Skip to navigation Skip to main content

Wintersport in Lapland: een unieke wintersportbestemming voor op je bucket list

53575 - Wintersport in Lapland: een unieke wintersportbestemming voor op je bucket list (3)
© Nordic

Elanden, rendieren, de kans op het Noorderlicht, skiën in een uniek landschap, een dik pak sneeuw, hondensledetochten... Stuk voor stuk kenmerken die een wintersport in Lapland net even meer bijzonder maken. Niet voor niets staat een winterse vakantie naar deze Scandinavische bestemming hoog op de bucket list van veel wintersportliefhebbers. Het is zo'n andere ervaring dan een skivakantie in de Alpen! Staat een wintersport in Lapland hoog op jouw lijstje? In dit artikel neem ik deze bijzondere skibestemming onder de loep en geef ik je een aantal tips voor bijzondere activiteiten.

Lapland: een unieke wintersportbestemming in Scandinavië

De naam Lapland doet vermoeden dat het gaat om een echt land, maar dat is niet waar. Lapland is een regio in het noorden van Scandinavië, welke maar liefst vier landen beslaat: Noorwegen, Zweden, Finland en West-Rusland. Het gebied is ruig en ongerept, met dichte bossen, een ruw hoogland en een bergachtige kustlijn. Hier ben je ver weg van de dagelijkse drukte en geniet je in alle rust van een heerlijke vakantie. Lapland ligt boven de poolcirkel en daarom wordt het er in de zomermaanden nooit donker en is het er in de wintermaanden overdag vooral schemerig met bijzondere kleuren in de lucht. De Sami is de inheemse bevolking van dit gebied. Van oorsprong zijn dit vissers en rendierhouders met een nomadisch bestaan, maar vandaag de dag werken ze ook in andere sectoren en wonen ze net als andere Scandinaviërs in gewone dorpen. De sterke connectie met de natuur is gebleven en ze laten je graag kennismaken met hun unieke tradities en levenswijze.

Bekijk de mooiste reizen naar Lapland
53575 -  (15)
Het landschap van Lapland is keer op keer indrukwekkend! © Nordic

Skiën in verschillende skigebieden

Lapland is een veelzijdige wintersportbestemming. Het is er dan ook niet per se noodzakelijk om te kunnen óf willen skiën. Je kunt de dagen namelijk prima vullen met andere winterse activiteiten. Maar, voor skifans is het zeker aan te raden een bezoek aan een van de skigebieden te brengen. Die zijn over het algemeen niet heel groot en reiken ook niet tot grote hoogtes, maar zijn wel super sneeuwzeker en bieden stuk voor stuk een bijzondere wintersportervaring. Levi in Fins Lapland, ook wel bekend als Sirkka, is de meest populaire en levendige skibestemming van allemaal. Het skigebied telt iets meer dan 40 km aan pistes en die reiken tot een maximale hoogte van 531 meter. Je profiteert hier van ski-in ski-out en vanuit het dorp vertrekken er meerdere liften het gebied in. Een andere tip is een bezoek aan het grootste skigebied van Finland, gelegen bij Ylläs en Äkäslompolo. Hier heb je zo'n 60 km aan pistes tot je beschikking en die reiken tot een maximale hoogte van 719 meter.

53575 -  (16)
© Nordic

Tips voor bijzondere activiteiten

Zoals gezegd biedt Lapland veel meer dan alleen skiën en snowboarden op de pistes. Het is zonde om dit niet te combineren met een aantal bijzondere activiteiten. Juist die maken je wintersport hier extra bijzonder. Enkele tips:

  • Een tocht met een hondenslee. Als er één activiteit is die je echt niet mag overslaan, dan is het wel een tocht met een hondenslee. Of je nou kiest voor een lange of korte tocht, een bijzondere ervaring is sowieso gegarandeerd. Terwijl je wordt voortgetrokken door een groep dolenthousiaste husky's, flitst er een bijna magisch wit landschap aan je voorbij.
  • Op een sneeuwscooter de natuur in. Mag het allemaal wel iets sneller en spannender? Zet dan ook zeker een tocht met een sneeuwscooter op je lijstje. Dit vervoersmiddel is hier perfect om grote afstanden mee te overbruggen en om zo veel mogelijk van de omgeving te ontdekken. Let op: je hebt wel een geldig rijbewijs nodig om deze te mogen besturen!
  • Een Noorderlichtexcursie maken. Magisch is absoluut een woord dat je vaak hoort als het gaat over Lapland. Zeker in combinatie met het Noorderlicht. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het ontzettend bijzonder is om dit mysterieuze natuurverschijnsel in het echt te zien. In Lapland organiseert men speciale Noorderlichtexcursies, waarbij je samen met een gids naar een afgelegen plek gaat waar het extra donker is en het Noorderlicht extra goed te zien is.
  • Kennismaken met de Sami en hun rendieren. Alle rendieren in Lapland zijn eigendom van de Sami, de inheemse bevolking. De dieren leven in de vrije natuur en de kans is groot dat je ze tijdens een van de eerdergenoemde tips tegenkomt. Een andere optie is om een bezoek te brengen aan speciale voederplaatsen waar je de dieren ook kunt aaien en waar je kennismaakt met de Sami.
  • IJsvissen. Je kunt je bijna niet voorstellen dat er nog vissen zwemmen in de diepbevroren meren in Lapland, maar tijdens ijsvissen zie je daarvan het levende bewijs. Er wordt een gat geboord en met een beetje geluk haal je wel een grote 'arctic char' (zalm) omhoog.
  • Verruil de ski's voor langlaufski's en ga langlaufen. Scandinavië is bij uitstek een bestemming om de gewone ski's eens te verruilen voor langlaufski's. Je vindt hier tal van mooie loipes. Dichter bij de natuur kom je bijna niet!

Alle bijzondere wintersportactiviteiten in Lapland
53575 -  (17)
Ontdek het indrukwekkende landschap op een sneeuwscooter. © Nordic

Bucket list ervaring: overnachten in een lodge

Iets dat absoluut thuishoort op je Lapland bucket list is overnachten in een lodge. Je verblijft dan ver weg van al het overige toerisme, midden in de wildernis. Alle lodges bestaan uit een traditioneel hoofdgebouw met kamers om in te overnachten, een restaurant en een bar of lounge. Vaak zijn er ook nog aparte vakantiehuisjes te boeken. De lodges beschikken over wellnessfaciliteiten en een huskykennel en liggen midden in de aurorazone, wat de kans op het zien van het Noorderlicht ontzettend vergroot. Je beleeft hier Fins en Zweeds Lapland op z'n puurst. Als je bij Nordic boekt zijn maaltijden inbegrepen en ook krijg je ter plaatse een donzen winteruitrusting en speciaal schoeisel. Neem wel zelf goed thermo-ondergoed en stevige wandelschoenen mee.

Meer informatie over verblijven in een lodge in Lapland
53575 -  (18)
Het Noorderlicht op de achtergrond van Pintree Lodge. © Nordic

5 redenen voor een wintersport naar Lapland

Ben je na het lezen van dit artikel nog niet overtuigd? Of jij wel, maar de persoon waarmee je de reis wilt ondernemen nog niet helemaal? We hebben vijf redenen op een rijtje gezet, waarom je dit winterse avontuur echt aan wilt gaan. Trekt het je/jullie over de streep?

1. Veel meer dan alleen skiën of snowboarden

Lapland is een ontzettend veelzijdige wintersportbestemming waar het niet alleen draait om skiën of snowboarden. Sterker nog, het is zonde als je hier alleen de focus op legt. Combineer het skiën met een hondensledetocht, ijsvissen en een Noorderlichtsafari en vink tijdens je wintersport meerdere onderdelen van je bucket list af.

2. Lekker rustig

Geen lange rijen voor de skiliften, overvolle skidorpen, drukke restaurants en volgeboekte accommodaties. In Lapland ga je terug naar de rust, weg van de grote massa.

3. Skiën of snowboarden in het donker

Omdat Lapland boven de Poolcirkel ligt, zijn de dagen er 's winters extra kort. Echt licht wordt het niet, eerder schemerig met bijzondere kleuren in de lucht of pikkedonker met kans op de groene flitsen van het Noorderlicht. Wees om die reden niet bang voor een korte skidag, de pistes zijn gewoon verlicht. In veel skigebieden kun je tot in de avonduren op de latten staan!

4. Bijzondere plekken voor een overnachting

Slapen in een lodge, in een iglo of in een soort glazen koepel. Lapland biedt ontzettend veel bijzondere plekken voor een overnachting. Weer een paar vinkjes van je bucket list!

5. Het Noorderlicht

Het Noorderlicht is een indrukwekkend natuurspektakel. Tijdens een wintersport in Lapland is de kans groot dat je hierop wordt getrakteerd. Het is niet altijd zichtbaar, maar vraag het aan de locals of raadpleeg de speciale apps.

53575 -  (19)
Winterwonderland in Lapland! © Nordic

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nordic , dé Scandinaviëspecialist. Nordic is al jarenlang marktleider op het gebied van reizen naar Scandinavië in België en biedt ook voor Nederlanders prachtige vakanties naar het Hoge Noorden. Bij Nordic ben je verzekerd van een persoonlijke service voor unieke reizen op maat naar Scandinavië. Van bijzondere wintersportreizen naar Lapland tot overnachten in een Zweedse boomhut en varen door de Noorse fjorden. Ook Nordic heeft haar voorwaarden aangepast en je kunt tot 35 dagen voor vertrek gratis annuleren. Bovendien is Nordic aangesloten bij de ANVR.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.