20 november 2019 door Michiel in Alpenweer

De laatste periode hebben met name de Zuidalpen te maken gehad met soms flinke sneeuwval, met alle gevolgen van dien. Een hogedrukgebied boven het oosten van Europa en het westen van Rusland maakt de komende dagen de dienst uit, waardoor het een stuk rustiger weer is. Vrijdag kruipt een Atlantisch lagedrukgebied dichterbij, waardoor vooral in de Zuidalpen de kans op flinke sneeuwval weer toeneemt. Deze sneeuwval is echter de overgang naar een zachtere luchtsoort.

Vrij rustig weer

Een krachtig hogedrukgebied boven het uiterste van Europa beïnvloedt de komende dagen het weer in grote delen van het Alpengebied. Het is meestal droog met op de meeste plaatsen ook geregeld ruimte voor de zon. Er is weinig wind, dus ideale condities voor de vroege wintersporters. Helemaal droog is het dus niet. Vandaag valt nog wat sneeuw in de hoger gelegen gebieden van Steiermark, vannacht en morgen vallen ook sneeuwbuien in de Dolomieten en in het zuiden van Zwitserland.

Tot 150 cm sneeuw

Een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan beweegt dit weekend over het zuiden van Frankrijk richting de centrale Middellandse Zee. Vrijdag en vooral zaterdag krijgen de Zuidalpen daardoor opnieuw te maken met een flinke Südstau. Net als in de afgelopen periode valt er lokaal veel sneeuw, mogelijk weer tot zo’n anderhalve meter in de periode tot en met zaterdagavond. In het Aostadal, Wallis en het zuiden van de Franse Alpen worden de grootste hoeveelheden verwacht. Voor wintersporters is het dit weekend niet alleen rekening houden met de sneeuw, maar ook met de wind. De stevige zuidstroming kan mogelijk voor een föhnstorm zorgen op vrijdagmiddag en zaterdagochtend.

In Val Gardena kan men eindelijk bijkomen na alle verse sneeuw

Rustig reisweer, wel kans op mist

Wie de komende dagen vertrekt richting het Alpengebied krijgt doorgaans met goed reisweer te maken. Zeker overdag is het vrijwel droog, de zon schijnt en van sneeuwresten is geen sprake. De mensen die ’s ochtends al in het zuiden van Duitsland rijden, moeten wel rekening houden met de weersomstandigheden. Op diverse plaatsen kan het mistig zijn en in de koude lucht is zeer lokaal ook gladheid mogelijk, al zal dat op de grote wegen nauwelijks tot problemen leiden.

In Winterberg is het alweer een paar dagen wit

Lawinegevaar blijft groot

Het lawinegevaar blijft, met name in delen van Tirol, onverminderd groot de komende dagen. Ondanks dat de sneeuwval de komende dagen beperkt is, is het zaak voor de aanwezige wintersporters om de lokale berichtgeving goed in de gaten te houden. Komende vrijdag en zaterdag valt op enkele plaatsen in de Zuidalpen opnieuw veel sneeuw, waardoor het lawinegevaar zelfs weer iets toeneemt. Omdat er zachte lucht nadert, is deze sneeuw ook anders van structuur dan de al gevallen sneeuw, wat afschuiven van sneeuw gemakkelijker maakt.

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.