Skip to navigation Skip to main content

Sierra Nevada: een ski-juweel in het zuiden van Spanje

53525 - Sierra Nevada: een ski-juweel in het zuiden van Spanje (3)
© Sierra Nevada

Als we zeggen Sierra Nevada, dan kun je denken aan het uitgestrekte gebied in het westen van de Verenigde Staten óf aan de bergketen in Zuid-Spanje. En precies die laatste is het uitlichten meer dan waard. Hierbij denk je misschien meteen aan de warme Spaanse zon, maar wist je dat je hier ook heel goed kunt skiën? De bergen reiken tot ruim 3400 meter hoogte en met meer dan 110 km aan pistes komt er zelfs voor de fanatieke skiër geen verveling aan te pas. Wat er nog meer zo bijzonder aan dit skigebied is, naast dat het in Spanje ligt? Alles over skiën in de Sierra Nevada lees je hier!

Over de Sierra Nevada

In de Zuid-Spaanse provincie Andalusië vind je de bergketen Sierra Nevada, waar de hoogste bergen van het land bij horen. 'Sierra Nevada' betekent 'besneeuwde bergen', en hoewel je bij Zuid-Spanje eerder denkt aan hittegolven en bomvolle stranden, kun je 's winters ontzettend goed skiën in de Sierra Nevada. Met maar liefst 16 bergtoppen die boven de 3000 meter reiken is dit bergmassief na de Alpen het hoogste van West-Europa. De berg Mulhacén (3482 m) is hierbij het hoogste punt. De bergen van Sierra Nevada liggen dicht bij de populaire stad Granada, een plaats waarvandaan je de besneeuwde bergtoppen als schitterend decor kunt zien liggen.

Skiën in de Sierra Nevada

Dankzij de hoogte van de bergen kan er 's winters fantastisch geskied worden in het zuiden van Spanje. De Sierra Nevada beschikt over een uitgestrekt skigebied met fijne brede pistes waar wintersporters naar hartelust kunnen skiën of snowboarden. Met een totaal van meer van 110 km verdeeld over 131 verschillende pistes is er keuze genoeg aan mooie afdalingen als je gaat skiën in de Sierra Nevada. De langste piste loopt over een lengte van zo'n 1200 meter, een afdaling die overigens ook de langste van Spanje is. Het skigebied kent moderne liftsystemen eveneens als goede sneeuwkanonnen die de sneeuwzekerheid van het gebied waarborgen. Daardoor kan er in het skigebied van Sierra Nevada doorgaans worden geskied vanaf begin december tot begin april. Een andere naam voor het skigebied Sierra Nevada is Solynieve, dat vertaald wordt naar 'zon en sneeuw', een perfecte uitdrukking van hoe een wintersport in dit mooie Spaanse gebied beleefd wordt!

Cijfers & feiten van de Sierra Nevada

Groene pistes: 19 Gondels: 2
Blauwe pistes: 45 Stoeltjesliften: 14
Rode pistes: 53 Sleepliften: 1
Zwarte pistes: 7 Lopende banden: 4
Funpark: 7 tracks Totaal aan pistes: 110 km
Skischolen: 15 Skileraren: 400
Wintersport in Spanje skiën in Sierra Nevada
Als je in Pradollano verblijft, slaap je vlak bij het skigebied (Foto: © Sierra Nevada)

Overnachten in gezellige dorpjes

Waar kun je het beste verblijven als je wilt gaan skiën in de Sierra Nevada? Naast de grote stad Granada die op ongeveer een half uur afstand ligt van het skigebied, zijn er een aantal plaatsen dichterbij waar het leuk is om te overnachten. Favoriet is Pradollano, waar er naast fijne hotels een flink aantal leuke restaurants te vinden zijn en waar je bovendien wat van de Spaanse après-ski kunt meemaken. Ook de omgeving van Borreguiles is leuk om te verblijven en staat bekend om de goede gastronomie, zoals het restaurant Nevasol, waar je geniet van de heerlijkste paella's. Hier ligt een fijn kinderland voor de allerkleinsten om op speelse wijze de beginselen van het skiën te leren. Iets verder weg, op zo'n 18 km afstand, ligt het plaatsje Monachil. Hoewel het iets verder verwijderd is van het skigebied is het een aanrader om te overnachten. Hier logeer je namelijk in een authentieke Spaanse omgeving met karakteriserende huizen en een spectaculaire natuur met zicht op het waanzinnige bergdecor van de Sierra Nevada.

 

Bekijk accommodaties in de Sierra Nevada

Kindvriendelijk skigebied Sierra Nevada
Bij Borreguiles kunnen kinderen spelenderwijs leren skiën (Foto: © Sierra Nevada)

Skiën met kinderen in de Sierra Nevada

Ook met kinderen kun je enorm leuk skiën in de Sierra Nevada. Naast het kinderland waar de allerkleinsten hun eerste meters kunnen maken, zijn er diverse andere leuke elementen in het skigebied voor kids. Bijvoorbeeld het Kidspark, een funpark voor kinderen waar ze op een veilige manier hun eerste tricks kunnen oefenen. Ook is er een bospad, een leuk skipaadje waar je langs verschillende sculpturen van dieren skiet en die eindigt bij een iglo-kamp. Andere leuke plek voor kinderen om te skiën is de omgeving van de Pista del Mar, dat geheel in zeethema is en waar de kids zowel kunnen spelen als skiën.

Wintersport met kinderen in Spanje in Sierra Nevada
Kinderen zullen zich ongetwijfeld vermaken in het skigebied van de Sierra Nevada! (Foto: © Sierra Nevada)

Leuk voor jong en oud: Skiline

Met de app 'Skiline' kun je als je gaat skiën in Sierra Nevada onder andere je hoogtemeters en ritten met skiliften bijhouden. Maar je kunt er net als in veel andere skigebieden nog meer mee! Tijdens je wintersport is het leuk om je snelheid te testen op de Skiline Speedcheck track, waar er naast snelheidsregistratie ook een foto van de snelheid wordt gemaakt. Deze kun je downloaden in de app door alleen maar het nummer van je skipas in te voeren. Daarnaast is het een aanrader om een keer de Slalom Gigante circuit te maken, waar je kunt slalommen en een video van kunt downloaden in de app. De laatste video die je kunt verkrijgen via de app, maar zeker niet de minste, is van een sprong die je op de Movistar Bag Jump kunt maken, een mega luchtkussen dat onderdeel is van het funpark van de Sierra Nevada.

Activiteiten voor na het skiën

Naast dat je heerlijk kunt skiën in de Sierra Nevada, zijn er nog een aantal andere leuke activiteiten te doen. Zoals bij het plaatsje Pradollano, waar je het funpark Mirlo Blanco vindt. Dit is een extra leuke plek voor kinderen. Hier kun je bijvoorbeeld rodelen op een coaster en sleeën van een steile heuvel. Daarnaast kent de omgeving ook mogelijkheden voor kinderopvang, zoals 'El cole de la Nieve', eveneens in Pradollano, waar kids onder andere spelen en knutselen.

Lijkt het jou wat om in Spanje te gaan skiën of ben je hier al eens geweest? Laat een reactie achter!

Skiën in Spanje
Aan sneeuw geen gebrek in het Zuid-Spaanse Sierra Nevada! (Foto: © Sierra Nevada)
Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.