestaurant en serveert culinaire hoogstandjes in een sfeervolle setting.
  • Ga winterwandelen op hoogte. Op de Stubaier Gletscher kun je je winterwandelingen letterlijk naar een hoger niveau tillen. Maak een mooie wandeling tussen het bergstation van Eisgrat richting die van Gamsgarten of Bödelehütte en geniet van het fraaie uitzicht.
  • Maak een foto bij het Top of Tyrol uitzichtplatform. Op een hoogte van 3210 m vind je het platform waarvandaan je een spectaculair uitzicht hebt op maar liefst 109 drieduizenders.
  • Leer ijsklimmen! Er zijn verschillende mogelijkheden om te leren ijsklimmen op de Stubaier Gletscher. Bij het bergstation van Gamsgarten kun je zonder enige ervaring de beginselen van het ijsklimmen leren middels een training.
Lees meer over de Stubaier Gletscher
53711 -  (13)
© Andre Schönherr

Schlick 2000: familiegebied ten top

Ben je op wintersport in het Stubaital met kinderen, dan is Schlick 2000 een gebied waar je ongetwijfeld plezier zult beleven. Het is met zo'n 20 km aan pistes een overzichtelijk skigebied, maar waarom het vooral op en top familiebestemming is, is vanwege BIG Ron's Kinderland. Kids kunnen hier naar hartenlust in de sneeuw spelen. Overigens betekent dat niet dat actieve skiërs en snowboarders hier niet hun ei kwijt kunnen, want hier zijn ook genoeg uitdagingen te vinden. Zo kun je je snelheid meten op de skiline of je tricks tonen in het freestyle park. Schlick 2000 is slechts een kwartiertje rijden vanaf Innsbruck en is daardoor heel eenvoudig en snel te bereiken.

Wat is er te doen buiten de pistes?

  • Langlaufen. Rondom Schlick 2000 liggen de loipes op 1600 m hoogte waar je in een prachtige omgeving kunt langlaufen. Je komt door diepe naaldbossen en langs weergaloze uitzichten.
  • Woensdagavond rodelavond! In Schlick 2000 kun je elke woensdagavond op de slee stappen. Hier ligt een 3 km geprepareerde rodelbaan voor je klaar om in een prachtige omgeving af te dalen. Uiteraard met mogelijkheden voor een warme choco tussendoor.
Lees meer over Schlick 2000
53711 -  (14)
© Andre Schönherr

Serlesbahnen: schitterend landschap

Ook Serlesbahnen vormt een prachtige omgeving voor een wintersport in het Stubaital met kinderen of voor beginnende skiërs. De glooiende afdalingen lopen door een waanzinnige omgeving en bij het dal ligt een kinderland voor de allerkleinste wintersporters. Vanaf de toppen kun je helemaal naar Innsbruck uitkijken en heb je zicht op de pieken van het Karwendel-gebergte. Naast dat het skigebied uitstekende mogelijkheden biedt voor een eerste keer op ski's, telt het ook genoeg locaties voor een welverdiende pauze. Geniet van een lekkere Knödel of Apfelstrudel bij een knusse berghut en kijk je ogen ondertussen uit bij het schitterende landschap.

Wat is er te doen buiten de pistes?

  • Maak prachtige winterwandelingen. Rondom Serlesbahnen liggen vijf leuke routes om te winterwandelen. Absolute tip is de 14 km lange tocht, welke langs uitzichten op het Karwendel-gebergte, Stubai en de Zillertaler Alpen loopt.
  • Rodeltochten voor de hele familie. Wie van rodelen houdt, kan perfect terecht bij Serlesbahnen. Hier lopen verschillende rodelbanen, waarvan een aantal ook 's avonds geopend zijn. De baan in Mieders is zelfs tot twee uur 's nachts verlicht en open!
  • Sneeuwschoenwandelen. Een leuke en actieve manier om de fraaie omgeving te verkennen, is het maken van sneeuwschoenwandelingen. Wandel op gemarkeerde paden en bereik een hoogte van maar liefst 1878 meter! Prachtige uitzichten gegarandeerd.
Lees meer over Serlesbahnen
53711 -  (15)
© Andre Schönherr

Elferbahnen: geliefde rodelbestemming

Het laatste skigebied waar je kunt skiën tijdens een wintersport in het Stubaital is Elferbahnen. Hier kunnen zowel beginnende wintersporters als fanatiekelingen prima terecht op een paar mooie afdalingen. Hoogtepunt is de lange dalafdaling, welke zich uitstrekt over 1000 hoogtemeters. Maar waar de Elferbahnen vooral om bekend staat, zijn de geweldige rodelmogelijkheden. Het is een populair gebied om te sleeën en je kunt hier verschillende uitrusting testen op de 20 km aan banen.

Wat is er te doen buiten de pistes?

  • Ontdek het gebied in een vogelvlucht. Een unieke manier om de omgeving te verkennen is vanuit de lucht. In het Stubaital zijn de omstandigheden perfect om te gaan paragliden. Een onvergetelijke ervaring!
  • Op de slee rondom Neustift. Gegarandeerd plezier voor het hele gezin op de 8 km afdaling, die door sprookjesachtige winterlandschappen loopt. Heb je deze route inmiddels gezien? Dan zijn er nog een paar andere mooie banen voor meer rodelplezier.
Lees meer over Elferbahnen

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Tourismusverband Stubai Tirol.

Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.