28 februari 2020 door Michiel in Alpenweer

Na een periode met sneeuwval donderdag en donderdagnacht belooft het vandaag (met name in de Franse Alpen) beter skiweer te zijn. Wel staat er op veel plaatsen een harde wind, wat tot gesloten liften kan leiden. Maandag volgt mogelijk in de Zuidelijke en Oostenrijkse Alpen veel sneeuw. Daarna blijft het licht wisselvallig met wat zon en enkele perioden met neerslag. 

Sneeuw en föhn

De komende drie dagen is het soms aardig skiweer met flinke droge perioden, maar er valt ook geregeld sneeuw. Vrijdag staat in het teken van een afwisseling van zon en wolkenvelden. Alleen in de Oostenrijkse Alpen valt soms nog wat sneeuw en is het grijs. Verder is het vooral in het oosten van Oostenrijk nog even opletten geblazen met kans op zware windstoten. Ook zaterdag overdag blijft het op de meeste plaatse droog, wel gaat de temperatuur omhoog en staat er een flinke 'föhn'. Pas vanaf de namiddag valt in de westelijke Alpen 5 tot 10 cm sneeuw boven ongeveer 1000 meter hoogte. Zondag is het weer droog en laat de zon zich regelmatig zien.Maandag sneeuw in Italië

Na het weekend blijven de skiomstandigheden vrij goed met flinke droge perioden. Wel valt maandag in de oostelijke Italiaanse en Oostenrijkse Alpen mogelijk 20-40 cm sneeuw. Dit is nog vrij onzeker. De sneeuwvalgrens wordt verwacht rond 1400 meter. Omdat in de hoger gelegen delen soms wel kans is op veel wind, is het verstandig om de weerberichten goed in de gaten te houden.

Verse sneeuw Königsleiten
Volop verse sneeuw vanmorgen in Königsleiten

Vrij rustig reisweer

Op de wegen naar de Alpen is het vrij rustig, met vrijdagavond en zaterdagmiddag wat regen. Wel moet er zaterdag en zondag rekening gehouden worden met een stevige wind. Maandag verloopt dan weer wisselvalliger met een aantal buien. Daarna overheersen de droge momenten en lijkt het dus rustig te blijven op de wegen. Overdag ligt de temperatuur tussen de 5 en 10 graden. ’s Nachts koelt het wel af tot dicht bij het vriespunt, waardoor het lokaal glad kan zijn op de wegen.

Licht verhoogd lawinegevaar door verse sneeuw

Door sneeuwval die vooral donderdag en de nacht naar vrijdag viel, is er vooral rond de Alpenhoofdkam een licht verhoogd lawinegevaar. Dat geldt vooral voor gebieden boven ongeveer 1600 meter. In de lager gelegen delen is het lawinegevaar klein. De komende dagen lijkt er weinig verandering te komen in het lawinerisico. Houd de lokale berichtgeving goed in de gaten.

De pistes in de Franse Alpen liggen er momenteel fantastisch bij (Alpe d'Huez)

Sauerland: even winters, maar omslag in zicht

In het Sauerland is het eindelijk even écht winters geworden met ongeveer 5-10 cm sneeuw tot in de dalen. Dit weekend kan er op steeds meer plaatsen geskied worden. Helaas voor de skifans is dit maar van korte duur, want vrijdag en zaterdag wordt zachtere lucht aangevoerd. In de nacht van vrijdag op zaterdag valt eerst nog wat sneeuw, maar al snel gaat deze neerslag ook in de bergen over naar regen. De hoogste maxima worden zaterdag bereikt met in de dalen 8 tot 11 graden. Daarmee zullen met name de condities op de lagere pistes snel verslechteren. Na zaterdag wordt het iets minder zacht met vooral hogerop soms sneeuw. Webcams: sneeuwcondities Winterberg aanzienlijk verbeterd >

Webcam Winterberg
Huidige omstandigheden in Winterberg

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.