12 februari 2020 door Michiel in Alpenweer

De komende dagen staan in het teken van verse sneeuw en dan voornamelijk aan de noordzijde van de Alpen. Diverse skigebieden krijgen met slecht weer te maken en de kans is aanzienlijk dat liften van tijd tot tijd dicht zullen zijn door de slechte omstandigheden.

50 centimeter verse sneeuw

Woensdag valt vooral aan de noordzijde van het Alpenmassief wat sneeuw. De neerslaghoeveelheden zijn deze dag gering. Donderdag komt er een storing vanuit het westen dichterbij en begint het eerst in Frankrijk en Zwitserland te sneeuwen. De sneeuwvalgrens ligt tussen de 1000-1500 meter. Later trekt het neerslaggebied richting Oostenrijk. Het nulgradenniveau ligt in veel gebieden rond de 600 meter. Op veel plaatsen kan 20 tot lokaal 50 cm verse sneeuw vallen. Ook vrijdag valt in de ochtend nog wat sneeuw, maar later zorgt een hogedrukgebied voor drogere condities in de Alpen. Sneeuwcondities Winterberg steeds iets beter (webcams) >

In het weekend droger en rustiger

In het weekend blijft een hogedrukgebied het weer bepalen. Vooral aan de zuidkant van de Alpen schijnt de zon uitbundig, veroorzaakt door Föhnwerking. De temperaturen kunnen vooral in de dalen oplopen naar ruim 15 graden. De vorstgrens ligt in deze gebieden veelal boven de 3000 meter. Aan de noordzijde is het droog, maar vaak bewolkt. Plaatselijk kan er nevel of mist ontstaan in de vroege ochtenduren, wat soms moeilijk oplost. De vorstgrens ligt tussen de 1200 en 1500 meter. De kwaliteit van de lage pistes zal hierdoor flink verslechteren.

Lech am Arlberg
In Lech am Arlberg sneeuwde het vanmorgen nog volop

Reisweer naar de Alpen

Iedereen die zaterdag gaat rijden moet rekening houden met drukte op de wegen in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Met name richting de Alpen wordt extra verkeer verwacht in verband met de start van de voorjaarsvakantie. Met de ongemakken wat betreft neerslag lijkt het mee te vallen, omdat de meeste sneeuw al eerder is gevallen. De reis naar Frankrijk lijkt rustiger te kunnen verlopen mede door de droge condities die worden verwacht. Echter wordt hier mogelijk wel gestaakt, waardoor er kans is op wegblokkades richting de skigebieden. Verkeersdrukte voorjaarsvakantie: knelpunten & tips >

Lawinegevaar neemt toe

Vanwege de sneeuwval, de wind van de afgelopen dagen en de hogere temperaturen die eraan komen, is de kans op lawines aanzienlijk. De sneeuwlagen zijn verre van stabiel. Hierdoor geldt op de meeste pistes een waarschuwingsniveau van 3 of 4. Daarbij geldt vaak dat niveau 4 geldig is voor de gebieden boven de boomgrens. Blijf goed op de hoogte van de berichten omtrent de lawines.

Val Thorens
Prachtige dag in Val Thorens

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.