Skip to navigation Skip to main content

Banden laten wisselen? Dit moet je weten

53242 - Banden laten wisselen? Dit moet je weten (3)

Voordat je veilig de weg op kunt gaan, is het verstandig om eerst de banden van je auto goed te controleren. Het is namelijk een feit dat banden slijten, puur door ermee te rijden. Elke band zal uiteindelijk gewisseld moeten worden. Maar ook als de seizoenen wisselen en de temperaturen veranderen, wil je goed voorbereid zijn. Iedereen wil tenslotte veilig op de bestemming aankomenen niemand wil schade aan de auto oplopen. Je doet er verstandig aan om op tijd je banden te laten wisselen, zodat je onderweg niet voor problemen komt te staan.

Waarom je banden moet wisselen

Je band slijt constant terwijl je aan het rijden bent. De meeste mensen rijden in een auto met voorwielaandrijving. Daarbij slijten de voorbanden sneller dan de achterbanden. Als het wegdek bijvoorbeeld nat is, wordt het risico dat je gaat slippen aanzienlijk groter op het moment dat je met versleten banden rondrijdt. Daarom kun je het beste tijdig een bandenwissel laten doen. Het is dan in de meeste gevallen niet nodig om gelijk nieuwe banden te laten plaatsen. De banden op de aangedreven as slijten namelijk sneller dan de andere banden, maar door op tijd een bandenwissel te doen kunnen de banden gelijkmatiger slijten en op die manier langer meegaan.

Waarom je voor zomer- of winterbanden kiest

Je bandenset gaat langer mee als je de zomer- en winterbanden op tijd wisselt. Winterbanden zorgen ervoor dat je meer grip krijgt op het wegdek bij lagere temperaturen. Door het ontwerp van het profiel kunnen de banden het winterse weer goed aan. Echter, als het zomer is, wordt de remweg alleen maar langer en slijten de banden sneller. Of je de juiste banden onder je auto hebt, heeft tevens invloed op je brandstofverbruik.

Wanneer je banden moet laten wisselen

Je doet er verstandig aan om in de gaten te houden hoeveel je rijdt. Na elke 10.000 tot 15.000 kilometer is het wijs om de banden te laten wisselen. Zo zorg je ervoor dat je banden gelijkmatiger slijten. Let er ook op dat de profieldiepte van je banden niet minder dan 1,6 mm is. Als dit wel het geval is, loop je namelijk meer risico dat je auto begint te slippen. Met een profieldiepte minder dan 1,6 mm is het verboden om de openbare weg op te gaan. Verder is het zo dat je banden sneller slijten met een onjuiste bandenspanning. Bovendien heb je dan meer kans op een klapband. Check daarom elke maand de spanning van je banden.

Wanneer je voor zomer- of winterband kiest

Met winterbanden zorg je ervoor dat je meer grip hebt op wegdek dat glad en nat is. Het ideale moment om winterbanden te laten plaatsen, is wanneer de temperatuur onder de 7 graden zakt. Winterbanden zijn gemaakt voor lagere temperaturen. Dit betekent dan ook dat een winterband sneller slijt als de temperatuur oploopt. Dit werkt andersom ook zo, als het rubber van zomerbanden koud en hard wordt, slijten de banden ook sneller. Probeer de temperatuurwisselingen dus voor te zijn.

Pechhulp

Natuurlijk kun je niet altijd voorbereid zijn en sta je soms met pech langs de weg, dan is het logisch dat je wel graag snel geholpen wilt worden. Pech is een nare onderbreking van de reis, dus voordat je op pad gaat doe je er goed aan om jezelf te verzekeren van pechhulp.

Houd hier ook rekening mee

Dan zijn er nog een paar andere zaken om op te letten. Je wilt bij het wisselen van je banden uiteraard wel dat dit wordt gedaan door een gespecialiseerd bedrijf zodat je zeker weet dat je de juiste hulp krijgt. Een goede manier om een idee te krijgen van de opgebouwde ervaring van een bedrijf, is door te kijken hoelang het al bestaat. Verder kan het geen kwaad om te kijken naar de reviews. Wat hebben andere klanten over het bedrijf te zeggen? Wanneer de reviews positief zijn, biedt dat weer meer vertrouwen. Dan kun je tot slot nog vergelijken in de prijs. Is een aanbieding bijvoorbeeld te mooi om waar te zijn, of handhaaft het bedrijf vaste tarieven?

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.