6 november 2019 door Michiel in Alpenweer

De komende periode wordt het weer in grote delen van West- en Centraal-Europa sterk beïnvloed door diverse lagedrukgebieden. Koude lucht uit de Poolstreken weet zo nu en dan het Alpengebied te bereiken, maar zachte lucht uit het noorden van Afrika ligt ook continu op de loer. De tweestrijd tussen deze twee luchtsoorten vindt de komende periode meermaals plaats boven de Alpen, wat af en toe behoorlijk wat sneeuw kan opleveren!

Verandering op komst

Vandaag is het in een groot deel van de Oostenrijkse Alpen rustig weer. De zon schijnt van tijd tot tijd en het blijft daar op de meeste plaatsen droog. In de Dolomieten en in de Zwitserse Alpen is meer bewolking aanwezig en boven 1500 meter valt af en toe ook wat sneeuw. Dit gebied met sneeuwval trekt het komend etmaal langzaam naar het oosten weg, maar neemt tegelijkertijd in betekenis af. Morgen komt er een Südstau op gang waardoor vooral de Dolomieten, Tirol en de Zwitserse Alpen met bewolking en sneeuwval te maken krijgen. Op sommige plaatsen valt dan al tot zo’n 20 centimeter verse sneeuw!

5-11-2019: Verse sneeuw: het gaat LOS in Oostenrijk (webcams) >

Structureel lage temperaturen

Vrijdag en deels ook zaterdag hebben we met een flinke Südstau te maken. Met name in het zuiden van Tirol, in de Dolomieten en in het zuiden van Zwitserland valt op meerdere plaatsen 50 tot 60 centimeter verse sneeuw. Het lagedrukgebied dat verantwoordelijk is voor deze sneeuwval trekt zaterdag in de loop van de dag noordoostwaarts weg, waardoor de rest van het weekend rustiger verloopt. Zondag valt eigenlijk alleen in Steiermark wat sneeuw boven 1200 meter, elders is het vrijwel droog met zon. Na het weekend krijgen we opnieuw met een stevige Südstau te maken, lokaal opnieuw met veel sneeuw. De temperaturen liggen daarbij structureel beneden de normale waarde voor de tijd van het jaar.

Op dit moment valt er nog verse sneeuw in La Clusaz

Kans op sneeuw in Zuid-Duitsland

De komende dagen is het onderweg richting het Alpengebied rustig weer. In Duitsland is het vandaag en morgen vrij rustig weer, al valt verspreid wel een enkele bui of regent het onderweg enige tijd licht. Vrijdag later op de dag en vooral zaterdag in de ochtend kan sneeuwval in het zuiden van Duitsland wel voor enige hinder op de wegen richting het Alpengebied zorgen. Zaterdag in de namiddag en avond wordt het op de meeste plaatsen in Zuid-Duitsland wel weer droog, maar met temperaturen beneden nul in de avond is er wel een risico op gladheid. In Frankijk zijn de wegcondities beter.

Zauchensee

Zauchensee
Zauchensee

Patscherkofel

https://www.snowplaza.nl/oostenrijk/olympia-skiworld-innsbruck/patscherkofel/
Patscherkofel

Mayrhofen

https://www.snowplaza.nl/oostenrijk/ski-zillertal-3000/mayrhofen/
Mayrhofen

Gurgl

gurgl
Kom jij ook naar de Snowplaza Ski Opening Gurgl? Boek nu en win je verblijf en skipas >

Tignes

Tignes

Val d'Isère

Val d'Isère

Savognin

Savognin
Savognin

Oeschinensee

Oeschinensee
Oeschinensee

Livigno

Livigno
Livigno

Stelvio

Passo dello Stelvio
Passo dello Stelvio

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.