4 maart 2019 door Thijs in OpmerkelijkSkigebieden onder de loep

In Serre Chevalier is men hard op weg om het eerste zelfvoorzienende skigebied van de Alpen te worden. Er zijn twee projecten die aan de basis staan van dit ambitieuze doel. Zo wordt er op diverse manieren groene energie opgewekt en is de skipas ook beschikbaar voor de smartphone. In dit weblog nemen we de milieuvriendelijke maatregelen van Serre Chevalier onder de loep.

Groene energie

Serre-Chevalier wil als allereerste skigebied volledig kunnen draaien op zelfopgewekte groene energie. In 2016 is men hiermee begonnen en in 2021 moet 30% van de energiebehoefte zelf opgewekt kunnen worden. Energie opwekken gebeurt in Serre Chevalier d.m.v. 3 manieren: waterkracht, zonne-energie en windenergie. Dankzij een investering van 3,6 miljoen euro is het plan voortvarend gestart.

Foto:  © Alternative Media

Kunstsneeuw én elektriciteit opwekken

De kunstsneeuwinstallatie is momenteel de hoofdbron van groene energie in Serre Chevalier. Hierbij wordt het water dat door de leidingen naar de sneeuwkanonnen wordt gepompt, ook door turbines geleid om elektriciteit mee op te wekken. Deze vorm van energie opwekken heeft geen impact op het landschap en op natuurlijke bronnen. Er zijn geen extra installaties nodig en water is een hernieuwbare bron.

Zonnepanelen op de liftstations

Het dak van de Vallons stoeltjeslift en andere gebouwen in Serre Chevalier zijn in totaal voorzien van 1400 zonnepanelen. Door de ligging op hoogte leveren deze panelen bovengemiddeld veel energie op. De ligging in de zuidelijke Alpen garandeert bovendien maar liefst 2500 zonuren per jaar. Serre Chevalier maakt gebruik van flexibele zonnepanelen die lokaal worden geproduceerd.

Windmolens op de hoogste toppen

Op de hoogste toppen van het skigebied zijn windmolens geplaatst. Momenteel zijn dit er slechts twee, maar binnen aanzienbare tijd moet dit aantal groeien naar 30. Om in 2021 30% van de eigen energie op te kunnen wekken, moet het aantal liftstations met zonnepanelen groeien naar tien. Serre Chevalier kijkt niet alleen naar zichzelf, maar werkt ook veelvuldig samen met bedrijven en gebieden om de gehele wintersportwereld milieuvriendelijker te maken.

Skipas op je mobiele telefoon

Skipassen met ‘statiegeld’ waren al een stap in de goede richting, maar in Serre-Chevalier gaat men nog iets verder. Momenteel wordt er getest met een digitale skipas voor de smartphone, waardoor een fysieke skipas niet meer nodig is. 2500 seizoenskaarthouders hebben een mobiele app geïnstalleerd die tijdens de testfase toegang verleent tot zes skiliften.

Mooie berichten vanuit Serre Chevalier en goed dat ze zich hier inzetten voor een duurzame wintersportindustrie! Om de toekomst van het skiën te garanderen, moeten we onze ogen openen voor nieuwe technieken, kansen en ervaringen!

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen