25 september 2019 door Thijs in Skigebieden onder de loep

De Stelvio piste in Bormio is een van de meest technische en spectaculairste afdalingen van de Alpen. Jaarlijks wordt hier een World Cup georganiseerd en tijdens de Olympische Winterspelen van 2026 worden vinden hier de ski-onderdelen bij de mannen plaats. De Stelvio piste in Bormio staat garant voor een 3250 meter lange adrenalinerush. Ook voor jou en mij is afdalen op deze piste mogelijk, zij het op een andere manier dan dat de beste alpineskiërs ter wereld doen.

Kampioenen van de Stelvio piste

Bode Miller, die in 2005 wereldkampioen werd, had het nodige ontzag voor de Stelvio piste. Van alle World Cup pistes in de wereld daalde hij af, maar bij de Stelvio piste in Bormio bleef hij een speciaal gevoel houden. Over een afstand van 3250 meter dalen de beste skiërs ter wereld in minder dan twee minuten ruim 1010 meter naar beneden. In 1982 werden er voor het eerst wedstrijden georganiseerd op de Stelvio piste. Tweemaal werden hier de wereldkampioenschappen alpineskiën georganiseerd (1995 en 2005) en sinds 1993 vindt er jaarlijks een World Cup afdaling voor de mannen plaats. Alleen de grootste namen, zoals Luc Alphand, Hermann Maier en Stephan Eberharter, zijn op de Stelvio Piste in Bormio met de eer gaan strijken.

Weetje: de Stelvio piste is de enige World Cup piste waarvan je bij de start de finish kunt zien.

Cijfers & kenmerken van de Stelvio piste

De 3250 meter lange Stelvio piste start op een hoogte van 2255 meter bij Praimont. De finish ligt 1010 meter lager bij het skistadium in Bormio (1245 m). Bij de start is het nog even genieten van het prachtige uitzicht en diep ademhalen. Je krijgt direct te maken met een hellingsgraad van meer dan 60%, waarna de La Rocca sprong zich aandient. Vervolgens loopt de snelheid op via de Canalino Sertorelli en dient een van de meest spectaculaire gedeeltes zich aan. Op de Carcentina is het lastig om de ideale lijn te vinden en hier komen talent en durf altijd bovendrijven. Daarna is het diep ademhalen voor de San Pietro sprong, waar de hoogste snelheden worden behaald. Eenmaal in het bos volgt de ene na de andere snelle bocht. Wanneer de bovenbenen om genade smeken loopt de snelheid nog een keer op tot boven de 100 km/u. Na nog een laatste keer door de lucht te hebben gevlogen is daar eindelijk de finish.

Feiten & cijfers van de Stelvio piste

Bergstation: Praimont Lengte: 3250 m
Hoogste punt: 2255 m Hoogteverschil: 1010 m
Hellingspercentage: max. 63% Moeilijkheidsgraad: Moeilijk
Tip: avondskiën Preparering: Overwegend goed
Skigebied: Bormio Beoordeling: 4 sterren

Avondskiën op de Stelvio piste: 3 januari, 17 januari, 31 januari, 14 februari en 28 februari 2020

Berghutten langs de Stelvio piste

Snelheden van meer dan 100 km/u zullen door jou en mij niet behaald worden. Langs de Stelvio piste liggen gelukkig ook diverse berghutten voor een welverdiende pauze. Hotel Ristorante Baita de Mario, Hotel Ristorante Vallechiara, Ristoro Rododendri en Chalet La Rocca zijn stuk voor stuk fijne plekken voor een Italiaanse lunch of een koffiepauze. Tijdens vrijdagavonden in januari is het ook mogelijk om te avondskiën op de verlichte Stelvio piste. Ski direct over de wereldbekerafdaling naar beneden of stop bij een van de restaurants om te genieten van het uitzicht op Bormio.

Overzicht van de Stelvio piste
(Foto: © Bormio Ski)

Informatie over het skigebied van Bormio

Het skigebied van Bormio & Santa Caterina ligt in het Alta Vatellina en beschikt over ruim 100 kilometer aan pistes. De pistes van Bormio, dat aan de voet van de Passo dello Stelvio ligt, liggen aan weerszijden van het dorp. Vanuit het dorp kun je via een gondel en een kabelbaan richting de top van de Cima Binca (3012 m). Vanaf hier ski je via voornamelijk rode pistes terug naar het dal. Ook is er een funslope, een family park (snowpark) en het Gormiti Park waar kinderen hun eerste meters op de ski’s kunnen maken. Even buiten het dorp ligt het Cima Piazzi – San Colombano skigebied. Een klein skigebied waar met name families zich thuis voelen. Kies je voor de Alta Vatellina skipas, dan heb je ook toegang tot de pistes van Livigno. 

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen