17 januari 2020 door Michiel in Alpenweer

Na een week met droge omstandigheden op de piste valt er vrijdag en in het weekend af en toe sneeuw in het Alpenmassief. Ook dichterbij wordt de lucht kouder, in de Ardennen en Sauerland kunnen dit weekend een paar sneeuwbuien ontstaan.

Sneeuw in hele Alpengebied

De afgelopen week was het droog en vaak zonnig in de meeste wintersportplaatsen in de Alpen. De pistes kunnen na dit zonnige weer wel wat verse sneeuw gebruiken. Vrijdag en in het weekend maakt een hogedrukgebied plaats voor een storing met zo nu en dan neerslag. In Frankrijk gaat het later op vrijdag boven de 1200 meter sneeuwen, de meeste sneeuw valt in de avond en nacht. Er wordt een laag sneeuw van 10 tot 25 cm verwacht. Zwitserland wordt in de late avond en nacht voorzien van verse sneeuw. In Oostenrijk en Italië begint de zaterdag met veel bewolking en zo nu en dan een sneeuwbui. Aan de noordkant van de Alpen valt 15 cm. In Salzburgerland wordt de minste hoeveelheid sneeuw verwacht, ongeveer 5 cm. De Italiaanse wintersportplaatsen krijgen 5 tot 15 cm nieuwe sneeuw. De vorstgrens daalt van 1200 tot 1400 meter op vrijdag tot in de dalen in het weekend.


Webcam Alpe d'Huez
In Frankrijk (L'Alpe d'Huez) is de bewolking al aanwezig
Webcam Kühtai
In Oostenrijk (Kühtai) schijnt nog volop de zon

Mogelijk sneeuw in het Sauerland en de Ardennen

Zowel zaterdag als zondag zijn ook in het Sauerland en de Ardennen een paar buien met sneeuw mogelijk. De aangevoerde lucht is vrij onstabiel en dat wil zeggen dat er neerslag zal ontstaan. De Ardennen en Sauerland krijgen bovendien een kouder weekend. Overdag wordt het 4 tot 6 graden, maar in de nacht en vroege ochtend daalt het kwik tot net iets onder nul, dus kunnen de sneeuwkanonnen weer gaan draaien.

Na het weekend droog en minder koud

Een krachtig hogedrukgebied bouwt na het weekend op boven Duitsland, daardoor blijft het maandag tot en met donderdag droog in de Alpen, de Ardennen en het Sauerland. Eerst is de lucht nog vrij koud en kan er in de middelgebergten in de nacht en vroege ochtend sneeuw gemaakt worden met sneeuwkanonnen. Dinsdag gaat het nulgradenniveau omhoog naar 1200 tot 1400 meter. Aan de zuidzijde van de Alpen is het dinsdag nog koud. Vanaf woensdag 22 januari is het overal mild in de bergen in het Centrale deel van Europa met overdag rond 1500 meter lichte dooi.

Ook in de Dolomieten (Alta Badia) valt komend weekend eindelijk weer verse sneeuw

Reisweer: zaterdag onderweg kans op neerslag

De derde zondag van januari is een prima dag om te reizen. Wel kunnen er verspreid over Duitsland en aan de noordzijde van de Alpen een paar buien voorkomen, ook is er in de nacht en ochtend kans op mist en lage bewolking. Op zaterdag is het erg wisselvallig met vooral in de Oostenrijkse en Italiaanse bergen sneeuwval rond 400 tot 600 meter. Als je op die dag reist, kan de net gevallen sneeuw voor enige vertraging opleveren.


Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.