26 februari 2020 door Michiel in Alpenweer

De komende dagen staan in het teken van verse sneeuwval en dan voornamelijk aan de west- en noordzijde van de Alpen. Diverse skigebieden krijgen met slecht weer te maken en de kans is aanwezig dat gebieden van tijd tot tijd dicht zullen zijn door de slechte weersomstandigheden (storm). Voor de wintersporters in de Alpen is dit iets om goed in de gaten te houden. Ook in het Sauerland valt de komende dagen de nodige verse sneeuw. Webcams: in alle Alpenlanden verse sneeuw >

Veel sneeuw voor de noordelijke Alpen

Woensdag is het bewolkt en er valt vooral aan de west- noordzijde van het Alpenmassief flink wat sneeuw. De neerslaghoeveelheden kunnen oplopen tot plaatselijk 40 cm op de hoogste bergtoppen van Zwitserland. In Oostenrijk kan eveneens een dik pak verse sneeuw vallen. Donderdag komt een storing met neerslag vanuit het westen rap dichterbij, en begint het opnieuw te sneeuwen in de Franse en Zwitserse Alpen en later in Oostenrijk. De sneeuwvalgrens ligt aanvankelijk op 500 meter en stijgt in de loop van de dag naar 1000 meter. Op veel plaatsen gaat 10 tot 30 cm verse sneeuw vallen. Vrijdag trekt de laatste sneeuw via Oostenrijk weg en profiteert het Alpengebied tijdelijk van een hogedrukgebied. Het blijft grotendeels droog en af en toe schijnt de zon. De zuidelijke Alpen houden het nagenoeg droog en hier schijnt zo nu en dan de zon.

Zaterdag droog, zondag opnieuw neerslag

Zaterdag is het droog, maar op veel plaatsen is het bewolkt en zien we de zon sporadisch. Door de vers gevallen sneeuw zijn de skicondities optimaal. De vorstgrens ligt rond 1000 meter. In de nacht van zaterdag op zondag valt opnieuw verse sneeuw in het noordelijke deel van de Alpen en er worden hoeveelheden tussen 10 en lokaal 25 cm verwacht. Zondag valt in de zuidelijke Alpen regen en vanaf 1200 meter sneeuw, lokaal kan tot 40 cm sneeuw vallen. Wellicht dat plaatselijk wat overlast kan ontstaan door de gevallen neerslag. Ook in Oostenrijk valt zondag sneeuw vanaf 800 meter, maar er valt niet meer dan 15 cm.

Webcam Zauchensee
Witte wereld in Zauchensee

Het verkeer naar de wintersport

Iedereen die zaterdag gaat rijden moet rekening houden met extra drukte op de wegen in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Met name richting de Alpen wordt extra verkeer verwacht. Ook de reis terug richting Nederland zal voor extra verkeersdrukte zorgen. Met de ongemakken wat betreft sneeuw lijkt het mee te vallen, omdat de meeste sneeuw al eerder is gevallen en niet op zaterdag wordt verwacht.

Let op lawinegevaar

Vanwege de sneeuwval en de wind van de afgelopen dagen blijft de  kans op lawines aanzienlijk. In sommige gebieden zijn de sneeuwlagen verre van stabiel. Hierdoor geldt op de meeste pistes een waarschuwingsniveau van 1 of 2. In enkele gebieden in Zwitserland en Oostenrijk geldt waarschuwingsniveau 3, dit komt overeen met groot gevaar. Blijf goed op de hoogte van de lokale berichtgeving omtrent de lawines.

Webcam Nendaz
Het sneeuwt momenteel flink in Nendaz (Les Quatre Vallées)

Verse sneeuw in het Sauerland

Niet alleen in de Alpenlanden valt momenteel verse sneeuw. Ook in het Sauerland komt de nodige sneeuw naar beneden. Een koufront met neerslag heeft vanaf de Noordzee ook het westen van Duitsland bereikt. De sneeuwgrens ligt op een hoogte van 400 meter, waardoor het sneeuwt tot in de dalen. Vandaag is misschien wel de meest winterse dag van het hele seizoen in het Sauerland. De hoeveelheden kunnen oplopen naar zo'n 10 centimeter verse sneeuw. Ook morgen temperaturen onder of rond het vriespunt en neerslag. Afgelopen weekend was de sneeuw in Winterberg nog vrijwel volledig weggesmolten, maar inmiddels ligt er weer een mooie laag!

Webcam Winterberg - Poppenberg
Winterberg - Poppenberg
Webcam Winterberg - Büre-Herrloh
Winterberg - Büre-Herrloh
Webcam Willingen Ritzhagen
Willingen - Ritzhagen
webcam Neuastenberg - Postwiese
Neuastenberg - Postwiese
Webcam Langewiese
Langewiese

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen