Skip to navigation Skip to main content

Park City & Deer Valley: zo hoort skiën in de USA te zijn!

Champagne powder, sfeervolle mijnwerkersdorpjes en prachtige vergezichten… een wintersport in the USA is de droom van iedere wintersporter. Voor mij werd die droom onlangs werkelijkheid in de staat Utah! In deel I van dit reisverslag neem ik je mee naar de skigebieden Deer Valley en Park City.

Ski-only skigebied

Mijn debuut in de Amerikaanse sneeuw maak ik na een directe vlucht met Delta Air Lines van Schiphol naar Salt Lake City (tip om te bezoeken!) op de pistes van Deer Valley. Dit ski-only skigebied, snowboarders zijn hier niet welkom, staat te boek als een van de meest exclusieve resorts van de States. De luxe lodges liggen direct aan de piste en het pistepersoneel is buitengewoon vriendelijk. Bij iedere lift waar ik instap word ik enthousiast begroet en krijg ik een fijne dag toegewenst. Dat ze ook aan de kwaliteit van de pistes uitgebreid aandacht besteden is duidelijk. Er is al enige tijd geen verse sneeuw gevallen, maar de pistes liggen er buitengewoon strak bij.

Wat. Een. Uitzicht.

De pistes van Deer Valley liggen tussen de 2000 en 2915 meter en ik merk dat ik nog even moet acclimatiseren. Ondanks de hoogte ski je overal tussen de bomen. Het uitzicht vanaf Bald Mt. reikt kilometers ver en is niet te vergelijken met de Alpen. Geen ruige pieken, maar glooiende heuvels tot zover je kunt kijken. Heel uitdagend is dit Ski Utah skigebied niet. Rode pistes zijn hier eerder blauw en veel ‘Black Diamond’ afdalingen zijn prima te doen. Het skiniveau van het wintersportpubliek ligt opvallend hoog. Er is vrijwel geen beginner of skiklasje te bekennen. Zij kiezen eerder voor het toegankelijkere Park City.

Piste Deer Valley met uitzicht op de indrukwekkende omgeving

Het uitzicht vanaf de pistes in Deer Valley is adembenemend

Lodges langs de piste in Deer Valley

Overal langs de pistes van Deer Valley staan luxe, exclusieve lodges

Lunchen op z’n Deer Valleys

Verwacht in Deer Valley geen bergrestaurants met fastfood. Op de menukaart van de Silver Lake Lodge prijken exclusieve gerechten met zeevruchten en mals rundvlees. Na een overheerlijke ‘lobstertower’ is het tijd om door te gaan naar Park City Mountain. Hoewel beide skigebieden op een steenworp afstand van elkaar liggen, zijn ze toch volkomen verschillend. Park City en Deer Valley hebben ieder een andere eigenaar, die eigen regels hanteren op en rond de pistes.

Grootste skigebied van de VS

Park City is door de aansluiting op Canyons Resort uitgegroeid tot het grootste skigebied van de Verenigde Staten. Er zijn maar liefst 348 verschillende pistes in dit weidse skigebied! Hier in tegenstelling tot in Deer Valley wel tal van (freestyle) snowboarders en skiklasjes. Met een blik op de diverse pisteborden besef ik eens te meer dat ik op wintersport in Amerika ben. Ik zit in liften die luisteren naar namen als de Bonanza Express en de Quicksilver Gondola. Pistenamen als ‘Widowmaker’ en ‘Homerun’ spreken tot de verbeelding. Wanneer de zon achter de bergen verdwijnt moet ik toch echt een punt zetten achter mijn eerste dag in de Amerikaanse sneeuw.

Quicksilver Gondola in skigebied Park City

De Quicksilver Gondola verbindt Park City met Canyons Resort

Amerikaanse vlag in Park City

Een wintersportdroom die in vervulling gaat: skiën in de USA

No Name Saloon op Main Street

Maar dat betekent niet dat de wintersportdag er in Park City op zit. Dit historische mijnwerkersdorpje beschikt met Main Street over een levendig centrum waar genoeg te beleven valt. Tal van gekleurde huisjes met daarin restaurants, winkels en bars sieren het straatbeeld. Wanneer er dan ook nog een typisch Amerikaanse bus komt aangereden en mensen een cowboyhoed dragen is het plaatje helemaal compleet. In de ‘No Name Saloon’ proosten we op Park City en Deer Valley. Dit smaakt duidelijk naar meer… Nu is het tijd om te overnachten in Hyatt Place Park City.

Morgen lees je meer over mijn wintersport in Utah. Dan bezoeken we Solitude in de Big Cottonwood Canyon. Een compact skigebied, met een totaal andere look & feel als de gebieden van vandaag.

Amerikaanse bus op Main Street in Park City

Main Street in Park City (Foto: © Park City)

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.