26 augustus 2019 door Thijs in Nieuws

De afgelopen jaren hebben er grote liftprojecten plaatsgevonden in skigebied Hochkönig. Zo werd in 18/19 de huisberg van Maria Alm, Natrun, verbonden met de Aberg. Ook de Sinalco-Bahn en Kings Cab zijn gebouwd in een recent verleden. Een van de laatste liften die nog vervangen moest worden, was de oude 2-persoons stoeltjeslift van Dienten naar Gabühel (1634 m). Vanaf 2019/2020 stap je hier in de nieuwe 10-persoons gondel Gabühelbahn.

13 miljoen euro voor de nieuwe Gabühelbahn

In de zomer van 2018 is men in Hochkönig al begonnen met de eerste werkzaamheden voor de 10-persoons gondel Gabühelbahn. Er is vier hectare aan bos gekapt, voordat de bouw daadwerkelijk kon starten. Het project omvat onder andere de bouw van een nieuw berg- en dalstation en de aanleg van een nieuw kunstmeer. De kosten voor de aanleg van de Gabühelbahn, die in december 2019 moet gaan draaien, bedragen 13 miljoen euro.

Cijfers & feiten van de nieuwe 10-persoons Gabühelbahn in Hochkönig

Bergstation: Gabühel Lengte: 1550 m
Hoogte bergstation: 1620 m Hoogteverschil: 560 m
Snelheid: 6 m/sec. Tijd: ca. 04:40 min.
Gondelcapaciteit: 10-personen Capaciteit: 2400 pers./uur
Aantal cabines: n.b. Plaats: Dienten am Hochkönig

Nieuwe ligging dal- en bergstation

Door de veranderde ligging van het berg- en dalstation is het traject langer dan die van de oude 2-persoons stoeltjeslift. Het dalstation komt direct naast Skizentrum Dienten te liggen, waardoor er geen sprake meer zal zijn van tegengesteld verkeer op de skibrug. Het bergstation komt op de plaats van het huidige kunstmeer, naast de Steinbockalm. Om de sneeuwkanonnen draaiende te kunnen houden komt op de plaats van het oude bergstation een nieuw waterbassin. Met de komst van de 10-persoons Gabühelbahn is ook de laatste bottleneck in het skigebied verleden tijd.

Cabine Gabühelbahn
(Foto: © Hochkönig Tourismus GmbH)

Meer informatie over skigebied Hochkönig

Maria Alm, Dienten am Hochkönig en Mühlbach am Hochkönig vormen samen het skigebied Hochkönig, dat onderdeel uitmaakt van de Ski amadé. Je hebt hier 120 kilometer aan pistes tot je beschikking die tot een hoogte van 2000 meter rijken. Om het hele skigebied in optima forma te ervaren, moet je de Königstour skiën. Deze skitour is 35 kilometer lang en neemt je mee door het hele skigebied. Het pisteaanbod van Hochkönig is veelzijdig en ieder type skiër kan hier uit de voeten. Er zijn prachtige dalafdalingen, goede faciliteiten voor kinderen en 15 gezellige berghutten die direct aan de pistes liggen.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.