16 december 2019 door Michiel in Alpenweer

De komende dagen is het ronduit zacht in de Alpen. In het noordelijk Alpengebied zijn temperaturen mogelijk van ver boven 15 graden. De vorstgrens stijgt op sommige plaatsen zelfs tot 3000 meter. Tijdens de start van de kerstvakantie lonkt een weersomslag met koudere lucht en sneeuwval. Echter groeit tegelijkertijd ook de kans op onstuimig weer rond de hoofdkam van de Alpen.

Hoge temperaturen

Een hogedrukgebied ten oosten van het Alpengebied zorgt samen met een lagedrukgebied boven het Iberisch Schiereiland voor de continue aanvoer van zeer zachte lucht uit Noord-Afrika. Langs de Zuid-Zwitserse Alpen en in de West-Italiaanse Alpen valt boven 2000 meter nog wat sneeuw door stau, maar zeker in het noordelijk deel van Oostenrijk en Zwitserland zal een föhn voor zeer hoge temperaturen zorgen. De vorstgrens stijgt lokaal naar 3000 meter en de temperatuur kan in sommige dalen oplopen tot misschien wel tegen de 20 graden!

Webcam Silbertal
Hoe lang is Silbertal (889 m) in het Montafon nog wit?

Weeromslag komend weekend?

De aanvoer van zeer zachte lucht uit Noord-Afrika stokt mogelijk aan het einde van deze week. De lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan zorgen ervoor dat koude lucht het Alpengebied kan bereiken. Het binnenvallen van de koude lucht gaat niet zonder slag of stoot, want diverse berekeningen zinspelen op veel sneeuw voor Frankrijk, Zwitserland, Italië en Zuid-Oostenrijk op vrijdag en zaterdag. Ook voor zondag wordt er in deze gebieden verse sneeuw voorspeld.

In hoog gelegen bestemmingen als Obergurgl ligt gelukkig nog voldoende sneeuw 

Mogelijk veel sneeuw voor vakantieverkeer

Tijdens de Kerstvakantie gaan veel mensen traditiegetrouw naar het Alpengebied. Voor sommigen begint de vakantiepret komende vrijdag al, als de reis naar het Alpengebied wordt ingezet. Onderweg kun je te maken krijgen met flink wat sneeuwval, zeker in Frankrijk en Zwitserland. Ook de wegen richting het noorden van Italië maken vrijdag later op de dag en zaterdagochtend kans op veel sneeuw. Zuid-Duitsland lijkt zaterdag wat betreft sneeuwval de dans te ontspringen, waardoor zaterdag de beste reisdag zal worden.

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.