11 maart 2020 door Michiel in Alpenweer

Het is bijna half maart en de astronomische lente komt met de dag dichterbij. Ook in de Alpen is dit goed te merken, want hoge en lagere temperaturen worden de komende dagen met elkaar afgewisseld. Vooral na het weekend zou het wel eens bijzonder zacht kunnen worden.

Woensdag veel bewolking en zacht

De zachte lucht heeft inmiddels het Alpengebied bereikt. De lucht is vrij vochtig en dat betekent dat de sneeuwkwaliteit in met name de dalen behoorlijk verslechterd. In veel gebieden ligt de vorstgrens tussen 1900 en 2100 meter. Neerslag wordt nauwelijks verwacht, alleen in het noorden van Oostenrijk valt wat regen en boven 2000 meter sneeuw. Het is op veel plaatsen bewolkt, maar in de middag klaart het meer en meer op. In de zuidelijke Alpen straalt de zon volop en zijn de skicondities prima door de droge lucht. De vorstgrens ligt hier zelfs wat hoger, tot rond 2500 meter. Wellicht ideaal weer om bijvoorbeeld buiten wat te drinken terwijl de zon heerlijk schijnt.


Ook donderdag zacht

Het zachte weer houdt donderdag stand. In de noordelijke Alpen zien we veel bewolking, maar soms weet de zon goed door te breken. In de vroege ochtend kan vooral in de dalen nevel en mist ontstaan, maar dit lost nagenoeg overal op. Opnieuw ligt de vorstgrens ruim boven 2000 meter, waardoor het zeker niet heel koud zal aanvoelen tijdens het skiën. In de middag zien we in Zwitserland de bewolking geleidelijk toenemen en er volgt neerslag. Onder 2200 meter is dit regen, daarboven sneeuw. Dit is de aanzet voor meer neerslag op vrijdag. In de zuidelijke Alpen blijven de skicondities beter met flink wat zon.

Webcam Kühtai
In Oostenrijk (Kühtai) klaart het in de loop van de dag op

Vrijdag veel bewolking en sneeuw

De wintersportgebieden in het noordelijk deel van de Alpen krijgen een vers pak sneeuw. In eerste instantie ligt de sneeuwvalgrens in de ochtend tussen 1300 en 1600 meter, maar gedurende dag zakt de sneeuwvalgrens in veel gebieden naar 600 tot 800 meter. De hoeveelheden kunnen in de Zwitserse en Franse Alpen oplopen tot lokaal 25 cm. In Oostenrijk blijven de neerslaghoeveelheden beperkt tot maximaal 10 cm. Vooral de hoger gelegen skigebieden kunnen te maken krijgen met veel wind. In de zuidelijke Alpen heeft de zon het lastig en deze zal veelal worden bedekt door bewolking, bovendien blijft het erg zacht.

Zaterdag wisselend bewolkt

De bewolking en neerslag verlaten via Oostenrijk het Alpengebied en vanuit het westen klaart het meer en meer op. In vooral Zwitserland en de Franse Alpen kan later op de dag de zon goed doorbreken. Met de sneeuwval van vrijdag en daarmee het binnendringen van koudere lucht, ligt de vorstgrens op zaterdag tussen 800 en 1000 meter. In het zuiden van Zwitserland ligt de vorstgrens wat hoger. Aan de zuidkant van de Alpen is het bewolkt met van tijd tot tijd neerslag, met boven 1500 meter sneeuw. Grote hoeveelheden worden niet verwacht met 5 tot plaatselijk 15 cm.

Webcam La Plagne
In de Franse Alpen (La Plagne) schijnt de zon alweer volop

Zondag zacht en droog

Een hogedrukgebied zorgt voor rustige condities in het hele Alpengebied. Vooral in Oostenrijk schijnt de zon uitbundig, maar ook in Zwitserland en Italië komt de zon goed tussen de wolkenvelden door. Een perfecte dag om heerlijk te gaan skiën in de Alpen. Het rustige weer brengt ook zachte lucht met zich mee. In de Franse en Zwitserse Alpen stijgt de vorstgrens in veel gebieden naar 1200 tot 2000 meter. Deze zachte lucht bereikt later ook Oostenrijk. Mede door de droge lucht blijft de sneeuwkwaliteit in veel wintersportgebieden onveranderd goed.

Begin volgende week rustig en zacht

Begin volgende week kunnen de wintersportliefhebbers blijven genieten van rustige condities. Een hogedrukgebied drukt een belangrijke stempel op het weer. Maandag is het in veel gebieden nog bewolkt, maar knapt het in de middag steeds meer op. Dinsdag en woensdag worden droge dagen met flink wat ruimte voor de zon. Het wordt steeds zachter met een verder stijgende vorstgrens. Op woensdag ligt deze in veel gebieden op ruim 2000 meter hoogte.

WEbcam VAl Gardena
De liften in Zuid-Tirol (Val Gardena) zijn gesloten vanwege het coronavirus

Reisweer

Dit weekend reizen van en naar de Alpen levert op zondag de meeste droge condities op. Alleen in Nederland en België is het wisselend bewolkt met vooral in de middag soms regen. Zaterdag is het wisselvallig met verspreid over de wegen enkele buien met kans op hagel en sneeuw in het Duits en Frans middelgebergte. Na het weekend wordt het rustiger en droger.Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.