Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: rust keert (tijdelijk) terug in de Alpen

51758 - Alpenweer: rust keert (tijdelijk) terug in de Alpen (3)

De afgelopen dagen heeft de regenval plaatsgemaakt voor sneeuw. Vooral langs de noordzijde van de Alpen is de afgelopen 24 uur veel verse sneeuw gevallen. Woensdag in de loop van de dag vallen de laatste vlokken. Een hogedrukgebied komt de komende dagen boven de Alpen te liggen, waardoor het voorlopig zo goed als droog blijft. Zondag later op de dag volgt er een weersomslag, zeker de eerste dagen van de volgende week kunnen wel eens flink onstuimig verlopen. 10 beelden van een geweldige hoeveelheid sneeuw >

Droog en veel zon

De laatste sneeuwval verlaat in de loop van woensdag het Alpengebied. Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden trekt langzaam oostwaarts de komende dagen, waardoor het in de Alpen zeker tot en met zaterdag buitengewoon rustig weer is. Er is nauwelijks wind en ook de zon zal op veel plaatsen flink schijnen in deze dagen. In het weekend neemt vanuit het westen de bewolking steeds verder toe, maar tot laat op de zondag blijft het op de meeste plaatsen droog. De komende dagen loopt de temperatuur wel op, maar dankzij de droge lucht blijft de sneeuw van goede kwaliteit. Dit is zeker boven de 1500 meter het geval. In het weekend wordt de lucht nog een stuk warmer.

51758 -  (6)
In Lech am Arlberg wordt de lucht woensdagmiddag al iets lichter
In Lech am Arlberg wordt de lucht woensdagmiddag al iets lichter


Onstuimig vanaf zondag

Het hogedrukgebied waar we de komende dagen flink van mogen profiteren, trekt in het weekend via de Balkan verder naar het zuidoosten weg. Vanaf dan gaat een ontzettend krachtig lagedrukgebied nabij IJsland het weer in vrijwel heel Europa bepalen. Meerdere kleine lagedrukgebieden worden op het westen van Europa afgevuurd, waardoor het een komen en gaan wordt van gebieden met neerslag. De zeer zachte lucht in het weekend wordt verdreven, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. De wind neemt flink in kracht toe. Vanaf zondag gaan we een onstuimige periode tegemoet met regelmatig zeer zware windstoten. Vooral in de noordzijde van de Alpen zullen liften regelmatig gesloten moeten blijven. De Noord-Italiaanse Alpen komen er waarschijnlijk beter vanaf.

Webcams: sneeuwdump in de Alpen komt lekker op gang! >

51758 -  (7)
Volgende week weer deze beelden? (Königsleiten, woensdagochtend(
Volgende week weer deze beelden? (Königsleiten, woensdagochtend(

Weer nauwelijks van invloed op verkeer

Het weer is de komende dagen nauwelijks van invloed op het vakantieverkeer van en naar het Alpengebied. Het blijft tot en met zondag vrijwel overal droog op de routes, alleen kan in de ochtenduren af en toe nevel of (dichte) mist voorkomen. Pas vanaf zondag moeten automobilisten rekening gaan houden met de aanstaande weersverandering. De kans op neerslag groeit, maar vooral de wind neemt sterk in kracht toe.

Verse sneeuw in Winterberg en het Sauerland (webcams) >

Lawinegevaar blijft

Na de sneeuwval van de afgelopen dagen, in vooral het noordelijk deel van het Alpengebied, blijft het lawinegevaar aanwezig. Blijf in deze gebieden dus de lokale berichtgeving goed in de gaten houden en ga vooral niet buiten de pistes. In het zuiden van de Alpen is het lawinegevaar aanzienlijk lager. De komende dagen wordt het lawinegevaar ook in het noorden van de Alpen kleiner, vanaf zondag zal het lawinegevaar weer toenemen.




123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.