Skip to navigation Skip to main content

World Cup start Sölden: eerste ‘Hirscherloze’ wedstrijdseizoen sinds jaren

Dat wordt wennen voor de volgers van de World Cup bij het alpineskiën: voor het eerst in twaalf jaar doet de Oostenrijker Marcel Hirscher niet mee. En hij is niet enige bekende wedstrijdskiër die er de brui aan heeft gegeven. Ook de Noorse afdaler Aksel Lund Svindal, de Duitse slalomskiër Felix Neureuther en de Amerikaanse alleskunner Lindsay Vonn hebben de wedstrijdsport vaarwel gezegd. Komend weekend staat de seizoensopening in Sölden op het programma. Gelukkig blijven er voldoende bekende namen én kanshebbers over.

Geen Marcel Hirscher meer

Marcel Hirscher kondigde zijn afscheid op 4 september 2019 aan tijdens een indrukwekkende persconferentie van maar  liefst een uur. Maandenlang werd er gespeculeerd over zijn toekomst: zou hij misschien toch nog een jaartje doorgaan? Maar de skiër met de Nederlandse moeder (zo vaak kunnen we dit niet meer opschrijven!) is bepaald geen twijfelkont en had de knoop inmiddels doorgehakt. Als je alles hebt gewonnen en je wint dan een keertje nìet, dan denkt iedereen dat je op je retour bent. Kort samengevat: dan valt er dus niets meer te bereiken. Aldus de argumentatie van de Oostenrijker die in 2007 voor het eerst meedeed aan een reuzenslalom op het allerhoogste niveau. Maar ongetwijfeld heeft ook zijn vaderschap meegespeeld. Dan is het niet altijd even leuk om pakweg een half jaar lang zo vaak van huis te zijn.

Deze dames moeten op zoek naar een nieuwe skiheld (Foto: © Bergbahnen Sölden / Markus Geisler)

Van belager tot favoriet

Door Hirschers vertrek zijn twee van zijn naaste belagers (Henrik Kristofferson uit Noorwegen en Alexis Pinturault uit Frankrijk) door de pers gebombardeerd tot favoriet in Sölden. Beiden zijn – net zoals Hirscher - gespecialiseerd in de slalom en reuzenslalom, maar doen slechts in hoge uitzondering mee aan de snelle nummers, de Super G en de Afdaling. De vraag is dus of zij wel de echte troonopvolgers van Hirscher worden. Als je de overall World Cup in de wacht wilt slepen, dan zul je namelijk – zoals Hirscher deed - veel wedstrijden moeten winnen en ook af en toe een uitstapje moeten durven wagen naar de snelle nummers. Op de Rettenbachgletscher in Sölden krijgen Kristofferson en Pinturault hoogstwaarschijnlijk concurrentie van twee jonge Zwitserse aanstormende talenten: Marco Odermatt en Loïc Meillard. Ook de Sloveen Zan Kranjec zit op het vinkentouw.

Geen twijfel bij de vrouwen

Bij de vrouwen staat de Amerikaanse Mikaela Shiffrin onbedreigd bovenaan de lijst met favorieten voor de overall World Cup in het komende seizoen. Anders dan Hirscher is Shiffrin een alleskunner, die in alle disciplines wedstrijden gewonnen heeft. Dat wil niet automatisch zeggen dat zij zaterdag gemakkelijk met de eer gaat strijken. Want op de reuzenslalom krijgt Shiffrin concurrentie van de Duitse Viktoria Rebensburg, de Slowaakse Petra Vlhova, de Francaise Tessa Worley, de Zwitserse Wendy Holdener en de Italiaanse Federica Brignone. Kortom: dit wordt gegarandeerd een schitterende opening van het wedstrijdseizoen. Alhoewel de wedstrijd plaatsvindt op de Nationale feestdag in Oostenrijk, heeft het land geen grote vrouwelijke favorieten voor de wedstrijd.

(Foto: © Ötztal Tourismus / Ernst Lorenzi)

Sölden is klaar voor World Cup start

Het prachtige Tiroolse skioord Sölden is er helemaal klaar voor: er worden zo’n 25.000 toeschouwers verwacht en de piste ligt er al weken schitterend bij. Eigenlijk beginnen de voorbereidingen voor de wedstrijden al ergens in het voorjaar, wanneer sneeuw uit het vorige seizoen (er viel in Sölden afgelopen winter in totaal 16,5 meter sneeuw!) in depots wordt opgeslagen (snow farming). Vanaf begin september is deze sneeuw verspreid over de piste en daarna aangevuld met kunstsneeuw. Ook is de wedstrijdpiste ‘bewerkt’ met water, waardoor de sneeuw harder wordt en minder snel smelt. De piste is inmiddels goedgekeurd door de FIS, dus eigenlijk kan alleen het weer nog roet in het eten gooien.
Beide manches (om 10:00 en 13:00 uur) van de reuzenslalom van Sölden zijn zowel zaterdag (vrouwen) als zondag (mannen) te zien op Eurosport 1. De Duitse publieke zender ARD zendt vooralsnog alleen de tweede manche uit. Maar daarbij krijg je dan wel het deskundige commentaar van Felix Neureuther cadeau!

In de bovenstaande video krijg je een indruk van de zwaarte van de wedstrijdpiste, met een superlang steil stuk (hellingspercentage tot ruim 60%). De laatste paar honderd meter tot de finish zijn echter juist weer bijzonder vlak, waardoor het heel moeilijk is om snelheid te houden. De wedstrijd op de Rettenbachgletscher kent de hoogstgelegen start van het wereldbekercircuit: de skiërs vertrekken vanaf 3040 meter.

Meer informatie over Sölden

World Cup Start Sölden image widget

Over Kees

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.