Skip to navigation Skip to main content
51950 - Ski Safari Zwitserland #5. Saas-Fee (3)

Alweer tijd voor de laatste bestemming van onze Ski Safari in Zwitserland: Saas-Fee. We vertrekken vanuit Grindelwald en hebben een leuke rit voor de boeg. We nemen namelijk de autotrein van Kandersteg naar Goppenstein. Na een paar uurtjes bereiken we Saas-Fee. Op het programma staan het gelijknamige skigebied, het 360 graden draairestaurant, de gletsjergrot en we gaan schaatsen! Alweer de laatste bestemming van de Ski Safari in Zwitserland, maar we hebben er zin in.

Saas-Fee is verrassend mooi

Saas-Fee is een autovrij dorp. Dit houdt in dat we bij het binnenrijden van het dorp een poortje doorrijden waarbij we een parkeerkaart krijgen. We parkeren de auto op één van de parkeerplaatsen direct aan het begin, en bellen ons hotel om ons op te halen. Wat dat betreft is het hier goed geregeld, overal rijden kleine elektrische autootjes die mensen en goederen van a naar b brengen. We verblijven in Hotel Ambiente, op loopafstand van de lift. Onderweg rijden we over een brug, waar we even stil worden van het uitzicht over het dorp. De mooie huizen, de bergen op de achtergrond en de sneeuw zorgen voor een prachtig plaatje.

51950 -  (15)

Wandelen door Saas-Fee

Nadat we onze spullen hebben uitgepakt in het hotel, besluiten we een wandeling door het dorp te maken. Vanaf ons hotel lopen we in 2 minuten naar de Gletscherstrasse, ook wel de après-ski straat. Hier zien we de High Life Après-ski Club, Black Bull Snowbar, Skihütte en meer. Het is duidelijk dat we hier moeten zijn voor een drankje en een dansje! We lopen verder door de straat en komen uit op de Dorfstrasse, waar prachtige bruine houten Walliser huizen afwisselen met meerdere supermarkten, horeca, kleding- en sportwinkels. De sfeer is gemoedelijk en er is genoeg te zien. Aan het eind van onze ronde wandelen we nog langs het Aqua Allalin, een groot zwembad en wellnesscentrum. Via een wandelpad lopen we vlak voor de brug naar beneden en door het dorp weer richting ons hotel.

51950 -  (16)

Skiën in Saas-Fee

We staan op tijd op, want we hebben er zin in. Saas-Fee ligt hoog en is een gletsjerskigebied, dus we zijn benieuwd naar hoe het er op de top uitziet. We nemen de gondel naar de beroemde Felskinnbahn (zie de Last Christmas clip van Wham!). Je kunt er ook voor kiezen om één van de andere opstappunten te gebruiken, maar deze lift wilden we graag af kunnen vinken. Bij het bergstation stappen we over op het ondergrondse treintje, welke ons dwars door de berg naar Mittelallalin brengt, op 3500 meter hoogte! Vanaf dit punt gaan een aantal rode en blauwe pistes naar beneden. We hebben geluk, het is rustig en de pistes zijn breed, waardoor we alle ruimte hebben. De blauwe 10a is een prachtige piste om het carven op te oefenen. Ondertussen genieten we van het uitzicht op de machtige gletsjer en de vele gletsjerspleten naast de piste. (Onze gids waarschuwt: naast de piste gaan is hier verboden.) Sommige delen van de pistes liggen in de schaduw en het wordt her en der een stuk aardig steil, maar prachtig is het bovenal.

51950 -  (17)

360° Drehrestaurant en gletsjergrot

Bij Mittelallalin houden we even pauze voor 2 leuke bezienswaardigheden: het 360° draairestaurant en de gletsjergrot. Uiteraard beginnen we in het restaurant met een beker warme choco (en slagroom). Heel gaaf, het restaurant draait in ongeveer een uur helemaal rond, waardoor we alle toppen zien. Het uitzicht is waanzinnig en de wolken die op de toppen hangen geven het een mysterieus tintje. Na de choco gaan we door naar de grot, waarvan de ingang een aantal verdiepingen lager in hetzelfde gebouw ligt. Met de skipas gaan we door het poortje, een lange trap af. In de grot dalen we steeds verder af, waarbij we steeds oudere lagen ijs tegenkomen. Beneden aangekomen lopen we een ronde door verschillende grotten met allerlei ijssculpturen. Erg bijzonder om te zien!

51950 -  (18)

Schaatsen bij het dalstation

In de loop van de middag schijnt de zon over de pistes en het dorp, wat voor ons het signaal is voor een volgende activiteit: schaatsen! We skiën vanaf de top naar beneden, wat een heerlijke lange toer is. Vlakbij het dorp aangekomen zien we meerdere sleepliften en een kinderland, een ideale situatie voor beginners en kinderen. Temidden ligt een leuke ijsbaan, waar kinderen aan het spelen zijn en een aantal volwassenen wat rondjes schaatsen. Bij een winkel in een straat achter de ijsbaan huren we schaatsen om daarna zelf wat rondjes te maken.

51950 -  (19)

Facebook Live in Saas-Fee op de laatste dag in Zwitserland...

Onze laatste ochtend in Saas-Fee, en daarmee onze laatste dag in Zwitserland, is aangebroken! In een halfuurtje bereiken we de top, vanwaar we onze Facebook Live uitzending beginnen. Bekijk de uitzending hieronder terug. Na de live gaan we nog even langs de supermarkt voor brood, vleeswaren, kaas voor fondue en Zwitserse chocolade, voor de reis naar Nederland weer begint.

Tips voor een wintersport in Saas-Fee

  • Bezoek ook de skigebieden van Saas-Grund en Saas-Almagell.
  • In het skigebied van Saas-Fee vind je allerlei leuke Challenges. Deze kun je vinden op de skikaart. Denk aan een slalompiste, snelheidspiste en photopoint.
  • Kaasfondue eten in de Spielboden gondel: op donderdag en zaterdag kun je kaasfondue eten in de gondel, hoe leuk! In ongeveer een uur krijg je fondue, wijn, thee, dessert en schnaps. Je kunt ook een familie gondel of candlelight diner boeken.
  • Liefhebbers van het funpark moeten zeker een keer naar Saas-Fee.
  • Je kunt hier ochtendskiën, avondskiën en skiën bij volle maan.
Winter Yvonne

Over Yvonne

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.