26 april 2020 door Joris in TipsAlgemeen

Skiën in de winter vinden we heel gewoon, maar wist je dat je ook in de zomer de latten onder kunt binden? Bepaalde skigebieden zijn ook 's zomers toegankelijk. We hebben het nu niet over Nieuw-Zeeland of een andere verre bestemming, maar hoge skigebieden in Europa waar je in de zomer op de gletsjer kunt skiën. Zo weet je voor volgend jaar alvast waar je eventueel in de zomer kunt skiën…

Galdhøppiggen Sommerskisenter, Noorwegen

De 2.469 meter hoge Galdhøppiggen is de hoogste berg van Noorwegen. Op de Juvbreen-gletsjer ligt het skigebied Galdhøppiggen Sommerskisenter. Dit skigebied is (normaal gesproken) alleen open in de zomer, van mei tot november. Niet alleen kun je hier 's zomers prachtig skiën, maar je kunt ook leuke dorpen in de buurt bezoeken of wandelen wat lager op de berg. Skiën in de zomer geeft een erg apart gevoel, omdat je vrienden waarschijnlijk aan het zonnen zijn op het strand in de zomervakantie. De sneeuwcondities zijn uitstekend en door de noordelijke ligging van Noorwegen duurt de dag extra lang. Zomers is het hier super lang licht. Je kunt met de auto op zomer skivakantie naar Noorwegen gaan, dit is een stuk makkelijker rijden dan in de winter. Onderweg kun je nog een paar dagen stoppen aan een meer of het strand voor het beste van beide wereld. Controleer altijd de verzekering auto voordat je een lange tocht onderneemt, of het nu winter of zomer is. Zodat je weet wat je dekking is. Geen pechhulp in het buitenland? Handig om af te sluiten.

Zermatt Matterhorn, Oostenrijk

In Zermatt Matterhorn kun je het hele jaar door wintersporten. In de winter kun je het hele skigebied rondom het dorp gebruiken om te gaan skiën en snowboarden. Tijdens de warmere zomermaanden kun je nog steeds goed skiën en snowboarden op de gletsjer bij Klein Matterhorn. Het landschap is prachtig en je geniet van alles wat de Zwitserse Alpen te bieden hebben. Zermatt is een rustige bestemming omdat het dorpje autovrij is, maar er zijn wel het hele jaar veel toeristen. Door de ligging hoog in de Alpen weet je nooit precies welk weer je kunt verwachten. De bergen kunnen de wolken op één plaats houden of juist blokkeren. Het skigebied is 365 dagen per jaar open.

Tignes, Frankrijk

Vroeger was gletsjerskiën een relatief veelvoorkomende activiteit in de Franse Alpen. Tegenwoordig worden de zomerseizoenen op de gletsjers steeds korter door de opwarming van de aarde. Om bij Tignes op de gletsjer Grand Motte op de latten te staan moet je dan ook wat geluk hebben. Het dorp heeft plannen om een grote overdekte skibaan te bouwen zodat je gegarandeerd kunt komen skiën in de zomer. Grand Motte ligt op 3456 meter hoogte en is als het weer het toelaat vanaf begin juni tot eind augustus toegankelijk. Het zomerskigebied van Tignes is voorzien van een speciaal zomer funpark en je kunt hier skiën en snowboarden op 20 kilometer piste.

Ligstoeltjes in skigebied

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.