3 januari 2019 door Thijs in 'Reisverslagen''

Na gisteren mijn eerste meters in de Amerikaanse sneeuw geskied te hebben in Park City - Deer Valley, staat vandaag Solitude op het programma. Dit skigebied ligt in Big Cottonwood Canyon, op zo’n half uur rijden van Salt Lake City. Het blijkt een veelzijdig, compact skigebied te zijn met een landschap dat vergelijkbaar is met de Alpen.

Autovrij wintersportdorpje

Solitude bestaat slechts uit een handjevol hotels, zoals de The Inn at Solitude, en appartementengebouwen. Het dorpje is autovrij en je voelt je er door de intieme setting direct thuis. Wie houdt van rust en sfeer is hier duidelijk aan het goede adres. Het skigebied van Solitude Mountain Resort is niet de grootste van Utah, maar wel zeer geliefd. Kinderen kunnen hier prima leren skiën, maar daarnaast staat het gebied ook te boek als een van de beste off-piste gebieden van de VS. Tijd om de proef op de som te nemen!

Live Report Solitude, Utah

-

Posted by Snowplaza/18 december 2018

Cruisen op ‘mellow slopes’

Om de benen rustig op te laten warmen gaan we via de Apex Express naar de rechterzijde van het skigebied. Hier liggen heerlijke blauwe pistes met namen als ‘Home Run’, ‘Sundancer’ en ‘Main Street’. Om in het dorp geen last te hebben van verkeer en dagjesmensen is er bij de Moonbeam Lodge een grote parkeerplaats. Slim! Ook bij de Eagle Express liggen een paar fijne, eenvoudige afdalingen voor (beginnende) wintersporters die houden van cruisen. Maar waar zijn dan die uitdagende pistes?

Summit stoeltjeslift naar 3060 meter

De skigebieden in Utah liggen ontzettend hoog, maar eigenlijk heb je daar helemaal geen erg in. Het landschap is wijds en uitgestrekt, waardoor ik niet het idee krijg mij in het hooggebergte te bevinden. Totdat ik de Summit stoeltjeslift naar een hoogte van 3060 meter neem. Hier is het landschap opeens een stuk ruiger en krijg ik het échte berggevoel, zoals in de Alpen. Dit is ook de plek waar off-piste liefhebbers zich kunnen uitleven. Links en rechts bevinden zich ‘bowls’ waar je uitstekend kan freeriden. Nu begrijp ik waarom Solitude zo geliefd is bij de locals!

Summit stoeltjeslift in Solitude

Het landschap bij de Summit stoeltjeslift in Solitude komt meer overeen met de Alpen

Bowls Solitude

De 'bowls' van Solitude zijn alleen weggelegd voor ervaren skiërs

Thaise curry bij het Roundhouse

Van een ochtendje skiën in Solitude krijg je trek! Er zijn maar een paar pisterestaurants (handig met kinderen!) en wij kiezen voor het Roundhouse in het hart van het skigebied. Totaal verbaasd kijk ik naar de menukaart. Je kunt hier vanzelfsprekend een hamburger bestellen, maar het restaurant blijkt gespecialiseerd in curry’s en andere klassiekers uit de Aziatische keuken. Voor de allereerste keer eet ik curry op de piste en de smaak is echt supergoed!

Wereldkampioenschappen ski- & snowboardcoss 2019

Verse sneeuw ligt er helaas niet tijdens mijn bezoek aan Solitude. Wat opvalt is dat er een piste is afgezet en dat de sneeuwkanonnen hier op volle toeren draaien. Navraag leert dat hier van 1 tot 10 februari 2019 de ski- en snowboardcoss wordt georganiseerd tijdens de wereldkampioenschappen. Ik benut mijn kostbare tijd in de Amerikaanse sneeuw volop en ski de hele middag door in het fijne skigebied van Solitude. Dit is precies het type skigebied waar ik van hou. Rustig, compact, veelzijdige pistes en bij verse sneeuw één grote off-piste speeltuin!

Centrale punt bij het Roundhouse in Solitude

Solitude beschikt over tal van heerlijke, brede pistes

Skirekken bij de Moonbeam Lodge in Solitude

De Moonbeam Lodge is een van de centrale punten in het skigebied

Après-ski bij The Thirsty Squirrel

Après-ski, doen ze daar ook aan tijdens een wintersport in Utah? Het antwoord blijk ja! Solitude bestaat uit slechts een handjevol gebouwen, maar een pub hebben ze ook! The Thirsty Squirrel blijkt de plek waar locals, toeristen en pistepersoneel samenkomen om gezellig de dag af te sluiten. Inmiddels is ook de curry alweer verteerd. Tijdens een bijzonder diner in The Yurt, een traditionele ronde tent, blik ik terug op een geweldige trip in de sneeuw van Utah. Een once (or twice or…) in a lifetime experience die iedere wintersporter een keer mee moet maken! Daarna is het helaas weer tijd om naar huis te gaan met de directe Delta Air Lines vlucht van Salt Lake City naar Schiphol.

Centrale plein in Solitude

Je voelt je direct thuis in Solitude

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.