31 juli 2013 door Miranda in 'Nieuws', Stellingen', Algemeen''

Skigebied Obertauern

In de zomer zijn wij altijd druk met het controleren en verzamelen van de gegevens die we op Snowplaza publiceren. We vinden het belangrijk dat we altijd actuele en betrouwbare informatie geven, dus worden ook ieder jaar de aantallen pisteskilometers onder de loep gehouden. En wat viel er dit jaar op? Sommige gebieden hebben minder kilometer pistes gekregen. En nee, er zijn geen pistes gesloten. Hoe kan dat nou? De discussie omtrent de pistekilometers heeft ervoor gezorgd dat sommige gebieden hun pistekilometers naar beneden hebben bijgesteld of overwegen om dit misschien alsnog te doen.

Hoe meet je het aantal kilometers piste?

Eigenlijk is het al een “oude” discussie; hoe meet je nou eigenlijk het aantal kilometer pistes? Recht in de vallijn? Of de langste route naar beneden? Regelmatig wordt een piste twee of zelfs drie keer geteld indien de afdaling erg breed is. Ook is deel van een piste soms tegelijkertijd rood en blauw, waardoor de kilometers dubbel geteld worden. Wat meten van pistes betreft doen ze het in de USA misschien toch wel beter; hier geven ze het aantal hectare pistes aan, dus puur de “skibare” oppervlakte.

Skigebied Livigno

Hoe vaak leg je de meetlat langs deze brede "autobanen"?

Duits onderzoek naar pistekilometers

Een Duitse wintersportjournalist heeft de discussie over pistekilometers afgelopen februari weer eens flink aangezwengeld. Christoph Schrage skiet al ruim 30 jaar de wereld rond voor zijn verhalen en heeft een grootschalig onderzoek gedaan onder 80 skigebieden met meer dan 110 kilometer piste. Zijn meetmethode was eigenlijk heel logisch: de vallijn in het midden van een piste. Elke piste werd dus maar één keer gemeten. Hierdoor worden grote bochten of de breedte van de pistes niet meegeteld. De uitkomsten van zijn onderzoek waren voor sommige gebieden erg negatief en de journalist heeft een aantal gebieden met zijn uitkomsten geconfronteerd.

Stubaier Gletsjer

Geen 412, maar slechts 159 kilometer

Zo geeft de Stubaier Gletsjer – een gebied met veel brede pistes - aan dat zij 129,5 km pistes meten, terwijl Schrage uitkwam op een aantal van 47 km. Het aantal van Les Quatre Vallées in Zwitserland schroefde hij terug van 412 naar 159 km en het Hochzillertal-Hochfügen in Oostenrijk heeft volgens de journalist maar 73 in plaats van 181 km. Maar er kwamen ook gebieden heel positief uit het onderzoek. Kitzbühel & Kirchberg, Schladming-Dachstein, Ski Arlberg, Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn en L'Espace Diamant bleken hun km pistes exact aan te geven! De superskigebieden Les Trois Vallées, Paradiski en Dolomiti Superski, waaronder o.a. Val Gardena valt weken niet meer dan 20% af, wat op zich heel acceptabel is.

De gevolgen van verandering zijn groot

Maar hoe deze discussie nou opgelost moet worden? Het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis gaf in een gesprek met ons aan dat ze misschien wel van het kilometersysteem af willen en dat heel Tirol wellicht uiteindelijk overgaat tot de Amerikaans methode van hectares. Een ander skigebied – Hochzeiger – een deelskigebied van het Pitztal - heeft haar aantal kilometer pistes bijgesteld van 54 naar 40 kilometer. Grotere noemenswaardige veranderingen van meer dan 10/20% heb ik vooralsnog niet gezien. Ik vrees dat deze discussie nog wel even voortduurt en ben benieuwd naar de uitkomst en eventuele veranderingen.

Hoe groter hoe beter?

Voor skigebieden is het aantal kilometer pistes natuurlijk vaak dé methode om wintersporters te trekken, want immers: hoe groter hoe beter, toch? Persoonlijk heb ik regelmatig in gebieden geskied die juist kleiner (bv. Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau) of groter (bv. Paganella) “voelden” dan het aantal pistekilometers op de kaart deed vermoeden. Op zich maakt het mij niet uit. Ik vind het heerlijk om een lange tocht te skiën, maar heb net zoveel plezier in een klein gebied met een aantal fijne afdalingen. Ik let dus zeker niet alleen op het aantal kilometer piste wanneer ik een gebied uitkies, maar kijk ook goed naar de pistekaart.

Skigebied Paganella

Het uitzicht in het skigebied Paganella is grootst en zo voelt het skigebied met 50 km

Wat vind jij?

En jij? Is het aantal kilometer piste voor jou belangrijk bij de keuze van een skigebied? Ben jij wel eens verrast of juist teleurgesteld in de grootte van het gebied toen je eenmaal ter plaatse was?

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.