Skip to navigation Skip to main content
53549 - Wintersport in Grandvalira in Andorra: skiën, shoppen en meer (3)
© Soldeu El Tarter

Grandvalira is met ruim 200 km aan pistes het grootste skigebied van Andorra en de Pyreneeën. Wil je aankomend seizoen eens iets anders dan de Alpen? Dan is dit absoluut een bestemming om eens onder de loep te nemen. De idyllische dorpjes, het ongerepte, bergachtige landschap en de geïsoleerde ligging maken een wintersport hier extra bijzonder. Bovendien is Andorra belastingvrij, wat weer leuk is als je een middag gaat shoppen. Wil jij op wintersport naar Grandvalira in Andorra en ben je op zoek naar meer informatie en tips? In dit artikel lichten we deze bijzondere skibestemming uit.

Wintersportland Andorra

Tussen de Franse en Spaanse Pyreneeën ligt Vorstendom Andorra, een dwergstaat met een oppervlakte van slechts 468 km². Om je een idee te geven, de Nederlandse provincie Utrecht is drie keer zo groot. Klein, maar fijn! Dit kleine stipje op de kaart is absoluut de moeite waard om te ontdekken. Andorra is een veelzijdig vakantieland waar het hele jaar door genoeg te beleven valt. Het landschap is ruw en ongerept, met steile rotswanden, hoge bergtoppen, smalle dalen en schitterende uitzichtpunten. Met een gemiddelde hoogte van 1996 meter, is dit zelfs het hoogstgelegen land van Europa. Andorra telt twee skigebieden, Vallnord en Grandvalira. Wintersport heeft zich hier de laatste jaren flink ontwikkeld. Veel oude liften zijn vervangen en de faciliteiten zijn steeds moderner geworden. De voertaal is Catalaans.

53549 -  (12)
© Emilio Sedano

Wintersport in Grandvalira: hoe kom je er?

Vanaf Utrecht is het ruim 1300 km rijden naar Grandvalira in Andorra. Je rijdt dan via België naar Frankrijk en daar koers je via Parijs, Orléans, Châteauroux, Limoges en Toulouse naar Andorra. Bij Pas de la Casa ga je de grens over. Dit is het eerste wintersportplaatsje dat je tegenkomt en dat ook meteen toegang biedt tot het skigebied. Andorra heeft geen eigen internationale luchthaven. Wie toch graag met het vliegtuig op wintersport gaat, kan uitwijken naar Barcelona (+/- 200 km) of Toulouse (+/- 170 km). Het laatste stuk zul je dan met een huurauto, taxi of transfer af moeten leggen. Een wintersport met de trein wordt lastig, aangezien Andorra niet over een eigen spoornet beschikt. Wil je dit toch, dan moet je uitwijken naar stations in Frankrijk of Spanje.

Skigebied met ruim 200 km aan pistes

Grandvalira is met 210 pistekilometers het grootste skigebied van Andorra én de Pyreneeën. Van de 139 pistes is blauw en rood vrijwel eerlijk verdeeld en daartussen liggen enkele eenvoudige groene en pittige zwarte afdalingen. Die worden ontsloten door 73 skiliften. Het skigebied is behoorlijk uitgestrekt en je hebt vanaf maar liefst zeven punten toegang tot de pistes: Encamp, Canillo, El Tarter, Soldeu, Peretol, Grau Roig en Pas de La Casa. Kleine dorpjes met elk hun eigen faciliteiten en kenmerken. Grandvalira biedt voor ieder type wintersporter wat wils. Je kunt er mooie tochten skiën, voor kinderen zijn er speciale kinderpistes en kinderlanden, er zijn freeridemogelijkheden en ook aan fijne restaurants voor een lunch of korte pauze geen gebrek. En duik je na afloop graag nog even de après-ski in voor een drankje? Daarvoor ben je aan het juiste adres bij L'Abarset.

Belangrijk: Grandvalira heeft geen verhuurbedrijven waar je ter plaatse skimateriaal kunt huren. Dit moet je vooraf online regelen via deze website.

53549 -  (13)
© Soldeu El Tarter

Wintersport met kinderen in Grandvalira

Gezinnen met kinderen vinden voldoende mogelijkheden voor een fijne wintersport in Grandvalira. Bijna alle dorpjes beschikken over een eigen kinderland en bieden leuke extra's als een funslope. In Canillo leren kinderen tussen de 3 en 8 jaar skiën in het Mon(t) Magic Family Park. Ook zijn er drie gebieden om te oefenen: Snow Forest (Encamp), Kids Forest (Grau Roig) en Forest Pas (Pas de la Casa). Een leuke funslope voor het hele gezin is de Yôkai. Grandvalira biedt mogelijkheden voor kinderopvang en voor de verschillende leeftijdsgroepen zijn er qua skilessen diverse programma's.

Goed eten en genieten

Aan goede restaurants geen gebrek in Grandvalira. In het skigebied, maar ook in de dorpjes. Je kunt hier terecht voor typische specialiteiten uit Andorra (escudella of trinxat), maar ook voor internationale gerechten. Wat dacht je van een heerlijke paella of tapas als lunch? Of misschien een van de 'platos del dia' (gerechten van de dag)? Weer eens wat anders dan een pannetje Gröstl of Kaiserschmarrn! Enkele tips: Refugi del Llac de Pessons, Braseria Piolet en Roc de les Bruixes.

53549 -  (14)
© Emilio Sedano

Belastingparadijs

Andorra is een van de skibestemmingen waar je belastingvrij kunt shoppen. Het land is vanwege de geïsoleerde ligging al jarenlang belastingvrij en hierdoor zijn bepaalde producten goedkoper dan in Nederland. Ben jij niet alleen gek op skiën, maar ook op winkelen? Breng dan zeker een bezoek aan de hoofdstad La Vella waar je meerdere winkels en shoppingcenters vindt. Je profiteert hier van lagere prijzen op onder andere kleding, parfum, alcohol en elektronica. Maar let op: er geldt een maximum aan goederen dat je mee mag nemen! Op de website van de Belastingdienst Douane lees je hier alles over.

Tips voor leuke activiteiten buiten de pistes

Buiten de pistes hoef je je in Grandvalira niet te vervelen. Tijdens je wintersport zijn er genoeg alternatieve winterse activiteiten om te ondernemen. Enkele tips zetten we voor je op een rijtje:

  • Maak een hondensledetocht door het indrukwekkende landschap. Een unieke ervaring met schitterende uitzichten onderweg.
  • Mag het wel iets sneller? Kies dan voor een tocht met een sneeuwscooter door het Moretó bos. Samen met een gids verken je het landschap en dit kan zowel overdag als 's avonds.
  • Bekijk Grandvalira vanuit de lucht terwijl je met een zipline naar beneden zoeft. De zipline van Canillo is 550 meter lang en hangt maximaal 40 meter boven de grond. Onderweg behaal je snelheden tot wel 80 km/u.
  • Krijg je geen genoeg van het skiën in Grandvalira? Verleng de skidag door op donderdag of zaterdag te gaan avondskiën in Pas de la Casa. Dit kan op de pistes Tubs en Solana.
53549 -  (15)
© Emilio Sedano
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.