14 februari 2020 door Michiel in Alpenweer

Voor regio Noord-Nederland begint vrijdag de krokusvakantie. Voor veel mensen de periode om op wintersportvakantie te gaan. Het reisweer ziet er komend weekend uitstekend uit, voor de sneeuw en de pistes is de weersverwachting echter een stuk minder gunstig. Op sommige plaatsen in de Alpen wordt het zeer zacht. Na het weekend komt daar verandering in. Koude lucht bereikt de Alpen en de kans op verse sneeuw neemt toe. Later in de week neemt de kans op droog en zonnig weer toe.

Zeer zacht weekend

Het weekend verloopt zeer zacht in het Alpengebied, allemaal door storm Dennis. Door Dennis wordt zeer zachte lucht vanaf de Atlantische Oceaan aangevoerd richting het Alpengebied. Op de warmste plaatsen, in voornamelijk het noorden en westen van de Alpen, kan het maar liefst 20 graden worden! Dit komt mede door föhnwinden in sommige dalen. Deze zijn erg droog, waardoor sneeuw niet is geneigd erg papperig te worden. Zondag worden de hoogste temperaturen verwacht, vanaf maandag stroomt vanuit het noordwesten koudere lucht weer binnen. Het weekend verloopt droog, maandagavond neemt de kans op sneeuw in Frankrijk en Zwitserland weer toe. Voorjaarsvakantie voorbereiding: paklijst, tips & voorpret >

Na het weekend kouder en verse sneeuw

Vanaf maandag stroomt koudere lucht geleidelijk over het Alpengebied uit. Dit gaat gepaard met neerslag. Maandagavond en in de nacht naar dinsdag valt in het westen en noorden van de Alpen enige tijd neerslag. Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens rond 1800 meter, maar deze daalt uiteindelijk naar ongeveer 700 meter. Veel sneeuw is het niet met op de meeste plaatsen slechts enkele centimeters. Dinsdag staan vooral lokale sneeuwbuien op het programma, woensdag valt op meer plaatsen in het noordelijk Alpengebied weer sneeuw. Opnieuw zijn de hoeveelheden beperkt. Na woensdag krijgt een hogedrukgebied meer grip op het weer. De rest van de week blijft het, op vrijdag na, vrijwel droog met op enkele dagen flink wat zon. De temperatuur stijgt wel weer een aantal graden.

Webcam Sonnenkopf
Aan de noordzijde van de Alpen valt momenteel nog sneeuw (Sonnenkopf)
Webcam Val Gardena
Aan de zuidzijde is het droog en zonnig (Val Gardena)

Goede reiscondities

Komend weekend zijn de reiscondities van en naar het Alpengebied erg goed. Zondag valt in Nederland en West-Duitsland weliswaar regen, maar verder naar het zuiden blijft het vrijwel droog. Met temperaturen ruim boven nul hoeven automobilisten ook geen rekening te houden met gladheid. Naarmate de Alpen dichterbij komen, breekt zelfs de zon flink door. Ook de verkeersdrukte in het zuiden van Duitsland valt mee, omdat daar de wintervakanties nog niet zijn begonnen. Verkeersdrukte voorjaarsvakantie: knelpunten & tips >

Lawinegevaar neemt af

Het lawinegevaar neemt de komende dagen alleen maar verder af. Op sommige plaatsen geldt nog een waarschuwingscode 3, maar verwacht wordt dat dit in het weekend vrijwel overal 1 of 2 wordt. Het lawinegevaar wordt niet helemaal nul, want door aanwezigheid van zachte lucht kunnen op steile hellingen tussen 2400 en 2900 meter onstabiele sneeuwmassa’s plots beginnen te schuiven. Ook wind kan op vooral de hoger gelegen berghellingen een rol spelen, maar ook dat risico neemt in de loop van het weekend af.

WEbcam Val disere
Ook in Frankrijk (Val d'Isère) schijnt op de meeste plaatsen de zonWebcam Sonnenkopf image widget

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.