Skip to navigation Skip to main content
20390 - Ski’s: leuke weetjes (video) (2)

Ben jij na al die jaren skiën op huurski’s toe aan eigen materiaal? Dan zijn er flink wat punten waar je op moet letten. Ski’s zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, maten en prijzen. Allemaal afhankelijk van jouw niveau en wensen. Frank ging op bezoek bij Geert van Intersport Biggelaar in Eindhoven om allerlei leuke weetjes over ski’s te verzamelen.

Hoe zit het met het prijsverschil?

Ski’s kun je kopen in verschillende prijsklassen. Het verschil in prijs heeft onder andere te maken met de bouwwijze van de ski en hoe de ski is opgebouwd. Een recreatieve skiër, die voornamelijk van blauwe pistes afdaalt, kan genoegen nemen met een relatief goedkope ski. Bij een gevorderde skiër is dat een ander verhaal. Deze persoon daalt vaak met hoge snelheden de berg af en heeft daarom een stabiele ski nodig met een houten kern, titanium plaat en carbon. Lees hier meer over verschillende soorten ski's >

Wat is de radius?

De radius geeft aan wat de draaicirkel is van de ski en in hoelang het duurt voordat je de kortst mogelijke en volledig gesneden bocht hebt gemaakt. Geert geeft in de video een voorbeeld van een ski met een korte radius. Zoals je kunt zien is de voorzijde van de ski vrij breed, het midden zeer smal en aan de onderkant loopt de ski weer breed uit. Zet je deze ski op z’n kant in de sneeuw, dan voel je dat de ski een korte bocht wil maken. Een ski met een lange radius wil juist een lange doorgetrokken bocht maken.

Verschillende soorten skis bij een winkel

De all mountain ski

Veel mensen vragen tegenwoordig om een breed inzetbare ski, omdat de kwaliteit van de piste vaak heel variabel is. De all mountain ski is dan zeer geschikt. Deze ski voelt zich thuis op de hele berg. De ski is iets breder onder de voet, waardoor deze ook onder moeilijke omstandigheden stabiel is en voldoende drijvend vermogen biedt.

Nieuw deze winter

Een nieuwe naam dit winterseizoen is de multiturn, ook wel multiradius. Deze ski heeft verschillende radii in één ski en is dus zowel geschikt voor korte, als lange bochten. Ideaal voor de gevorderde skiër die graag een ski heeft waarmee beide mogelijk zijn.

Contactgegevens Intersport Biggelaar in Eindhoven >

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.